Strip preobrazba v živo: Nedeljsko kosilo

pogovor z Martinom Ramovešem in Blažom Kutinom
petek, 7. oktober 2022, ob 18. uri / uredništvo LUD Literature (Trubarjeva 51), Ljubljana

 

Človek stopi iz bloka, pa vidi, kako dol po Trubarjevi hlača strip, v eni roki dežnik, v drugi revija Literatura, ga pokliče, da bi ga čim bolj zmedel, uspešno, itak, strip se obrne, ravno dovolj zasuka glavo – ne pa tudi telesa, tako da ne vidi, da se bo zdaj zdaj zabil v znak, na katerem z velikimi tiskanimi črkami (ne comic sans) piše KRATKA ZGODBA. Človeku je nakana uspela, mačka s sosednjega vhoda se, le kdo je bolj prebrisan, zdolgočaseno umiva. Pa kdaj bo že to kosilo?
Saj ne (čeprav se neka mačka nekje zagotovo zdolgočaseno umiva). Iz radovednosti, na kakšen način lahko kratka proza zaživi v novem mediju, sta si Stripburger/Forum Ljubljana in LUD Literatura omislila projekt Strip preobrazba. Prav vse nas namreč zanima, ali lahko stripovske interpretacije kratke zgodbe dihajo kot avtonomne in izvirne umetniške stvaritve, ki ohranjajo spoštljivost do originala, s svojo vizualno pripovedno izrazno močjo – kombinacijo in součinkovanjem besedila in risbe – pa bralcem ponujajo svežo bralsko izkušnjo.
Strip preobrazbo Nedeljsko kosilo je po istoimenski zgodbi Blaža Kutina ustvaril stripar Martin Ramoveš, nedavno je bila objavljena v reviji Literatura, zdaj si jo bomo podrobneje ogledali še med novimi zidovi uredništva LUD Literatura. V debato o tem, zakaj si je Ramoveš izbral prav to pripoved, kako se je na novo interpretacijo odzval Kutin in kakšen je pravzaprav njun ustvarjalni proces, bo avtorja v petek, 7. oktobra, ob 18. uri zapletel Primož Čučnik.
Kdor ne pride, se bo nemara izognil opozorilnim znakom, a tudi ne bo mogel delit, če se mu ta sprega med stripom in kratko prozo sploh dopade oziroma kako se mu zdi novo uredništvo LUD Literatura na Trubarjevi 51 v Ljubljani. Sledilo bo vsaj še otvoritveno krepčilo! (Potem pa lahko greste naprej na Tinto.)

Organizacija: LUD Literatura.
Dogodek je podprla Javna agencija za knjigo RS.