Rezultati natečaja Živel strip! Živela animacija! 2019

Živel strip! Živela Animacija! je letni nagradni natečaj za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine. Organizirata ga italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana. Namen natečaja je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in branja ter ustvarjanja na področju animiranega filma in popularizacija tega medija. Skozi natečaj vsako leto predstavimo slovenskega in italijanskega avtorja s področja stripa in/ali animacije.

Za letošnjo edicijo smo v inspiracijo ponudili like iz animirane serije Ki-Ki-Do o kraljevem piščančku, mojstru kung fuja in zena, ter njegovima najboljšima prijateljema tigrastima komarjema slovenskega animatorja in stripavtorja Grege Mastnaka ter Fredda, muhastega in prebrisanega otroškega detektiva italijanskega stripavtorja Giorgija Carpinterija. Udeleženci natečaja so lahko ustvarjali tudi po prosti temi.

Na natečaj je letos prispelo 324 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 372 učencev in 33 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 34 osnovnih in 3 srednje šole ter 13 posameznikov. 53 osnovnošolcev in 1 srednješolec so ustvarili 17 kratkih animiranih filmov.

Žirija v sestavi: Grega Mastnak (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (Animateka) in Paola Bristot (predsednica združenja Vivacomix) se je sestala 1. aprila 2019 in izbrala nagrajence ter se zopet odločila, da bo podelila tudi (posebna) priznanja.

Vsi udeleženci prejmejo čisto svež mini strip, bodisi strip Knjiga od hudiča lanskoletnega nagrajenca natečaja srednješolca Matevža Bervarja, bodisi strip Popotnikov pobeg osnovnošolca Marka K. Štembergerja, ki sta ga avtorja ustvarila prav za to priložnost.

 

NAGRADE:

STRIP

GLAVNE NAGRADE: KNJIŽNI KUPONI V VREDNOSTI 100 eur in udeležba na izdelavi stripovske majice

  1. Vanja Flis: Skriti posli nečaka iz ozadja, SŠ za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, 1. a
  2. Class 3. a: Zanzarelax!, Scuola primaria G. Mazzini Udine, 8 let, mentor: Daniela Chialchia
  3. Hana Logar: Limonada, OŠ Antona Žnideršiča, 7. a, Ilirska Bistrica, mentorica: Gabriela B. Blokar

POSEBNA NAGRADA: POČITNICE – 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi (www.taborjenje.info) in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice

  1. Kosta Tatar: Napad ubrisane radirke, OŠ Toneta Čufarja Ljubljana, 9 let, mentorica: Patricija Čičmir-Vestić

PRIZNANJA in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice + Stripburgerjeve publikacije

RogLab zgoraj navedenim nagrajencem natečaja omogoča izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo potekala v soboto, 20. aprila 2019, med 10. in 15. uro. Prosimo, potrdite udeležbo in velikost želenih majic!

  1. Dan Kariž Meško: Če se jeziš, se v pošast spremeniš!, Ljubljana, 11 let
  2. in 3. Ana in Neža Štular: Primer št. 105, Kranj, 12 in 8 let
  3. Klara Maver: Vsiljivec na barju, OŠ Šmarje-Sap, 7. a, mentor: Aleksander Gube
  4. Neža Likovič: Ki-Ki-Do in mravlje, OŠ Sostro, 6. c, mentorica: Lea Cebe Podržaj

POSEBNA OMEMBA

Lidia Nonino: Le Ki-Ki-Do, Valussi Udine, 1. d, 11 let

 

ANIMACIJE

GLAVNE NAGRADE:

1.  Kazimir Plesničar: Under yours skin, 14 let, nagrada: 100 eur

2.  Aleksander Cavazza: Fishy, 16 let, nagrada: udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za Slon na Animateki

3.  Tjan Rozmarič + Luka Ž. Horvat: Parkour, OŠ Gornja Radgona, 6. a, 11 let, mentor: Damijan Sovec, nagrada: udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za Slon na Animateki

4.  Katja Koren, Vita Gazič, Brina Nanut, Neža Nanut: Trojanska vojna, Filmski krožek Zarja OŠ Vojke Šmuc, Izola, mentor: Vasja Nanut, nagrada: DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na Animateki

Nagrajence (in ostale udeležence) prosimo za potrditev udeležbe na zaključnem dogodku, odprtju razstave del udeležencev in avtorjev mini stripov ter podelitvi nagrad, ki bo v petek, 12. aprila 2019, ob 17. uri v Trubarjevi hiša literature v Ljubljani. Ob odprtju razstave si bomo poleg nagrajenih animacij ogledali tudi Slona, program animiranih, ki ga pripravlja mednarodni festival animiranega filma Animateka oz. društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. Razstava bo na ogled do 26. aprila 2019.


Nagrade prispevajo: Klub Marindolus Kranj, revije Ciciban, Cicido, Pil, Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.
Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, v sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL, Trubarjeva hiša literature, RogLab.
Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL-Oddelek za kulturo.
Donator: Klub Marindolus Kranj, www.taborjenje.info