Ostri ritmi v Kranju

OSTRI RITMI
predstavitev knjige in pogovor z avtorjem
petek, 18. 3. 2022, ob 19. uri
Stolp Škrlovec | Layerjeva hiša, Kranj

18. marca 1904 se je v Sežani rodil pesnik Srečko Kosovel. Letos bomo v Kranju, v Layerjevi hiši obeležili obletnico njegovega rojstva!

Srečko Kosovel je z izrazno močjo in duhovito ostrino svojih pesmi navdihnil striparja, lutkarja in vsestranskega ustvarjalca Andreja Štularja, ki z Ostrimi ritmi ustvarja likovne sopostavitve z besedilom, nekakšne vizualne pokrajine, na katerih se besede zlijejo s podobami. Pred nas postavlja zelo oseben izbor Kosovelovih pesmi, njegove dnevniške zapise in kratke utrinke njegovih misli, napaberkovane od vsepovsod kot nekakšne naplavine navdiha.

Z avtorjem se bo pogovarjala Ana Bogataj, piska uvodnega besedila v Ostrih ritmih in urednica revije Stripburger.

»Srečko Kosovel je velik. Njegova dela, pesmi, osnutki, utrinki … kipijo od energije in so včasih prav boleči v svoji mladostni neposrednosti. Iz njegovih zapisov sije resnica, osvetljuje svet, ljudi in njihove odnose. Kosovel ne občuti samo sočutja in otožnosti, pri njem so močno prisotni pravičnost, pogum, tudi predrznost. Iz ritma njegovih pesmi, melodije besed, pomena besednih zvez se čuti škripanje kraškega kamenja pod nogami, bučanje borov, hrup mesta, hrepenenje po ljubezni, bitje srca. Ljubezen do življenja v vsej njegovi polnosti in odtenkih in preprostost, s katero se izraža, je tisto, kar me pri njem navdihuje.« – Andrej Štular

Več o knjigi >

 


Organizacija: Layerjeva hiša Kranj
Pogovor je del programa bralne kulture revije Stripburger, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Vstop prost.