Joann Sfar: Pascin

Svojevrsten portret pariškega bohemskega življenja z začetka 20. stoletja v obliki komične biografije razvpitega slikarja Pascina!


Prevod: Maja Meh
Zbirka Ambasada Strip #14, november 2013, 192 str.

15,00 Dodaj v košarico

Pascin Joanna Sfarja je zbirka stripov o manj znanem, a toliko bolj razvpitem slikarju Juliusu Mordecaiu Pinkasu – Pascinu. Velja za Sfarovo najbolj osebno in najpomembnejše delo. Ta strip je pri L’Association prvotno izšel v šestih knjigah (2000-2005), mi pa jih bomo zbrali vse v eni knjigi.

Pascin je izmišljena komična biografija nadarjenega slikarja Pascina (1885-1930), bolgarskega Juda z ameriškim državljanstvom, ki je v Pariz prišel iskat slavo in svobodo. Gre za Pariz na obratu stoletja, ki je bil znan po živahni boemski in umetniški sceni. Tako spoznamo tudi druge slikarje iz tega obdobja, kot sta Marc Chagall in Oscar Kokoschka, pogosto v nenavadnih in bizarnih okoliščinah. Sfar se poslužuje likov, da bi skozi njih spregovoril o različnih temah, praviloma povezanih s slikanjem in umetnostjo, pa tudi z ženskami, spolnostjo, religijo in smislom življenja. Protagonistove pogoste sogovornice so prostitutke in umetniški modeli (pogosto v isti osebi), s katerimi se rad spušča v živahne sofistične razprave. Dialogi z modeli in ostalimi barvitimi liki so sočni in domiselni, polni inteligence in humorja.

Sfarjeva sproščenost pri formi se kaže tudi v fragmentirani pripovedi, razdeljeni v posamezne zgodbe, in pri slogu risanja. Stilska nihanja in različne tehnike risanja lepo ponazarjajo vzpone in padce življenja na pariškem Montmartru.

O AVTORJU:
JOANN SFAR
 (1971) je francoski stripovski avtor in filmski režiser. Od leta 1994 sodeluje s francosko stripovsko založbo L’Association, pri kateri je objavil večino zgodnjih del. Sfar je izredno plodovit avtor. Več njegovih stripov je prevedenih tudi v angleščino.  Za svoje delo na področju stripa prejel več nagrad, med njimi veliko nagrado Mednarodnega stripovskega festivala Angoulême, Eisnerjevo in Ignatzovo nagrado. Joann Sfar velja za enega najbolj priznanih evropskih sodobnih stripovskih avtorjev. Slovenskim bralcem je znan predvsem po stripovski predelavi klasične Saint-Exúperijeve zgodbe za mlado in staro Mali princ.

Ustvaril je animirani film Le chat du rabbin (Rabinova mačka, 2011) po svojem romanu v stripu in film o francoskem poetu in glasbeniku Sergeu Gainsbourgu z naslovom Gainsbourg: Une Vie Heroique (2010).


Avtor: Joann Sfar / prevod iz francoščine: Maja Meh / grafična oprema, oblikovanje črkovnih vrst, črkopis: Katja Kastelic / posebna izdaja revije Stripburger / izdajatelj: Forum Ljubljana / zbirka Ambasada strip / izdajatelj:Forum Ljubljana / tisk: Medium d.o.o., Žirovnica / obseg: 192 str. / november 2013.
Prvič izdano v šestih knjigah v francoščini v Franciji pri založbi L’Association med 2000 in 2002.
Izdajo sta podprla Javna agencija za knjigo RS in Program pomoči pri izdaji knjig Valentin Vodnik, ki ga izvaja Francoski inštitut v Sloveniji – Francoski inštitut Charles Nodier iz Ljubljane.

 

Save

Save