Rdeči alarm za vedno!

rdeci_alarm

Brezčasna klasika par excellence: tretji ponatis Lavričevega kultnega stripa o ljubljanski punkovski sceni!


Zbirka Republika Strip, druga, dopolnjena izdaja, 3. ponatis: nov. 2019,  96 čb str., mehka vezava

14,00 

Ali je to mogoče? Kaj je res že skoraj 40 let, odkar smo Krt, Majk, Kviht in jaz prvič slišali White riot na bleščeči vinilni LP plošči, prešvercani iz Anglije, in se nam je naš mali svet prekopicnil na glavo? Mislim fuck!
– avtor

Brezčasna klasika par excellence: tretji ponatis Lavričevega kultnega stripa o ljubljanski pankovski sceni!

RDEČI ALARM je med domačimi poznavalci stripa najbolj cenjeni album TOMAŽA LAVRIČA, tako rekoč kultno čtivo. V prvi vrsti je to Lavričev hommage ljubljanski pankovski sceni zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Prav tako pa lahko v tem stripu uživajo bralci, ki znajo ceniti preprosto, nepretenciozno, vendar zelo življenjsko zgodbo o odraščanju, uporništvu in nostalgiji, ali pa jih navdušujeta Lavričeva realistično-karikirana risba ter dinamična stripovska pripoved.

Jure alias Krt, nekdanji bobnar benda Rdeči alarm, zdaj pa že dolgo vzoren državljan, mož in oče, se z nostalgijo spominja zlatih časov ljubljanske scene z začetka osemdesetih let, ko je uporna generacija “otrok socializma” prekrokala mladost ob hladnih ženskah, mlačnem pivu in vročih ritmih panka. Oi! Oi! Oi!

Leta 2019 je album doživel že tretji ponatis, končno pa ga bo spoznal tudi širni svet – francoski prevod  albuma je pod naslovom Alerte Rouge letos izšel pri založbi Éditions çà et là ter bil nominiran za nagrado Prix du patrimoine na najprestižnejšem stripovskem festivalu v Angoulêmu! Oi! Oi! Oi!

 “Mojstrovina o odraščanju v pankovskih časih. Čeprav Lavrič tega pankovstva nikoli ni prerastel, še danes se skriva v njem mali anarhist.
– Zoran Smiljanić

Rdeči alarm ima neverjetno moč preživetega … Vsrka me vase, me ne izpusti in na koncu me gane. Malo remek delo, ni kaj, preteklost, izoblikovana, da traja.
– Darko Macan, Q

Po Magni purgi prva klasika naše moderne stripovske literature. Zrelo za kresnika. Zrelo za obvezno čtivo.
– Igor Vidmar