Stripburger številka 58 je pred vami!Stripburger številka 58 je pred vami!

Nikar nestrpno ne preskočite tega predgovora, da bi čim hitreje preleteli seznam stripovskih del! Oseminpetdeseta cifra namreč ponuja tako edinstven nabor avtorjev, besedil in dodatnih poslastic, da se zdi, da jih boste le stežka prebavili v teh zadnjih kratkih dneh leta, ki se izteka.

Že uvodnik je tokrat nekoliko drugačen, saj ga je napisal gostujoči avtor Dakota McFadzean (KAN). Njegovo razmišljanje o pomenu stripov v odraščanju nas pripravi na njegovo delo The Best Donald. Morda ni navada, da se stripe razlaga, a tu se zdi, da je to storjeno na skrajno nevsiljiv način, bolj kot razlaga pa besedilo dopolnjuje sicer odlično stripovsko pripoved. Racmana Jaka iz revije prežene Lars Sjunnesson (ŠVE) s svojim bizarno bolnim stripom, s katerim nastavlja ogledalo naši izprijeni družbi. Sicer stari znanec revije tokrat postreže našim bralcem tudi z intervjujem. Sledi mu debitantka Kayla Escobedo (ZDA) z odpiljenim enostranskim delom, ki nas je navdušilo. Navdušil nas je tudi Goran Dačev (MK), celo tako zelo, da smo v reviji odprli novo rubriko Pismo avtorju in Goranu napisali pismo. Upamo, da ga bo prejemnik vesel! Martin Ramoveš (SI) znova in znova dokazuje, da je presneto spreten tako z besedami kot tudi z risbo in svojo, zdaj že skoraj tradicionalno zadnjo stran, dopolnjuje z neradostno lirično pesnitvijo na šestih straneh. Slovensko čast rešuje tudi Gašper Rus(SI) z enostranskim avtobiografskim stripom. Barvni spekter revije tokrat sestavljajo tri valovanja Marta (ŠPA), Petra Kuperja (ZDA) in Alexa Schuberta (ZDA).
Stripburger čestitke ob diplomi izreka Davidu Krančanu (SI), katerega stripov že (pre)dolgo nismo brali v reviji, zato pa tokrat postreže kar z dvema in ju povrh vsega podkrepi z izčrpnima analizama. Nina Bunjevac (KAN) nas pozdravlja iz Kanade, od tam pa prihaja tudi druga intervjujanka revije, vsestranska Julie Doucet (KAN). Vedno prisrčni Akinori Oishi (JP) in Janek Koza (PL) nas pozdravljata vsak na svojem spreadu. Stripburger tokrat zaključuje Indonezijec Rakhmad Dwi Septian (ID), ki bralcem najprej na kratko predstavi indonezijski underground strip, nato pa nas s svojim dolgometražnim sanjskim stripom povede v svet, ki ga Evropejci moramo še dodobra odkriti. Začnimo kar na naših straneh …

Naslovnico je prispeval Lars Sjunnesson, notranjo opremo pa poleg McFadzeana še Dace Sietina (LVA/NL).
Stripburger torej z mero stripovske teorije, novih stripovskih žarišč in prekaljenih stripovskih mačkov skrbi, da ob držanju kvalitete intenzivno pogleduje proti novim možnostim obravnavanja tega medija, ki ga vendarle ljubimo!
Peace!