Stripburger na TINTI 2019

SB_Tinta_web

Festival stripa TINTA
10. – 12. oktober 2019,
več prizorišč, Ljubljana & spremljevalni program v Kopru in Mariboru


Oktobra bo slovenski stripovski sceni vladal festival stripa Tinta! Tudi Stripburger bo prispeval k pestremu festivalskemu in obfestivalskemu dogajanju.

Naš dolgoletni sodelavec Andrej Štular se bo predstavil z razstavo Tretji tir v koprski galeriji Meduza, kjer bo na ogled postavil raznorodno bero del, nastalih v zadnjih letih. V sklopu predfestivalskega dogajanja si boste v Slovenski kinoteki lahko ogledali še kratke animirane filme ameriškega pionirja stripa Winsorja McCaya, ki je bil navdih tudi za strip Fant moj, ki smo ga pred nedavnim izdali v slovenščini, njegov avtor, slavljeni belgijski stripar in animator Olivier Schrauwen, pa bo naš gost na Tinti!

Osrednje festivalsko rajanje začenjamo v četrtek, 10. oktobra v DobriVagi, kjer bodo na skupinski razstavi Sosledja, ki raziskuje likovno narativnost, predstavljeni na novo nastali grafični triptihi sedmih domačih avtorjev in avtoric. Ob tej priložnosti nas bo obiskal tudi prvoborec hrvaške neodvisne stripovske scene Igor Hofbauer Hof.

V petek, 11. oktobra se selimo na domačo Metelkovo – obzidje avtonomnega kulturenega centra bo z novo z ulično poslikavo Kolaps ozaljšal Andrej Štular, v Galeriji Alkatraz pa se bo z razstavo Hej! Sem O. Schrauwen predstavil naš cenjeni belgijski gost, ki nam ob odprtju bo pripravil še prav posebno presenečenje – avdiovizualni performans.

Na tradicionalnem sobotnem stripovskem sejmu, ki bo 12. oktobra v Kinu Šiška, ste seveda vabljeni k obisku naše stojnice, obenem pa bodo naši »hišni« avtorji (Saša Kerkoš, Martin Ramoveš, Marko Kociper) predstavili in podpisovali sveže izdaje. Igor Hofbauer Hof se bo na sejmišču predstavil z razstavo stripovsko obarvanih glasbenih plakatov, ne zamudite pa tudi pogovora z že omenjenim Olivierjem Schrauwnom. Enodnevna stripovska razstava po skritih kotičkih Kina Šiška in delavnica Saše Kerkoš  bo namenjena predšolskim otrokom in njihovim staršem, pa tudi vsem otrokom po duši, ki cenijo radovednost, navihanost in humor.
Zaključek festivala na Vodnikovi domačiji bo pripadel pripovedovalsko-glasbeni predstavi Pijani zajec, ki je nastala po istoimenskem stripu Davida Krančana.

Po festivalu pa se bomo odpravili še v Maribor na samostojno stripovsko razstavo Martina Ramoveša v Galeriji K18, ki ji bo sledil še koncert v Vetrinjskem dvoru –  z novim glasbeno-stripovskim albumom se je avtor tokrat poklonil pesniku in satiriku Ivanu Robu. Konec meseca pa nas čaka še brezplačna vikend delavnica pod mentorstvom Davida Krančana in Zorana Pungerčarja, posvečena izdelavi in tiskanju stripa v risografski tehniki.

Več informacij o vseh prihajajočih dogodkih najdete tako na naši spletni strani kot na spletni strani festivala stripa Tinta. Se vidimo na Tinti!


URNIK NAŠIH DOGODKOV NA TINTI:

PREDFESTIVALSKI DOGODKI
ANDREJ ŠTULAR: TRETJI TIR
samostojna razstava
Galerija Meduza, Koper
ODPRTJE: petek, 4. oktober, ob 19.00 /do 22. 11./

PIONIR STRIPA IN ANIMACIJE WINSOR MCCAY
projekcija animiranih filmov
Slovenska kinoteka
torek, 8. oktober, ob 21.00
gost: Olivier Schrauwen

FESTIVALSKI DOGODKI
ANDREJ ŠTULAR: Kolaps
ulična poslikava
obzidje AKC Metelkova Mesto ob Maistrovi, Ljubljana
ODPRTJE: petek, 11. oktober, ob 19.00 /na ogled do naslednje jeseni/

OLIVIER SCHRAUWEN: Hej! Sem O. Schrauwen
stripovska razstava & AV performans
Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Ljubljana
ODPRTJE: petek, 11. oktober, ob 20.00 /do 7. 11./

STRIPOVSKI SEJEM
stojnica, pogovori, podpisovanja, razstava, delavnica, tiskanje grafik v živo …
Kino Šiška, Ljubljana
sobota, 12. oktober, 10.00−18.00
gostje: Olivier Schrauwen (BE), Igor Hofbauer Hof (HR), Martin Ramoveš, Saša Kerkoš, Marko Kociper …

SAŠA KERKOŠ: Skrivalnice

skrita stripovska razstava & delavnica za otroke (3+)
Kino Šiška, Ljubljana
NA OGLED: sobota, 12. oktober 2019, 11.00−18.00 /samo en dan/
DELAVNICA: sobota, 12. oktober 2019, 11.00−13.00

PIJANI ZAJEC
pripovedovalska predstava in zaključno festivalsko druženje
Vodnikova domačija, Ljubljana
sobota, 12. oktober 2019, ob 19. uri

POFESTIVALSKI DOGODKI
MARTIN RAMOVEŠ: Po robu
samostojna stripovska razstava & koncert
Galerija K18, Maribor
ODPRTJE: petek, 18. oktober, ob 19. uri /do 14. 11./
KONCERT: 18. 10., Vetrinjski dvor, ob 21. uri

RISOTRIP
stripovska grafična delavnica
Projektna soba SCCA, studio Riso Paradiso; Ljubljana
sobota in nedelja, 26. in 27. oktober 2019, 10.00−18.00
mentorja: David Krančan in Zoran Pungerčar
prijave: core@mail.ljudmila.org


Produkcija: Stripburger/ Forum Ljubljana; koprodukcija: Kino Šiška, Tretaroka, KUD Mreža, Slovenka kinoteka, Obalne galerije Piran, Pekarna Magdalenske mreže, Narodni dom Maribor, Riso paradio, SCCA Ljubljana.
Program Foruma Ljubljana sofinancirajo MOL- Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo RS. Gostovanje Olivierja Schrauwna v Ljubljani je podprla Flanders Literature (www.flandersliterature.be)
Vizualni material za novinarje je na voljo tukaj.