Remix Comix: poziv za rezidenčni program

Poziv za rezidenčni program: 14-dnevne mednarodne rezidence s področja stripa in urbane umetnosti v javnem prostoru

– Novi Sad, Srbija; 17.–31. oktober 2022
– Amsterdam, Nizozemska, maj 2023
– Praga, Češka, julij 2023
– Pančevo, Srbija, oktober 2023

 

Stripburger /Forum Ljubljana vabi avtorje in avtorice iz Slovenije, ki delujejo na področju stripa in urbane umetnosti v javnem prostoru, da se prijavijo na enega od rezidenčnih programov v okviru novega projekta Remix Comix. Prva 14-dnevna rezidenca bo potekala v Novem Sadu v Srbiji od 17. do 31. oktobra 2022, ostale tri pa v letu 2023 (natančni datumi bodo objavljeni naknadno).

Remix Comix je projekt, ki ga podpira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa v letih 2022 in 2023, in se izvaja v sodelovanju s 6 partnerskimi organizacijami iz 4 držav: MMC Led Art iz Novega Sada (Srbija), Fundacija Novi Sad – Evropska prestolnica kulture (Srbija), Komunikart iz Pančeva (Srbija), Lustr Festival iz Prage (Češka), Zid Theater iz Amsterdama (Nizozemska) in Stripburger/Forum Ljubljana (Slovenija).

Projekt želi raziskati (nevidno/spregledano/zatirano/neupoštevano) kulturno dediščino lokalnih mikrookolij, specifične zgodovinske trenutke in osebnosti, urbane legende in heroje iz regije v historičnem in sodobnem kontekstu ter jih skozi medij stripa in drugih dogodkov v javnem prostoru predstaviti občinstvu. Posebnost projekta je, da bo lokalna kulturna dediščina obravnavana z vidika družbeno ranljivih in zapostavljenih skupin, katerih predstavniki bodo vključeni v delo z umetniki. Končni cilj rezidenčnega programa je ustvariti umetniško delo v obliki stripa v javnem prostoru.

Pet udeležencev iz štirih držav – Češke, Nizozemske, Slovenije in Srbije – bo v dveh tednih skupnega dela sodelovalo pri zasnovi in realizaciji umetniškega projekta. Delovni jezik bo angleščina. Rezidenčni program udeležencem zagotavlja nastanitev ter kritje stroškov potovanja, osnovni material in tehnično podporo ter avtorski honorar.

Vabilo je odprto za enega vizualnega umetnika iz Slovenije za vsako lokacijo, ki bo izbran na podlagi poziva. Ob prijavi pošljite izpolnjen obrazec in portfolio, primere stripov oziroma drugih likovnih del (do 10 del) na naslov burger@mail.ljudmila.org. Rok za prijavo je 1. september 2022.

O izboru bo odločala petčlanska komisija, sestavljena iz predstavnikov partnerjev projekta Remix Comix.

Izbrani rezidenčni umetniki in umetnice: Dora Benčevič (Novi Sad), Danilo Milovanović (Amsterdam), Neža Jurman (Praga), Andrej Štular (Pančevo).

 


Stripburger/Forum Ljubljana je partner projekta Remix Comix: Comics for Heritage. Projekt je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa.