Remix Comix v Pragi

Remix Comix v Pragi
mednarodni rezidenčni program
1.– 15. 7. 2023, Praga, Češka

 

V okviru mednarodnega projekta Remix Comix poteka med 1. in 15. julijem v Pragi 14-dnevni rezidenčni program v organizaciji čeških partnerjev projekta, festivala LUSTR.  Rezidence se udeležujejo ilustrator Jakub Bachorík iz Češke, dramaturginja Indi Hoorweg iz Nizozemske, stripovska avtorica Jana Adamović  in grafična oblikovalka Asja Komadina iz Srbije ter slovenska večmedijska umetnica Neža Jurman – Nez Pez.

V sklopu rezidence raziskujejo kulturno dediščino ranljivih in marginaliziranih družbenih skupin v Pragi, natančneje problematiko mladih, ki prehajajo iz institucionalnega varstva v samostojno življenje. Ti posamezniki, ki so jih družine in družba do neke mere razočarali, vstopijo v odraslo dobo s številnimi finančnimi, socialnimi in čustvenimi pomanjkljivostmi. Neuradna statistika kaže, da jih vsaj polovica čaka življenje na ulici, v zaporu ali prezgodnja smrt. V okviru rezidenčnega programa bo peterica sodelujočih na fasadi znanega praškega lokala Vnitroblock café ustvarila skupinsko zidno poslikavo, ki bo ozaveščala o izzivih, s katerimi se soočajo mladi odrasli.
Kuratorica projekta z naslovom Mezikrok je Štěpánka Jislová. Slovesno odprtje zidne poslikave bo v petek, 14. julija ob 18. uri.

 

O SODELUJOČI SLOVENSKI UMETNICI:
NEŽA JURMAN (1985), ki deluje pod umetniškim imenom Nez Pez, je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Ustvarja v različnih medijih – grafika, risba, slikarstvo, avdiovizualna dela in kiparstvo. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah, rezidencah in sejmih doma in na tujem. Živi in ustvarja med Ljubljano in Berlinom.

foto: Remix Comix

 


Projekt je nastal v koprodukciji festivala LUSTR in EU projekta Remix Comix, ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije. Partnerji projekta so: Festival Lustr (Češka), Stripburger/Forum Ljubljana (Slovenija), Komunikart (Srbija), Fundacija Novi Sad – kulturna prestolnica Evrope (Srbija) in ZID Theater (Nizozemska). Projekt raziskuje nevidno kulturno dediščino marginaliziranih skupin ter jo v obliki stripov in drugih dogodkov v javnem prostoru predstavlja občinstvu.