Tanja Komadina: Fino kolo

fino_kolo_nasl

Stripovski prvenec Tanje Komadina – ganljiva psihološka miniatura, ki obravnava otroško željo po objektu fascinacije – kolesu, pod površino mladinske zgodbe pa odzvanjajo resnejše teme, kot so vojna v bivši Jugoslaviji, begunci, ki so iskali zatočišče v Sloveniji in ksenofobija.


zbirka Minimundus #10, 2014, 1. ponatis: 2016, A4-, 64 str.

7,00 Dodaj v košarico

Album Fino kolo je stripovski prvenec Tanje Komadina, ki je za revijo Stripburger in njene posebne izdaje doslej prispevala krajše stripovske zgodbe. Tokrat je ustvarila daljšo stripovsko zgodbo po literarni predlogi Manke Kremenšek Križman iz zbirke kratkih zgodb Dvoriščna okna (Mladinska knjiga, 2009).

Mile je deček, ki se iz Mostarja (BIH) pred vojno vihro preseli k sorodnici v Slovenijo. Pred selitvijo mu je mati obljubila, da mu bo ob uspešnem zaključku šolskega leta kupila kolo, ki ga je redno občudoval v izložbi na poti v šolo. Vojna je preprečila izpolnitev obljube, Mile se preseli v Slovenijo, kjer se spoprijatelji z Lano, s katero preživlja vse popoldneve. Ta za svoj rojstni dan prejme prav takšno kolo, o katerem je sanjal doma. V njem se prebudijo močna čustva.

Psihološka miniatura obravnava otroško željo po objektu fascinacije. Pripoved razodeva posledice samovoljne uresničitve te želje, ko se pričakovanja zaradi spleta okoliščin izjalovijo. Pred bralcem se tako razkrije do srca segajoča zgodba, ki bi se lahko zgodila komur koli. V bralcu prebudi sočutje z glavnim likom, saj je prikazana na nazoren način in brez odvečnega moraliziranja. Kljub temu ohranja poučno noto in se ponaša z dodano vzgojno vrednostjo.

Tanja Komadina se je pri ustvarjanju mladinskega stripovskega albuma spopadla z najtežjo nalogo doslej in jo seveda opravila z odliko. Čtivo za bralno značko? Brez dvoma.

O AVTORICI:
Tanja Komadina
deluje na področju ilustracije in stripa. Študij vizualnih komunikacij je zaključila na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je prejela tudi nagrado Akademije za umetniške dosežke. Živi in dela v Ljubljani. Kot ilustratorka sodeluje z Založbo Miš in Mladinsko knjigo. Pri njih je za otroke in mladino ilustrirala že več učbenikov in knjig. Redno sodeluje tudi z revijama Ciciban in Cicido. Za njune vzgojno-izobraževalne rubrike in leposlovna besedila prispeva tudi vsebine s pridihom humorja. V svoje risbe, če ji besedilo dopušča, pogosto vključuje elemente stripa.

Njen strip Ko zorijo jagode (2009) se je uvrstil v antologijo Slovenski klasiki, njen zadnji eksperiment z naslovom Mehanika (2012) pa je objavljen v mednarodni stripovski antologiji Workburger. Strip Fino kolo je njen albumski prvenec.

NAGRADE:
Strip je prejel znak za kakovost otroških in mladinskih knjig zlata hruška ter bil leta 2015 uvrščen v zbirko priporočene literature za mlade Bele vrane (White Ravens). Leta 2016 je  izšel tudi na Švedskem pri založbi Tusen Serier.


SavePriredba besedila in risba: Tanja Komadina / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka Minimundus / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović / spremna besedila: Bojan Albahari / oprema: David Krančan / izdajatelj: Forum Ljubljana / tisk: Medium d.o.o., Žirovnica / naklada: 400 / obseg: 64 str. / junij 2014.
Strip je nastal po istoimenski zgodbi Manke Kremenšek Križman objavljeni v zbirki kratkih zgodb Dvoriščna okna (Mladinska knjiga, 2009).
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS.