Plečnik in pika.

NAPOVEDUJEMO:

torek, 22. 3. 2022, ob 20.00 / Kino Šiška (dvorana Komuna), Ljubljana
Razlita Tinta | Strip o Plečniku od temeljev do strehe

Prekaljeni stripovski mojster Zoran Smiljanić nas bo povedel skozi zakulisje nastajanja stripovske biografije Plečnik (in pika). Na primerih iz stripa nam bo pobliže predstavil delovni proces in potek nastanka stripa od scenarija, ki ga je napisal zgodovinar Blaž Vurnik, skozi prve skice in do končnih stripovskih strani. Razkril nam bo tudi nekatere trike stripovske režije in kompozicije prizorov ter osvetlil največje izzive in ovire, s katerimi se je srečal pri stripovski upodobitvi Plečnikovega življenja in izrisovanju njegovih arhitekturnih mojstrovin.

Vstop prost.
Pogovor je del programa bralne kulture revije Stripburger, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo  RS.


 

Zgodovinar BLAŽ VURNIK in stripar ZORAN SMILJANIĆ sta se po stripovski biografiji Cankarja lotila še enega velikana slovenske kulture in v novem biografskem stripu Plečnik (in pika) predstavila življenje in delo znamenitega arhitekta. Plečnik nam v stripu zgodbo o svojem življenju pripoveduje sam ter pred nas postavlja svoj pogled na to, kdo je bil in kaj vse je ustvaril.

Stripovska biografija je izšla v sodelovanju Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Foruma Ljubljana oz. revije Stripburger ob 150-letnici rojstva Jožeta Plečnika, ki jo obeležujemo v letu 2022.

Več o stripu →

 

PRETEKLE PREDSTAVITVE:

24.  11. 2021, ob 18.00  / Mestni muzej Ljubljana (konferenčna dvorana), Ljubljana
Jože Plečnik – stripovski junak!, premierna predstavitev stripa
Pogovor z avtorjema, dr. Blažem Vurnikom in Zoranom Smiljanićem, je vodil Bojan Albahari, stripovski kritik in član uredništva revije Stripburger.

14. 12. 2021, ob 19.00 / Strip.art.nica Buch, Cesta v mestni log 55 (TPC Murgle), Ljubljana
Predstavitev in podpisovanje stripa

16. 12. 2021, ob 18.00  / Mestna knjižnica Kranj, Kranj
Odprtje razstave in pogovor z avtorjema. Pogovor je vodil tv voditelj in novinar Toni Cahunek. Ogledate si ga lahko na YouTube kanalu knjižnice.

27. 1. 2022, ob 19.00 / Narodni dom Logatec, Logatec
Predstavitev stripa in pogovor z avtorjema. Pogovor je vodil knjižničar Gvido Komar iz Knjižnice Logatec.

torek, 15. 2. 2022, ob 19.00 / Slovanska knjižnica, Ljubljana
Plečnik v stripu – predstavitev stripa  in pogovor z avtorjema Zoranom Smiljanićem in dr. Blažem Vurnikom. Pogovor je vodila Erika Marolt.
Posnetek pogovora si lahko ogledate na YouTube kanalu Mestne knjižnice Ljubljana.