Poziv avtorjem: STRIPBURGER #63

Tema bloka: RADIO

V uredništvu revije smo zakuhali novo stripackarijo: odločili smo se, da blok naslednje številke posvetimo enemu od prvih množičnih medijev, ki skoraj ne bi mogel biti dlje od stripovskega medija: radiu.

Mlajši je od stripa, a je kljub temu bil deležen strme rasti rabe in priljubljenosti med širšim občinstvom.  Kmalu je postal (in do pojava televizije tudi bil) glavno orodje za množično (dez)informiranje ter propagando, prav tako dobro pa se je obnesel tudi kot platforma za izobraževanje in kot polje umetniške ustvarjalnosti. Radijski signal je segel tudi v bolj zakotne in informacijsko podhranjene kraje, medtem ko so pisatelji in dramatiki pisali igre in drame, posebej prilagojene temu mediju. Seveda je radio izrazito slušni medij, ki se ga drugače ne da prebirati, medtem ko je strip gluh medij, ki vse stavi na vizualno, a če se spomnimo, da zmore tudi strip informirati, zabavati ali estetsko ugajati (ali pa celo vse obenem), potem ugotovimo, da se radio in strip le ne razlikujeta toliko. Radio do danes zaradi pojavov novih komunikacijskih tehnologij sicer ni izumrl, kot so nekateri napovedovali, si je pa zagotovil svojo nišo in zvesto občinstvo v gostinskih lokalih, v avtomehaničnih delavnicah in na drugih delovnih mestih, v domovih za ostarele, v avtomobilih in tovornjakih, doma ob jutranji kavi in še kje.

Pri nas pri tem izstopa ljubljanski Radio Študent, ena od prepoznavnih figur študentske scene v prestolnici in pomembna trdnjava dvoma, družbene in politične kritike ter kulture drugačnosti: RŠ je medij, je akter in je institucija.

Zato bi radi pozvali vse avtorje, naj s pomočjo stripovske zgodbe prikažejo svojo izkušnjo, svojo strast ali celo svoj odpor do radia. Vaši stripi naj postanejo hommage, hvalnica, demistifikacija ali kritika radia. Komaj čakamo, da vidimo, kako se boste spopadli s prikazom glasbe in zvoka v stripu, pa tudi to, kaj vam radio danes, tukaj in zdaj, sploh pomeni. Od vas bi radi, da najdete načine križanja obeh medijev tako, da boste v vaših stripovskih zgodbah združili tisto najboljše iz obeh svetov. Nadejamo se izvirnih, domiselnih, zabavnih in dognanih rešitev, ki bodo zabrisale večino ali kar vse ločnice med medijema. Rokavica je vržena, jo boš pobral(a)?

ROK ZA ODDAJO PRISPEVKOV: 1. marec 2014

PRISPEVKE POŠLJITE NA:
burger@mail.ljudmila.org
Stripburger / Forum Ljubljana, Metelkova 6, SI – 1000 Ljubljana