Remix Comix: umetniška dediščina za prihodnost

V okviru mednarodnega rezidenčnega programa projekta Remix Comix: strip za dediščino, ki je med 20. 9. in 8. 10. 2023 potekal v Ljubljani, so rezidenčni umetniki na območju AKC Metelkova mesto ustvarili več novih umetniških del, ki tematizirajo in hkrati tudi soustvarjajo dediščino in pomen avtonomnih kulturnih prostorov, neodvisne ustvarjalnosti in ustvarjalnih skupnosti.

Metelkovsko obzidje poleg novih stripovskih poslikav češke striparke in ilustratorke Terezie Unzeitigove, srbskega striparja Borisa Stanića in libanonskega umetnika Mazena Kerbaja  krasi tudi nova skulptura, ki sta jo ustvarila srbska umetnika, Konstantinos Petrović in Vladimir Ilić.

Na Strip Core TV oz. našem YouTube kanalu pa si lahko ogledate video Kristine Kokalj o zgodovini AKC Metelkova mesto, ki je tudi služil za inspiracijo rezidentom projekta Remix Comix.

 


FOTOGALERIJA (foto: DK)

Terezie Unzeitigova (CZ) na Metelkovi:

Boris Stanić (RS) na Metelkovi:

Mazen Kerbaj (LB) na Metelkovi:

Konstantinos Petrović in Vladimir Ilić (RS) na Metelkovi:

Video Kristine Kokalj o Metelkovi:

 


Projekt Remix Comix na Metelkovi je bil izveden v produkciji Stripburgerja/Foruma Ljubljana in koprodukciji KUD Mreže v okviru festivala stripa Tinta in EU projekta Remix Comix, ki je podprt  s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Projekt raziskuje nevidno kulturno dediščino marginaliziranih skupin ter jo v obliki stripov in drugih dogodkov v javnem prostoru predstavlja občinstvu.Partnerji projekta Remix Comix: MMC LED ART – Šok Zadruga, EPK Novi Sad, Komunikart (RS), LUSTR festival (CZ), ZID Theater (NL).
Sofinancerji: Evropska unija, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Mestna občina Ljubljana