Timon Leder & Romeo Toffanetti: Pogled v prihodnost

Živel strip! Živela animacija! 23

Timon Leder & Romeo Toffanetti: Pogled v prihodnost
razstava stripov ter animiranih filmov

OBRAT – prostor umetnosti in participacije, Trg revolucije 9, Maribor
ODPRTJE: četrtek, 19. januar 2023, ob 19.00 / na ogled do 18. 2. 2023

 

Obeleževanje polnoletnosti izobraževalno-razstavnega projekta Živel strip! Živela animacija! pričenjamo v novem galerijskem prostoru Pekarne Magdalenske mreže v Mariboru s samostojno razstavo slovenskega in italijanskega avtorja, dveh izbrancev, ki sta v okviru projekta letos v središču pozornosti in katerih delo služi tudi kot navdih mladim ustvarjalcem na natečaju. Domače barve zastopa Timon Leder, avtor več animiranih filmov, iz sosednje dežele pa prihaja Romeo Toffanetti, prekaljeni risar, slikar in režiser, znan predvsem po svojih znanstvenofantastičnih stripovskih delih. Predstavljeno delo obeh avtorjev deloma druži tematiziranje prihodnosti, obenem pa ne bo manjkalo tudi referenc na tukaj in zdaj.

Poudarek predstavitve Timona Lederja temelji predvsem na animaciji Podlasica (2017) – obiskovalci razstave se bodo lahko podrobneje seznanili tudi s procesom nastanka omenjene animacije – manjši segment postavitve pa bo posvečen tudi njegovi najnovejši animirani stvaritvi z naslovom Mišja hiša (2022). Romeo Toffanetti se predstavlja s stripoma Nathan Never ter Shriver in Kowalski. Še zlasti slednji bo mlajši publiki posebej zanimiv, saj obravnava komične prigode dveh štirinožcev; omenjeni strip ima tudi svojevrstno didaktično vrednost, saj najmlajše poučuje, kako se vesti do živali.

 

O AVTORJIH:

TIMON LEDER (1986) ustvarja na področju animiranega filma in se posveča izobraževanju otrok. Po diplomi se je dodatno izobraževal na francoski šoli za animacijsko režijo La Poudrière ter na pariški ESAG Penninghen. Do sedaj je ustvaril devet kratkih študijskih animiranih filmov in sodeloval pri mnogih drugih. Med ostalim poučuje na Akademiji umetnosti v Novi Gorici, pri svojem Zavodu Dagiba vodi redne tečaje in daljše delavnice animiranega filma za otroke in odrasle ter vodi izobraževanja za pedagoge pri Zavodu ZVVIKS.

ROMEO TOFFANETTI (1963) je risar, slikar in režiser, ki se je v Buenos Airesu rodil italijanskim izseljencem. Leta 1989 je začel sodelovati z založnikom Sergiom Bonellijem in kot risar vstopil v ekipo, ki snuje stripovske prigode Nathana Nevera. Poleg risanja se ukvarja tudi z režijo in scenaristiko: ustvaril je več (kratkih) filmov in zanje prejel tudi več mednarodnih nagrad, ob tem pa med drugim ustvarja tudi videospote za klasično glasbo.

 

FOTO GALERIJA (foto: Andrej Firm)

Razstava je del  mednarodnega natečaja Živel strip! Živela animacija!, ki ga izvajamo skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona.
Več informacij o natečaju: www.zivelstrip.net
Rok za oddajo del na natečaj: 15. 3. 2023.


Odpiralni čas galerije: vsak delavnik med 13.00 in 18.00.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix in mednarodni festival animiranega filma Animateka, Pekarne Magdalenske mrežePartnerji projekta: Ciciban, Cicido, Pil, Društvo Slon, Divja misel, Center Rog, Klub Marindolus Kranj
Sofinancerja: Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo

Vizualni material za novinarje je na voljo tukaj.