Remix Comix v Novem Sadu

Remix Comix: stripi za dediščino
mednarodni rezidenčni program, stripovska instalacija v javnem prostoru in konferenca
28.–30. oktober 2022, Novi Sad, Srbija
remix-comix.com

 

Med 17. in 31. oktobrom v Novem Sadu v okviru novega mednarodnega projekta Remix Comix poteka prvi 14-dnevni rezidenčni program, na katerem sodeluje šest umetnikov iz Srbije, Slovenije, Nizozemske in Češke. Slovenska udeleženka rezidenčnega programa je mlada stripovska ustvarjalka Dora BenčevičV sklopu rezidence raziskujejo lokalno kulturno dediščino v sodelovanju s predstavniki lokalnih ranljivih in marginaliziranih družbenih skupin, natančneje romske skupnosti v Novem Sadu. Cilj rezidenčnega programa je ustvariti umetniško delo v obliki stripa v javnem prostoru. Stripovska intalacija z naslovom May the Children on the Street Play with Your Eyes! bo javnosti premierno predstavljena v petek, 28. oktobra ob 17. uri na območju  Kreativnega distrikta v Novem Sadu.

Otvoritveni dogodek projekta Remix Comix bo interdisciplinarna konferenca Stripi, dediščina in sodobna umetnost, ki bo potekala med 28. in 30. oktobrom 2022 v kulturnem centru Fabrika Novem Sadu . Na njej bodo različni stripovski avtorji in strokovnjaki  (uredniki, kuratorji, raziskovalci) predstavili aktualne in inovativne prakse, ki povezujejo strip, dediščino in sodobno umetnost. Na konferenci bo sodeloval tudi dr. Blaž Vurnik, zgodovinar, kustos in stripovski scenarist, ki bo v tematskem sklopu Balkanski spomini predstavil svoj razmislek in prakso, kako dediščino, zgodovinske dogodke in spomine uporabiti in predstaviti v stripu, programa strokovnega mreženja pa se bosta udeležili tudi Katerina Mirović in Tanja Skale, slovenski vodji projekta in članici uredništva revije Stripburger.

 

PROGRAM:

Remix Comix – Novi Sad: rezidenčni program
17.–31. 10. 2022, Novi Sad, Srbija
sodelujoči umetniki: Dora Benčevič (Slovenija), Bojan Dojkić (Srbija), Larisa Ackov Palić (Srbija), Tomáš Staněk (Češka), Hajar Fargan (Nizozemska), Lara Bakker (Nizozemska)
kurator: Slobodan Stošić

May the Children on the Street Play with Your Eyes!
stripovska instalacija v javnem prostoru, Fabrika (Bulevar Despota Stefana 5, Novi Sad, Srbija)
odprtje: petek, 28. 10. 2022, ob 17. 00 / na ogled do: 28. 11.

Remix Comix: Stripi, dediščina in sodobna umetnost
mednarodna konferenca
petek–nedelja, 28.–30. 10. 2022, Fabrika (Bulevar Despota Stefana 5, Novi Sad, Srbija)
PROGRAM KONFERENCE

 

Dogodki so del programa Novi Sad – Evropska prestolnica kulture 2022 (programska sklopa: Comic Book City  in Other? Europe).
Več o projektu in dogodkih na: remix-comix.com

 foto: Filip Markovinović

 


O PROJEKTU:

Stripburger/Forum Ljubljana kot  partner sodeluje pri novem mednarodnem projektu Remix Comix, ki ga v letih 2022 in 2023 podpira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Vodja projekta je kulturni center MMC Led Art iz Novega Sada (Srbija), projekt pa soustvarjajo še štiri  priznane partnerske organizacije iz Srbije, Češke in Nizozemske: Fundacija Novi Sad – Evropska prestolnica kulture, Komunikart iz Pančeva, Lustr Festival iz Prage in Zid Theater iz Amsterdama. Partnerji projekta bodo raziskovali kulturno dediščino v historičnem in sodobnem kontekstu ter jo v obliki stripov in drugih dogodkov v javnem prostoru predstavili občinstvu.

Kako lahko vizualiziramo različne poglede na lokalno in skupno evropsko dediščino? Katere zgodbe je treba pripovedovati in katere spremeniti? Kako lahko stripovski ustvarjalci  vzpostavijo vključujoč dialog s kulturnimi in izobraževalnimi delavci in družbenimi aktivisti? Glavni cilj projekta Remix Comix je transnacionalno ustvarjanje novih, inovativnih stripovskih pripovedi, ki izpodbijajo in nadgrajujejo prevladujoče modele predstavljanja dediščine v umetnosti, izobraževalnih in kulturnih institucijah ter javnem življenju. V okviru projekta Remix Comix se bosta tako odvili dve mednarodni interdisciplinarni konferenci v Novem Sadu in Ljubljani ter rezidenčni programi za umetnike s področja stripa in umetnosti v javnem prostoru v petih evropskih mestih (Amsterdam, Ljubljana, Novi Sad, Pančevo in Praga), rezultat projekta pa bo tudi serija stripov, ki osvetljujejo evropsko dediščino na nov in drugačen način.
remix-comix.com

O SODELUJOČIH SLOVENSKIH AVTORJIH:

Dora Benčevič leta 2019 končala Umetniško gimnazijo Koper, kjer jo je za strip navdušil profesor Matej Kocjan, sam pomemben del Stripburger scene. Rojena v umetniško družino, s katero je pri petih letih prepotovala svet, jo že od nekdaj zanimata ilustracija in animacija. Istega leta je ilustrirala živahno vizualno podobo festivala Dnevi poezije in vina, ter v okviru projekta Živel strip! Živela animacija! dobila priložnost, da ustvari svoj prvi mini stripovski album  Esenca umetnika (Stripburger/Forum Ljubljana, 2020), ki jo je dokončno zasidral v stripu. Po prvi samostojni razstavi Podoknice v galeriji DobraVaga v okviru festivala stripa Tinta ustvarja v sodelovanju s Striparno Stripolis in drugimi zanimivimi imeni, kot so Emkej, Wudisban, Katalena, Isa kombucha, kolektiv Flow ramps, Slovenska filantropija… Lani je izšel prvi dolgometražni stripovski album Dekle, ki se ni balo medvedov (Stripolis, 2021), priredba stare albanske zgodbe, ki je nastala v sodelovanju z Izarjem Lunačkom in Špelo Frlic, letos pa je začela študij ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Blaž Vurnik je zgodovinar in kustos za novejšo zgodovino ter vodja kustodiatov v Mestnem muzeju Ljubljana (Muzej in galerije mesta Ljubljane). Med drugim je leta 2005 izšla njegova znanstvena monografija Med Marxom in punkom: vloga Zveze socialistične mladine Slovenije pri demokratizaciji Slovenije, sodeloval je tudi pri knjižnem projektu MGML Zgodovina Ljubljane s prispevki s področja novejše zgodovine. V letu 2015 je prejel nagrado slovenskega odbora mednarodnega muzejskega sveta za izvedbo projekta Skriti otroci druge svetovne vojne. V okviru tega projekta je med drugim pripravil scenarij za dokumentarni film Ilegalčki – skriti otroci okupirane Ljubljane (koprodukcija MGML in RTV SLO). Med večjimi razstavami, katerih avtor je, izstopa Nova doba prihaja! Industrija, delo, kapital, ki je bila postavljena v Mestnem muzeju Ljubljana (2016/17), kjer je v letu praznovanja stote obletnice Cankarjeve smrti pripravil tudi obsežno razstavo o Ivanu Cankarju. Z Zoranom Smiljanićem je sodeloval pri stripu Spomini in sanje Kristine B.: Ljubljana 1941–1945, v katerem je predstavljena zgodovina okupirane Ljubljane skozi otroške oči, skupaj pa sta ustvarila tudi odmevni stripovski biografiji Ivan Cankar: podobe iz življenja in Plečnik (in pika).

 


Mednarodna gostovanja revije Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS.
Stripburger/Forum Ljubljana je partner projekta Remix Comix: Comics for Heritage. Projekt je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa.