Stranpoti stripa

AKI_www_okrogla_malaZa jesensko in zimsko kolekcijo dodobra uležane štirinajstice smo vam v uredništvu revije Stripburger pripravili čeden stripovski asortiman razstavnih projektov, delavnic, projekcij in pogovorov. Ljubljana in Maribor bosta v drugi polovici leta osrednji zatočišči za vse stripoljube, pa tudi za privržence vizualne scene nasploh – vašo pozornost bomo vznemirili s skrbno izbranim naborom uglednih gostov iz inozemstva. Obiščejo nas najbolj znani Zagrebčan v Brooklynu, Danijel Žeželj, vsestranski umetniški kolektiv Oficina Arara iz Portugalske, za nameček pa bomo družno s festivalom Animateka gostili še japonsko stripovsko eksotiko, večno nasmejanega Akinorija Oishija. Iztek sezone bomo v Ljubljani začinili z razstavnim trojčkom Ofenziva iz arhiva, posvečenemu umetniškim tiskovinam in grafikam, ki so se v obdobju dvajsetih let nagrmadili v našem arhivu: trojica butičnih razstav prinaša izbor avtorskih plakatov, ki so tako ali drugače povezani s področjem stripa. Z večimi projekti se po dolgem času znova odpravljamo v štajersko prestolnico, kjer bomo v sodelovanju s tamkajšnjimi kulturnimi prvoborci in s festivalom Animateka pripravili pester likovni, filmski in delavniški program, vezan na deželo vzhajajočega sonca.

Pri snovanju programa, ki mu ne manjka spremljevalnih dogodkov – naj pa tule namignemo, da se bomo z našimi gosti več kot enkrat podali razstavljat tudi na ulice – smo se osredotočili na tiste avtorje oziroma projekte, ki strip vpenjajo v širše okvire različnih umetniških praks. Pokazati želimo na različne medijske aplikacije stripovske kulture in s tem opozoriti na širino njenega izraza. Tako so nas zanimale predvsem tiste avtorske pozicije, kjer je strip zgolj eden od likovno narativnih kodov, ki prehaja v druge oziroma sooblikuje nove formalne in vsebinske izraze. Z razstavno linijo v sklopu Stranpoti stripa želimo ob siceršnjem fokusu na področje stripa izpostaviti hibridno součinkovanje različnih medijev in žanrskih formul, hkrati pa predstaviti in kontekstualizirati tudi manj običajne prakse vizualnega snovanja, ki ga bodo avtorji v vlogi delavniških mentorjev tudi velikodušno podelili.


PROGRAM (oktober – december 2014):

DANIJEL ŽEŽELJ: SONČNO MESTO
Galerija Kresija, Ljubljana
torek, 21. oktober 2014, ob 20.00

OFENZIVA IZ ARHIVA
KOŽ – enota Kolodvor, Ljubljana
četrtek, 30. oktober 2014, od 12.00
IRIU, Ljubljana
petek, 7. november 2014, ob 20.00
Kino Šiška, Ljubljana
ponedeljek, 1. december 2014, ob 20.00

OFICINA ARARA: DELAVNICA IZDELAVE MASK
Slovenski etnografski muzej, LJubljana sobota, 15. november 2014, 11.00-18.00

ARARINA TISKANA DŽUNGLA
Galerija Alkatraz, Ljubljana
torek, 18. november 2014, ob 20.00

AKINORI OISHI: SREČNI AKIJEV NASMEH

razstava Srečni Akijev nasmeh
Mednarodni festival Animiranega filma Animateka,
sreda, 3. december 2014, izložbe v centru, LJ.
ponedeljek, 8. december 2014, ob 22.00, Kinodvor

delavnica Kako ustvariti lik z značajem?
Vetrinjski dvor in Kino Udarnik, Maribor
sobota, 6., in ponedeljek, 15. december 2014

pogovor z avtorjem Akinorijem Oishijem
Mednarodni festival Animiranega filma Animateka, Kinodvor, Ljubljana
torek, 9. december 2014, ob 12.00

razstava Srečni Akijev nasmeh
Animateka po Animateki, Kino Udarnik in izložbe po mestu, Maribor
četrtek, 18. december 2014, ob 19.00

pogovor z Akinorijem Oishijem in projekcija filma Volčji otroci
Animateka po Animateki, Kino Udarnik, MB
petek, 19. december, ob 19.00


Kopruducenti: Galerija Kresija, KOŽ, Inštitut IRIU, Kino Šiška, Slovenski etnografski muzej, Društvo za oživljanje zgodbe 2 kolura, Kinodvor, Društvo Hiša!, Društvo za razvoj filmske kulture, Narodni dom Maribor in Vetrinjski dvor.
Program sofinancirajo Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo, JAK RS, Instituto Camões do Ministério dos Negócios Estrangeiros, Japan Foundation.