Jakob Klemenčič: P. S.: Bratovščina sivega goloba

Niti ilustrirano prozno delo niti strip, vsekakor pa zgodba o (ne)odraščanju in svojevrsten poklon klasiki slovenske mladinske književnosti.


zbirka Minimundus #3, april 2008, 108 str.

7,00 Dodaj v košarico

Bratovščina sivega goloba ni ne ilustrirano prozno delo ne strip. Obe veji na papirju tiskanega pripovedovanja se v knjigi mešata v pikareskno piktofikcijo, ki bralca skupaj s šestimi srčnimi fanti z Galebjega otoka pelje od Kornatskih otokov, prek Benetk in Barcelone, do Brazilije, od tam pa se potem z (bržkone) edinim preživelim strmo spusti navzdol v Slovensko Gvajano, na Latvijski Tobago in spet nazaj na železniške tire med Baltskim in Črnim morjem. Pripoved, nezakonsko dete Alice iz Čudežne dežele in Moritza Thomsena, ki na prvi pogled želi biti zgodba o odraščanju, je v resnici ravno nasprotno; zgodba o neodraščanju, predvsem pa priča o veliki ljubezni in spoštovanju, pravzaprav že kar obsedenosti s klasičnim delom slovenske mladinske književnosti. Avtentični dokaz, da za fan fiction ne potrebujemo televizijskih nadaljevank z vesoljskimi ladjami, temveč zgolj nedolžno, v socialnem razvoju zaostalo človeško dušo, nekaj vezanih letnikov Obzornika, Radarja in Pionirja (odpisanih iz lokalne splošnoizobraževalne knjižnice), star pisalni stroj in šop po eni strani nepopisanega papirja.  Uredil in podobe priskrbel J. Klemenčič.

O P. S. ni znanega veliko. Rojen je bil v ljubljanskih vzhodnih predmestjih, po lastnih navedbah je končal eno od ljubljanskih gimnazij. V mladih letih je pod različnimi psevdonimi objavil nekaj pesmi. Njegove pripovedi o potovanjih so (bile) bržkone plod domišljije.

Jakob Klemenčič živi, dela in počiva v Ljubljani. Rad ima žalostne pesmi in dolge vožnje z vlakom.


SaveUredil in podobe priskrbel: Jakob Klemenčič / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka Minimundus / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović / oblikovanje: Bojan Prunk / jezikovni pregled: Inge Pangos / izdajatelj: Forum Ljubljana / tisk: Medium d.o.o., Žirovnica / naklada: 500 / april 2008.
Izdajo je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo RS.

Save

Save