Marko Kociper: Podgana

Marko Kociper: Podgana

Prvi album Republike Strip in Kociprov drugi album postreže s tremi zgodbami, ki neusmiljeno razgaljajo duhovno in telesno deformiranega homo sapiensa.


Republika Strip #1, oktober 2002, A4-, 88 čb str.

7,00 Dodaj v košarico

Album Podgana Marka Kocipra je prva izdaja  zbirke Republika Strip. Kociprov drugi album postreže s tremi zgodbami. Dve, Slovensko savno in Podgano, je skuhal Vinko Möderndorfer, eno z originalnim naslovom Zadnja zbirka, ki jo je Kociper priredil v Milošević – Zbrana dela, pa je zapekel Iztok Krkoč. Za razliko od prvega Kociprovega albuma, Svinjsko dobrih osem let, ta sploh ni tako črn, kot bi od avtorja pričakovali, še vedno pa iz njegovih stripov veje duh groteske. Pogojno užiten.

»Album stripov s pomenljivim naslovom Podgana, ki združuje tri zgodbe, katerih scenarij je povzel iz ironičnih tekstov Vinka Möderndorferja in Iztoka Krkoča, predstavlja rafiniranega risarja, ki mu ne manjka idej in občutka za psihično-čustvena stanja različnih oseb, kreatur…
…Čeprav se zavestno naslanja na risarsko tradicijo, pa opazno formira svoj risarski slog, ki vsebuje tudi elemente sodobnega svetovnega stripa. Zaradi fine šrafirane risbe, skrbno izdelanih detajlov, grotesknih izrazov (poudar-jene grimaske, srhljivi pogledi) in specifične pisave je njegov slog hitro razpoznaven in opazno izstopa od drugih slovenskih ustvarjalcev stripa. Kociprov strip je nekakšen striptiz, ki neusmiljeno razgalja duhovno in telesno deformiranega homo sapiensa. Sekvenčne podobe uprizarjajo nizke strasti sodobnega človeka, ki se pogosto transformira v pohotne, popadljive živali ali anemična, degenerirana bitja. Njegova skoraj barokizirana risba zazveni takrat, ko mu tanko, ostro pero elegantno, sproščeno drsi po belini papirja, ko sledi pravim zakonitostim anatomije figur (karikaturno) in ko črtkano senčenje ne povzroča premočne gostote, temnine. Karikaturne kompozicije, ujete v stripovske okvire in ozaljšane z domiselnimi simboli, včasih spominjajo na slikovite secesijske ornamente, polne dinamične rasti in organskega kipenja.«

Stane Jagodič, Kociprovo razkrivanje, opozarjanje, izzivanje in tveganje, Podgana, Forum Ljubljana, 2002

Marko Kociper vegetira in ustvarja oziroma ustvarja in vegetira v Ljubljani.

V rodni kraj (Železniki) se občasno vrača ob vikendih nabirat gobe (jurčke, lisičke …) ali pa če je treba kaj popit’ (…).

Risanje stripov in igranje nogometa mu nista tuja. Kritizirate ali hvalite lahko njegova dela v Poletu, Poliglotu, DnevnikuMojem domuNepremičninah, Mladini, v dvorani Triglav pa njegove športne spretnosti.

Je gojitelj ptičev, ni pa davčni zavezanec.


SaveIzdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Republika Strip #1, oktober 2002, cena: 7 €.
Gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Izdajo te publikacije je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.

Save

Save

Save

Save