Vendetta!

Salon Vendetta, 16.–17. dec. 2017, Marseille, Francija

IMG_2679

Maščevanje je sladko, zato Stripburger praznovanje svojega 25. rojstnega dne nadaljuje na festivalu oz. Salonu Vendetta. Stripburger bo tam razkril izbor svojih grafičnih poslastic in drugih tiskovin iz obdobja 25 let delovanja na stripovskem področju. Poleg tiskovin bosta na ogled še animirana filma Borisa Dolenca, Stripburger v gibanju in Wanted, ki sta nastala po stripih prvotno objavljenih v reviji Stripburger. Stripburger bo z gostom, risarjem in ustvarjalcem fanzinov, Leonom Zuodarjem, sodeloval tudi na sejmu.

Salon Vendetta, ki bo potekal 16. in 17. decembra 2017 v Friche Belle de Mai, v Marseillesu, kjer domujejo tudi Le Dernier Cri, organizatorji dogodka, je namenjen predstavljanju in povezovanju sodobnih ustvarjalcev avtorskega stripa, grafičnih kolektivov, založnikov in producentov, aktivnih na evropski neodvisni stripovski sceni. 5. edicija festivala obsega sejem stripovskih publikacij in tiskovin, razstave, delavnice, projekcije in koncerte. Fokus salona je razstava Viva Revolución Gráfica!, ki predstavlja dela mehiških in kolumbijskih umetnikov ter belgijskega združenja La S Grand Atelier, v okviru katerega pod mentorstvom vizualnih umetnikov in terapevtov ustvarjajo mladi odrasli s posebnimi potrebami.

Le Dernier Cri je kolektiv za kulturno in umetniško produkcijo, ki domuje v Marseillu in od leta 1993 aktivno soustvarja stripovsko, umetniško in kulturno sceno v Franciji, več več kot 20 letih kontinuiranega in obsežnega dela pa si je pridobil kultni status na evropski neodvisni stripovski sceni. Deluje kot založnik knjig ter umetniških tiskovin, organizator in producent različnih projektov na področju sodobnega stripa in grafične umetnosti. V Ljubljani so se kot producenti predstavili s projektom Hopital Brut, Pakito Bolino, motor ekipe, je kot avtor sodeloval pri projektih Sekira v medu in Pozor, delo, kot avtorsko-producentska skupina pa so razstavljali v okviru projekta Stripburgerjevih 18 svinjsko dobrih.

 

Program in mednarodna gostovanja revije Stripburger podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK).