Peter Kuper: Kafka

Kafkaesque_naslovnica

Udarna preobrazba brezčasnih Kafkovih kratkih zgodb v strip!


Prevod: Bojan Albahari
Zbirka Ambasada Strip #24, sept. 2020, 16,5 x 24 cm, 160 čb str., trda vezava

15,00 

Ameriški stripovski avtor Peter Kuper v ekspresivnem črno-belem slogu, ki je še poudarjen s tehniko praskanke, odstira atmosfero, ki nam je vsem še predobro znana: tako iz prebiranja Kafkovih zgodb kot iz našega vsakdana, v katerem se večkrat znajdemo v navidezno brezizhodnih situacijah.

Kafkovski absurdnosti očitno ni mogoče ubežati, zato Kuper Kafkove zgodbe predrugači le toliko, da pokaže, kako večne so: lahko bi se dogajale tako pradavnini kot v sodobnih trumpovskih časih.

V stripovskem albumu je zbranih 14 Kafkovih zgodb, s katerimi je Kuper pokazal tako odlično poznavanje enega največjih pisateljev 20. stoletja kot tudi zakonitosti stripovskega medija. Tako to ni le zbirka Kafkovih zgodb, ampak prava enciklopedija izraznih zmožnosti stripovskega jezika.

 

»Kafka je umrl pri štiridesetih, pred skoraj sto leti, a kljub temu njegove zgodbe odmevajo, kot da so bile napisane včeraj. Oziroma, kot piše njegov učenec Gustav Janouch, njegovo delo je »ogledalo prihodnosti«. Sodi sem in v ta čas, njegove pripovedi so zemljevidi poti do naše človeškosti. Opozarjajo nas na nevarnosti institucij, spominjajo nas na našo krhkost in nas zbadajo, da se smejemo svojim absurdnostim. Glede na to, da našemu svetu vse bolj pritiče pridevnik kafkovski, vedno lahko odkrivamo neke nove pomene v sporočilih, ki nam jih Kafka šepeta v uho in med stripovskimi prizori.« – Peter Kuper

 

O AVTORJU:
Ilustracije in stripi Petra Kupra so izhajali v publikacijah širom sveta, med drugim v revijah The New Yorker in MAD, kjer že od leta 1997 piše in riše stripovsko serijo Spy vs. Spy. Leta 1979 je soustanovil politično angažirano stripovsko revijo World War III Illustrated in vse do danes ostal član njenega uredništva. Ustvaril je več kot dva ducata knjig, med njimi The System, Diario de Oaxaca in Drawn to New York. V strip je priredil tudi Srce teme Josepha Conrada, The Jungle Uptona Sinclaira in Preobrazbo Franza Kafke, ki jih obravnavajo tudi pri pouku v srednjih šolah ter na fakultetah v ZDA in drugje. Za strip Ruins je leta 2016 prejel Eisnerjevo nagrado za najboljši stripovski roman. Že trideset let poučuje strip na Šoli za vizualne umetnosti v New Yorku in je gostujoči profesor na Harvardu.

Več o njegovem delu lahko izveste na peterkuper.com.

O KAFKI V MEDIJIH:
Pia Nikolič: Črnobeli Kafka, recenzija, oddaja Striptiz, Radio Študent, 3. 11. 2020
Veronika Šoster: Namesto hrošča strip, recenzija, Dialogi 10, 2020
Samo Rugelj: Kafka. Zbirka stripovskih zgodb. Bukla 156, oktober 2020
Meta Česnik: Kuperjeva priredba Conrada in Kafke, prispevek v oddaji Kultura, TV Slovenija 1, 12. 2. 2021
Zdenko Matoz: Peter Kuper: Kafka na poti v srce teme, intervju, Delo, 16. 2.  2021
Iztok Sitar: Kafka po Kupru, recenzija, spletni portal Literatura, 17. 6. 2021


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Ambasada Strip #24 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović
Avtor: Peter Kuper
Prevod iz angleščine: Bojan Albahari
Prevajalec je sledil prevodu Kafkovih kratkih zgodb Štefana Vevarja: Izlet v gore, Jezdec na vedru, Gladovalec, Bratomor, Drevesa, Pred zakonom in V kazenski koloniji so bile objavljene v knjigi Franz Kafka: Preobrazba in druge zgodbe (Študentska založba, 2008), Majhna basen, Krmar, Vrtavka,  Zgradba, Odnehaj!, Most in Jastreb pa v Franz Kafka: Opis nekega boja in druge zgodbe (Študentska založba, 2009).
Avtor uvodnega besedila: Peter Kuper
Grafično oblikovanje, digitalni in ročni črkopis: Peter Kuper, Katja Kastelic
Jezikovni pregled: Ana Bogataj
Format: 16,5 x 24 cm, 160 čb str., barvna naslovnica, trda vezava
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica
Kafka. Zbirka stripovskih zgodb (orig. Kafkaesque: fourteen stories) je bila prvič objavljena leta 2018 pri založbi W. W. Norton & Company, Inc.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo.
Vabimo vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.