Ta ljudske v stripu in ena Schmidtova prek spleta

TA LJUDSKE V STRIPU IN ENA SCHMIDTOVA
skupinska stripovska razstava / Festival stripa TINTA 2020
Galerija Vodnikove domačije, Ljubljana
8. oktober –15. november 2020

spletno vodstvo po razstavi
vodi: Katerina Mirović, kustosinja razstave

SODELUJOČI AVTORJI NA RAZSTAVI: Kaja Avberšek, miha ha, Maja Kastelic, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Gašper Rus, Igor Šinkovec, Matjaž Schmidt, Andrej Štular
Razstavo dopolnjujejo poslikave ter skulptura stripovskih junakov, ki sta jo po stripu Gašperja Rusa ustvarila Rok Mohar in Marko A. Kovačič.

 

VODSTVO smo preko Zooma izvedli za osnovno šolo, vpričo vsesplošnega zaprtja galerij in tudi te razstave pa ga objavljamo tudi na naši spletni strani in Youtube kanalu in vas vabimo k ogledu. Del dogodka je bil tudi pripovedovalski performans Roka Kušlana, ki je interpretiral 3 zgodbe, po katerih so tudi nastale 3 stripovske zgodbe. Pripovedovalski performans si lahko ogledate tukaj.

 

O RAZSTAVI: Skupinska razstava se posveča sodobni slovenski stripovski produkciji, večinoma namenjeni otroški publiki, ki črpa iz bogate zakladnice ljudskega slovstva. Na razstavi so bili na ogled originali domačih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev, katerih stripi po motivih ljudskih pravljic in basni so v knjižni obliki izšli pod okriljem Stripburgerja. V njih srečamo priljubljene pravljične junake, kot so prebrisane zverinice iz Rezije, pijani zajec, lačni medved iz zasnežene pokrajine ruskega vzhoda, ne manjkata pa niti namrgodeni lev in prevzetna opica … Rdeča nit razstave so stripovske reinterpretacije ljudskega slovstva: avtorji so literarne predloge posodobili in jih vsebinsko prilagodili aktualnemu trenutku, da bi jih ciljni publiki približali na svež način. Predstavljena dela, ki jih odlikuje izjemno širok razpon avtorskih poetik, se klanjajo ljudskemu pripovedništvu, hkrati pa predočajo svoboden in subjektiven pogled na izvirna dela, s tem pa tudi na sodobni svet.

 

GALERIJA (foto: DK)