Z Robom od Kranja do Nove Gorice

Martin-Ramoves-Naslovnica-digitalni-album-web

Martin Ramoveš predstavlja svoj najnovejši album Rob: zbadljivi poet v stripu in glasbi!

18. 12. (Kranj) in 20. 12. 2019 (Nova Gorica)


Martin Ramoveš ta teden predstavlja najnovejši stripovsko-glasbeni album, posvečen Ivanu Robu, v kranjski knjižnici in na  5. novoletnem knjižnem sejmu Knjige pod jelkami 2019 v Novi Gorici.
Glasbeno-stripovsko-satirično vabljeni!
Če albuma Rob: zbadljivi poet v stripu in glasbi še nimate, si ga boste seveda lahko na obeh dogodkih tudi priskrbeli, na voljo pa je tudi v naši spletni striparnici.

 

Zobotrebec! Tisti, ki je združil glasbo in strip
Martin Ramoveš in Zoran Smiljanić, pogovor
sreda, 18. december 2019, ob 19. uri // dvorana Mestne knjižnice Kranj

Ramoveš je unikatna pojava na našem stripovskem prostoru, saj je stripu podaril dimenzijo, ki mu je doslej vedno manjkala: zvok oz. natančneje, glasbo. Svoje stripe je namreč pospremil s pravim pravcatim glasbenim albumom  in tako ustvaril frankenštajna, kakršnega še ni bilo.

Ekspresivno/ stripovsko/glasbenem debiju Nesojeni kavboji (2014) so sledili bolj lirični Astronomi (2017), letos pa smo dobili življenjepis Rob (s podnaslovom Zbadljivi poet v stripu in glasbi), ki govori o premalo znanem in po krivici prezrtem satiričnem pesniku in pisatelju Ivanu Robu. Leta 1943 so ga ustrelili Italijani. Imel je samo 35 let. Če bi živel dlje, bi bil vsaj tako znan, kot njegov prijatelj in kompanjon Fran Milčinski – Ježek. Če ne bolj.

Ramoveša bomo poskusili nahecati, naj nam po pogovoru zapoje in zašpila tudi kakšno skladbo z albuma. Pogovor bo brez posluha dirigiral Zoran Smiljanić.

 

Martin Ramoveš: Rob
predstavitev stripovsko-glasbenega albuma in koncert
petek, 20. december 2019, ob 20. 30 uri // Knjige pod jelkami 2019, Bevkov trg (stavba nekdanjega Daimonda), Nova Gorica

Albumi Martina Ramoveša so  sožitje glasbe in stripa. Zadnji od njih je posvečen satiričnemu pesniku Ivanu Robu. Avtor uglasbitve in stripa o Robovem življenju je Ramoveš, besedila pa so pesnikova. V Novo Gorico prihaja z rockovsko zasedbo in z vizualno opremo koncerta. Oder bo naklonil tudi Robovemu nečaku, slikarju Ivanu Robu, in tako predstavil pesnikovo zapuščino.

Zasedba:
Martin Ramoveš (kitara, vokal)
Marko Petrič (bas, spremljevalni vokal)
Rok Skoliber (bobni)
Kristina Kokalj (vj projekcija)


Organizacija: Mestna knjižnica Kranj in Mesto knjige / Društvo humanistov Goriške.
Hvala!