Saša Kerkoš: Kurentove dnevne refleksije

Na razstavi Slovanska pustovanja, Slovenski etnografski muzej, Ljubljana
Odprtje: sreda, 1. april 2015, ob 18.00

F_kurent_zavesa_270x131_final for print.pdf
Razstava Kurentove dnevne refleksije avtorice Saše Kerkoš je spremljevalna razstava potujoče razstave Slovanska pustovanja, ki jo prirejata Forum slovanskih kultur in Slovenski etnografski muzej.

Kurentove dnevne refleksije (orig. Kurent’s daily reflections) so vizualni dnevniški zapisi, ki s stiliziranim in minimalističnim likovnim besednjakom razkrivajo razmišljanja sodobnega Kurenta o aktualnem stanju slovenske družbe. Avtorica je obudila tradicionalni lik iz slovenske ljudske kulture in ga prestavila v sodobno okolje, v katerem kurent s humorno noto in nemalo ironije razkriva lokalne kulturno-politične specifike. Kurent glasno in energično razmišlja o svobodi, nacionalnih simbolih in umetnosti, kot tudi o splošnih vrednotah in spodrsljajih sodobne slovenske družbe.

Projekt, ki se razvija v sodelovanju z revijo Stripburger, bo v knjižni obliki izšel naslednje leto, avtorica pa v okviru projekta Živel strip! Živela animacija! za naslednje leto načrtuje tudi vrsto večmedijskih razstavnih projektov. Kurent bo objavljen tudi v grafični zbirki Limited Edit111ons.

Kurentova razmišljanja in poglede na sodobni svet boste lahko obiskovalci razstave   snovali in zapisovali tudi sami.


O avtorici:
Saša Kerkoš
živi in dela med Ljubljano, Helsinki in Balijem. Je soustanoviteljica Bienala neodvisne ilustracije, slovenske platforme za ilustracijo, ki podpira mlade ustvarjalce. Med drugim je tudi pobudnica platforme Design Biotop, ki promovira oblikovanje kot gonilno silo družbenih in ekonomskih sprememb. Znanje in izkušnje s področja vizualnih komunikacij, razvojev konceptov ter kreativnega vodenja, ji omogočajo multidisciplinarno in medpodročno obravnavanje različnih tem. Poudarek pri njenem raznolikem delu je na ustvarjanju odprtih in trajnostnih okolij. Med študijem na Aalto University v Helsinkih je raziskovala neverbalno vizualizacijo čustev v medmrežju, trenutno pa se ukvarja z raziskovanjem vpliva čustev na oblikovanje in kreativne procese. S predavanji in vodenjem delavnic se je udejstvovala na ustanovah in manifestacijah, kot so Pratt NYC, AALTO Helsinki, Parsons NYC, Oktobrski Salon v Beogradu, Royal College of Art London …

Razstava bo na ogled do 23. aprila 2015.

sasa_kerkos_kurent_mail

F_kurent_zavesa_270x131_final for print.pdf

F_kurent_zavesa_270x131_final for print.pdf