Stripburgerjeva stripdelavnica

DELAVNICA: sobota, 9. februar 2019, 10.00−16.00
mentorja: Andrej Štular in Matej de Cecco

Odprtje razstave: sobota, 9. februar 2019, ob 16.00
MSUM (Muzej sodobne umetnosti), Maistrova 3, Ljubljana

Na prvo letošnjo delavnico vabimo stripovske začetnike, starejše od 8 let, ki se bodo v družbi priznanih in uveljavljenih mentorjev spoznali z osnovami stripovskega ustvarjanja. Delavnica je namenjena vsestranski kreativni spodbudi mladim pri ustvarjanju stripov, predvsem pa tudi popularizaciji stripovske kulture. Na delavnici ustvarjeni stripi bodo tudi javno predstavljeni. Udeleženci se bodo spoznali tudi z načini koncipiranja in postavljanja razstav.

Število udeležencev je omejeno. Prijave obvezne.
Prijave in dodatne informacije: core@mail.ljudmila.org ali 031 401 556.

Razstava del, nastalih na delavnici, bo na ogled do 28. februarja 2019 v odpiralnem času muzeja: torek−nedelja: 10.00−18.00

O MENTORJIH:

Andrej Štular vse od sredine osemdesetih let ustvarja na področju ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, stripa, slikarstva, fotografije in filma. Je član ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Leta 2000 je izdal prvi samostojni stripovski album Lustri, kateremu so sledili še Kompost, Živa sem!, Bežimo, svet se podira!, Kronike, stripe pogosto objavlja tudi v reviji Stripburger. Poleg izvedbe mnogih odrskih in razstavnih projektov je v preteklih letih nastopil tudi na številnih mednarodnih festivalih stripa in neodvisnega filma. Za svoje delo je prejel več nagrad, v zadnjem letu 2 nagradi za likovno podobo in sicer v Kazahstanu za predstavo Zrcalce (LG Nebo) ter na Bienalu slovenskih lutkovnih ustvarjalec v Mariboru za Bežimo, svet se podira iz Zverinice v stripu! (Stripburger/Forum Ljubljana in Pripovedovalski Variete).

Matej de Cecco je v navezi s scenaristom Boštjanom Gorencem – Pižamo v zadnjem desetletju lansiral enega redkih (uspešnih) stripov za najstnike in najstnice Šnofijevo druščino, ki že od leta 2008 zabava bralce in bralke Pila. Trojica glavnih likov (deklica Čopka, fant Pilko in pes Šnofi) se po ustaljenem receptu zapleta v dogodivščine polne adrenalina, nevarnosti, zagonetk, slikovitih lokacij, bizarnih likov, humorja in zmagovitih rešitev, pri čemer parodira aktualne trende iz sveta popkulture (npr. fantazijske vzporedne svetove, gusarje, vampirje …), tu in tam pa vmes podtakne še kakšno aluzijo na osebo ali situacijo iz resničnega sveta. Več knjižnih zbirk in en mini govorijo, da je mladež strip vzela za svojega. De Cecco je tudi avtor več poučnih stripov, ki jih je ustvaril za Prirodoslovni muzej: Črno zlato, črna smrt (& Staša Tome, 2015), Leonorini novi prijatelji (& Staša Tome, 2015), Rojstvo pod morsko gladino (& Staša Tome, 2015).


Koprodukcija: MSUM.
Program revije Stripburger sofinanirata Ministrstvo za kulturo in MOL-Oddelek za kulturo.