Stripburger številka #62 je pred vami!

december 2013,  96 str., 2,50 €
naslovnica: Gunnar Lundkvist
 

STRIPBURGER #62 :::  krasni svet novih striparij

Stripburger številka #62 prihaja na prvi tir, zadnji peron leta 2013. Vsi stripa željni bralci, le urno vstopite! Naj se avantura v krasni svet novih striparij začne!

Potovanje pričenjamo s Propadom starega sveta, četrtim delom serije Larsa Sjunnesona (SE/DE) o Åkeju Jävlu. Za redne bralce Stripburgerja bo še kako zanimiv uvodni razmislek o tem (anti)junaku našega časa, ki ga je brez dlake na jeziku spisal skrivnostni Toby Esterhase
Mednarodno zastavljeno pot strumno nadaljujemo v družbi Petra Lallyja (UK) in Alexa Pottsa (UK) ter se ustavimo v eni od stockholmskih knjigarn na skodelici čaja z Gunnarjem Lundkvistom (SE), ki smo ga zvabili na plano oz. v mesto iz ustvarjalne tišine švedskih gozdov in z njim opravili intervju. Ta je hkrati tudi napoved slovenske izdaje zbirke stripov o njegovem zvestem sopotniku, mačku Klass Kattu, ki vas pozdravlja tudi z naslovnice. V drugem, precej bolj zajetnem intervjuju pa bomo spoznali Marcosa Farrajoto (PT), neutrudnega akterja portugalske underground stripovske scene. Intervjujema seveda delata družbo tudi reprezentativna stripa obeh avtorjev.
Na barvnih straneh je ponovno z nami Anna Ehrlemark (SE), redna potnica na relaciji Ljubljana – Stockholm,  pot v še nevidene širjave stripa pa nadaljujemo v družbi trojke nadvse zanimivih francoskih avtorjev, ki se v Stripburgerju predstavljajo prvič: Matieu Z (FR) nas popelje na temačno ekspedicijo v osrčje Amazonije, medtem ko nas ustvarjalni tandem Florent Ruppert & Jerome Mulot (FR) navduši z odpuljenim stripom (tako na ravni forme kot tudi vsebine), ob gledanju in branju katerega bo potrebno Stripburger kdaj pa kdaj obrniti tudi na glavo. Tik pred koncem naše avanture se znajdemo še v svetu sanj  Laure Teixeira (BR).

Udarno  in suvereno je zavzela svoja mesta na straneh nove cifre tudi zbrana klapa slovenskih striparjev. Vabljeni ste na kratko ekskurzijo v zgodovino slovenskega stripa v stripu pod vodstvom Izarja Lunačka (SI), Gašper Rus (SI) in Andrej Štular (SI) se tokrat predstavljata z enostranskima stripoma, David Krančan (SI) pa se v svoji teoretični rubriki Raz dva strip sprašuje in nam razkriva, kaj nam govorijo stripovski oblački. Za vse vedoželjne stripofile pa je seveda tukaj še običajna doza recenzij in Stripburgerjevih stripovskih poslastic.

Želimo vam prijetno potovanje! Pa srečno!