Saša Kerkoš: Kurentove dnevne refleksije

sasa_kerkos_kurent_nasl

Zbirka sodobnih vizualnih interpretacij Kurenta, ki s humorno noto in nemalo ironije razkriva aktualno stanje duha in družbe!


zbirka Minimundus #14, feb. 2016, 56 čb str., 14,5 x 15,5 cm, jezik: slov. in ang.

7,00 Dodaj v košarico

Kurentove dnevne refleksije Saše Kerkoš tvorijo niz stilsko raznolikih podob Kurenta, zasnovanih kot svojevrstni vizualni dnevniški zapisi, ki z nemalo ironije in humorja zrcalijo aktualno stanje družbe.

Kurent kot mitološki lik predstavlja nezavedne in kompleksne navezave na zakoreninjeni simbolni in kulturni kontekst, ki ga težko razumemo skozi besedo. Slovenska nezavedna povezanost, oziroma navezanost na izročilo in njegovo globoko pripovednost, je zanimiva iztočnica za raziskovanje sodobne pripovednosti skozi prizmo starega. Avtorica Kurenta, prastaro slovansko mitološko bitje, ki prvotno odganja zimo, postavi iz prvotnega konteksta v avtorsko obarvane vizualne svetove in življenjske situacije. Kurent se skozi osebno izpovedno držo v tej knjižici obenem široko odpira različnim vizualnim interpretacijam tega zanimivega lika, ki simbolizira slovensko kulturo.

Interpretacije Kurenta so nastajale skozi avtoričina potovanja po Evropi in Aziji, kjer je v globalnem pomenu Kurentova enkratnost še toliko bolj specifična in slovensko svojska.

Projekt Kurent Saše Kerkoš raziskuje pripovednost – nesnovno dediščino in dislokacijo ter predrugačenje zgodbe v sodobnih kontekstih. Sodobni kontekst daje nove možnosti starim mitološkim zgodbam in jih tako preoblikuje, medtem ko razširja identiteto Kurentovega lika. Na ta način sodobna pripovednost in utrip trenutnega časa postavljata stare vsebine in zgodbe v nova doživetja in nove kulturne identitete.

Oblikovalka, ilustratorka, grafičarka in avtorica stripov SAŠA KERKOŠ (1977) je diplomirala iz vizualnih komunikacij na ljubljanski ALUO, študijsko pa se je izpopolnjevala še na akademijah v Helsinkih ter v Zagrebu. Za njeno delo je značilno drzno eksperimentiranje na mejnih področjih med sekvenčno umetnostjo in ilustracijo. Za svoje delo, ki ga redno predstavlja tako doma kot v tujini, je prejela več nagrad. Med drugim je tudi idejna vodja Bienala neodvisne ilustracije.

Lik Kurenta služi tudi kot ustvarjalni navdih v okviru 11. mednarodnega natečaja Živel strip! Živela animacija! (rok oddaje del: 22. marec 2016). Vse do 27. marca 2016 si lahko v galeriji Vodnikove domačije ogledate razstavo Saše Kerkoš in Davida Toffola z naslovom Kurentove dnevne refleksije in Homerjeve izmišljije.

Odpiralni čas galerije: torek–petek: 11.00–18.00; sobota–nedelja: 10.00–14.00.


SaveBesedila, risba in oblikovanje: Saša Kerkoš / prevod in jezikovni pregled: Bojan Albahari, Ben Witherick  / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka Minimundus / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović / izdajatelj: Forum Ljubljana / tisk: Medium d.o.o., Žirovnica / obseg: 56 str. / naklada: 400 / februar 2016.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.

Save