Remix Comix v Pančevu

Remix Comix v Pančevu: Skupaj osamljeni
mednarodni rezidenčni program // 10.– 24. 10. 2023, Pančevo, Srbija
odprtje razstave // četrtek, 19. 10. 2023, ob 14.00, pred Gimnazijo Uroša Predića, Pančevo, Srbija


 

V srbskem Pančevu, zadnji postojanki mednarodnega projekta Remix Comix: strip za dediščino, pri katerem kot partner sodeluje tudi Stripburger/Forum Ljubljana, poteka med 10. in 24. oktobrom mednarodni umetniški rezidenčni program v organizaciji  Komunikart Pančevo. Rezidence se poleg slovenskega striparja in vizualnega umetnika Andreja Štularja udeležujejo še Lidija Krnjajić in Vuk Palibrk iz Srbije ter Lucie Lučanska iz Češke.

Srbski partnerji so v okviru projekta posneli štiri video intervjuje s pripadniki starejše generacije, Miroslavom Pupićem Mirčico, Ivanom Rakižićem, Olgico Simić in Brankom Purićem. Zadnja dva živita v domu za starejše v Pančevu. Skozi intervjuje izvemo, kako so se starejši prebivalci Pančeva zabavali v svoji mladosti in na kakšen način so soustvarjali kulturno življenje mesta v petdesetih, šestdesetih ali sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Intervjuvanci so se spominjali družabnih dogodkov, ki so vključevali petje, ples, šport, praznovanja državnih praznikov, gledališče, kino, sprehode po promenadi, obiske kavarn, parkov in ulic.

Na razstavi z naslovom Skupaj osamljeni, ki bo od četrtka, 19. oktobra, na ogled na štirih lokacijah v Pančevu, bodo prikazani avtorski stripi rezidenčnih umetnic in umetnikov, ki so jih navdihnile zgodbe iz omenjenih intervjujev. Razstavo kurirata Maid Gruden in Andrija Stojanović. Stripi bodo del umetniških instalacij, postavljenih na lokacijah, ki so nekoč predstavljale in še vedno predstavljajo zbirališče mladih v Pančevu – Gimnazija Uroša Predića, Kulturni center Pančevo, Dom omladine Pančevo in Narodna Bašta.

 

O SODELUJOČEM SLOVENSKEM UMETNIKU:

ANDREJ ŠTULAR (1967), ki ga je v Pančevo katapultiral Stripburger (Forum Ljubljana), je multimedijski umetnik, ki ustvarja na različnih poljih vizualne umetnosti: ilustracija, strip, video, film, instalacije, skulpture, fotografija in lutke. Pri svojem delu se pogosto loteva povezovanja različnih likovnih tehnik s sferami domačijske psihopatologije, kot tudi z univerzalnejšimi temami, ki prevprašujejo človekovo bit, njegovo identiteto oziroma položaj v ustroju sodobnega sveta. Štularjevo delo zaznamuje vešče prehajanje med različnimi mediji in ukinjanje meja med njimi, s čimer se izoblikuje njegova izrazito samosvoja likovna govorica. Avtorjeve stvaritve niso nikoli povsem enoznačne in gledalec se pred njimi marsikdaj čuti izzvanega. Redno razstavlja doma in v tujini. Je tudi stalni sodelavec revije Stripburger. Izdal je več samostojnih stripovskih albumov: Lustri (2000), Kompost (2008), Živa sem (2011), Bežimo, svet se podira! (2014), Kronike (2015), Medved (2019), Ostri ritmi (2021).

 


Projekt je nastal v koprodukciji Komunikarta Pančevo in EU projekta Remix Comix, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije. Partnerji projekta so: Festival Lustr (Češka), Stripburger/Forum Ljubljana (Slovenija), Komunikart (Srbija), Fundacija Novi Sad – kulturna prestolnica Evrope (Srbija) in ZID Theater (Nizozemska). Projekt raziskuje nevidno kulturno dediščino marginaliziranih skupin ter jo v obliki stripov in drugih dogodkov v javnem prostoru predstavlja občinstvu.