Remix Comix v Amsterdamu

Remix Comix v Amsterdamu
mednarodni rezidenčni program, multimedijska predstava in razstava
1.–15. maj 2023, Amsterdam, Nizozemska

 

Med 1. in 15. majem je v Amsterdamu v okviru mednarodnega projekta Remix Comix potekal 14-dnevni mednarodni rezidenčni program v organizaciji nizozemskih partnerjev projekta ZID Theatre. Rezidence se je udeležilo pet umetnikov: Iva Atoski in Darija Dragojlović iz Srbije, Miroslava Konečná iz Češke, Nivin Baranbo iz Nizozemske/Sirije ter slovenski predstavnik, interdisciplinarni umetnik Danilo Milovanović, znan predvsem po svojih umetniških interakcijah z javnim prostorom.

Mesto in zgodbe njegovih prebivalcev migrantskega porekla in različnih generacij, njihove sanje in česa si v mestu in v svoji soseski najbolj želijo, so predstavljale vir navdiha in izhodišče za vizualna dela, ki so jih umetniki razvijali v sklopu rezidence in so bili v obliki stripov, instalacij in novo nastajajočega multimedijskega performansa Bum! Crash! Oh! Hello! predstavljeni v javnem prostoru. Sestavni del mobilne predstave so bila tudi kolesa s poslikanimi zastavami. Kolesa, značilna za mesto Amsterdam, so tudi prispodoba za združevanje ljudi, povezovanje z mestom in njegovimi javnimi prostori. Predstava za vse generacije, ki na inovativen način združuje strip, vizualno umetnost in ulično gledališče, je premiero doživela v petek, 12. maja na otvoritvi mednarodnega festivala ExploreZ  v Amsterdamu.

V galeriji De Bouwput je bila na ogled tudi »razstava v nastajanju« avtorjev umetniške rezidence Remix Comix Amsterdam. Ta je javnosti ponudila tako vpogled v sam ustvarjalni proces kot novo nastala umetniška dela. Umetniki so eksperimentirali z različnimi materiali, tehnikami in mediji, pri čemer sta bila osrednjega pomena ustvarjalni proces in sodelovanje.

 

PROGRAM:

Remix Comix – Amsterdam: rezidenčni program
1.–15. maj 2023 / ZID Theater, Amsterdam, Nizozemska
sodelujoči umetniki: Iva Atoski (Srbija), Darija Dragojlović (Srbija), Miroslava Konečná (Češka), Nivin Baranbo (Nizozemska/Sirija), Danilo Milovanović (Slovenija)
umetniška vodja projekta: Joske Daamen
organizacija: ZID Theater

Bum! Crash! Oh! Hello!
lokacijsko specifičen, vizualno-gledališki performans: edinstveni spoj stripa, instalacije in gledališča v javnem prostoru
premiera: petek, 12. maj 2023, ob 17.30 / Festival ExploreZ, ZID Theater (zunaj), Amsterdam (De Roos van Dekamaweg 1), Nizozemska
ponovitve: 13. maj 2023, ob 14.00 in 16.00 / Cultuurpark Westergasfabriek; 14. maj  2023, ob 14.00 in 16.00 / Erasmuspark

Remix Comix – Amsterdam: skupinska razstava
razstava v nastajanju: na ogled od torka, 8. maja 2023 dalje
odprtje: petek, 12. maj, ob 17.00 / Galerija De Bouwput, Amsterdam (Ferdinand Huyckstraat 74), Nizozemska

Dogodki so potekali v okviru festivala ExploreZ.
Več o festivalu na: https://explorez.nl/

GALERIJA (foto: Filip Markovinović)

O SODELUJOČEM SLOVENSKEM AVTORJU:
DANILO MILOVANOVIĆ (1992, Banja Luka) je diplomiral in magistriral na ALUO v Ljubljani. Njegovi umetniški projekti se praviloma usmerjajo v javni urbani prostor: s svojimi intervencijami pogosto prevprašuje razmere v sodobnih mestih in se s kritičnimi, a tudi duhovitimi umetniškimi posegi odziva na širše družbeno dogajanje. Njegova dela so večinoma bežna, nespektakularna in vznikajo onkraj varnega terena umetniškega ustvarjanja. Rezultati teh intervencij so tako predvsem likovno zgovorne, poetične kot tudi bolj radikalne aktivistične geste, ki jih zlahka tudi spregledamo ali pa le podzavestno zaznamo.

 


Projekt je nastal v koprodukciji festivala ExploreZ in mednarodnega projekta Remix Comix, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije. Partnerji projekta so: Festival Lustr (Češka), Stripburger/Forum Ljubljana (Slovenija), Komunikart (Srbija), Fundacija Novi Sad – kulturna prestolnica Evrope (Srbija) in ZID Theater (Nizozemska). Projekt raziskuje nevidno kulturno dediščino ter jo v obliki stripov in drugih dogodkov v javnem prostoru predstavlja občinstvu.