Ciril Horjak: Ride

Ciril Horjak: Ride
Cestne dogodivščine Cirila in Mišime na popotovanju od Ljubljane do Raven!

Republika Strip #2, november 2003, A4-, 96 str.

7,00 

Ciril Horjak v zbirki RIDE s podnaslovom cestne dogodivščine Cirila in Mišime v zgodbi na 96. straneh orisuje popotovanja od Ljubljane do Raven, na katerih ga spremlja sopotnik Mišima.

Ko se vozimo z avtom po cesti, potujemo tudi z mislimi. Zgodaj zjutraj v megleno ljubljansko jutro mišji voznik pohupa. Ciril se zbudi, poljubi ženo in otroka in že je v avtu. Od Ljubljane do Raven se Mišima in Ciril vozita po stari cesti nad katero nastaja tako imenovani evropski avtocestni koridor. Pokrajina, ki se ob poti spreminja, služi kot nekakšna filmska kulisa za dialog med šoferjem in sovoznikom. Razlika med dvema svetovoma je očitna, svet čiste nove avtoceste, ki pelje v Evropo in pod njo umazana pokrajina, kjer kot strašila stojijo pozabljene tovarne in peskokopi. Vožnja je počasna, tako kot so se včasih peljali s kočijo na Dunaj, naša junaka iz Ljubljane do Raven potujeta dva dni in ne dve uri, kakor avti nad njima. Ta višek časa zapolnjujejo Cirilove zgodbe – razmišljanja, ki prehajajo iz realnega v metafizično. Po kratkem in mastnem postanku ob trojanskih krofih pot nadaljujeta mimo Vranskega in Braslovč proti Velenju. Avtocesta in z njo krasni novi svet sta že daleč za njima. Pokrajina žaluje. Zaplet zgodbe se zgodi v Hudi luknji, skalnati ožini, ki v resnici predstavlja oviro pri gradnji avtoceste proti Koroški, kjer Mišima in Ciril odkrijeta združbo lokalnih mafijcev, ki delajo za avstrijske naciste. Z gobarsko akcijo jim uspešno prekrižata načrte. Po tristotem ovinku se končno pripeljeta v s soncem obsijane Ravne, kjer Mišima odloži Cirila, sam pa nadaljuje pot…

CIRIL HORJAK je absolvent Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Objavljal je v Stripburgerju, publikacijah skupine Grejpfrut in koroškem študentskem časopisu Ibržnik. Nekaj pasičnih stripov smo lahko videli tudi v rubriki Kultura časopisa Delo. Na mednarodnem področju so bila njegova dela predstavljana večinoma v okviru dejavnosti revije Stripburger, leta 2000 pa je bil njegov strip Heroji uvrščen na stripovski festival Fumetto v Luzernu, Švici, objavljal pa je tudi v francoski reviji Le Martien in portugalski stripovski antologiji Quadrado.
Ciril Horjak se profesionalno ukvarja z ilustracijo, ilustriral je različne publikacije za založbo DZS (učbenike, CDrome…) in izdelal več logotipov (festival Ana Desetnica, festival Political Incorrect Films…). Vodil je tudi več stripovskih delavnic, predvsem v Mestni Knjižnici Otona Župančiča (Središče za mlade) in oblikoval ter koloriral naslovnico Podgane, prvega albuma iz zbirke Republika Strip.

V stripu je Ciril vrhunski poznavalec poti od Ljubljane do Raven in nazaj, stripar in oče.

Save


SaveIzdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Republika Strip #9, november 2003, cena: 7 €.
Spremna beseda: Igor Prassel.
Gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Izdajo te publikacije je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org.

Save

Save

Save