Zaključek natečaja Živel strip! Živela animacija! 2018

odprtje razstave del udeležencev in podelitev nagrad
petek, 13. april 2018, ob 17. uri,
Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

lovro_smrekar_st2_izrez

avtor: Lovro Smrekar


Živel strip! Živela Animacija!
je letni nagradni natečaj za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine. Organizirata ga italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana. Namen natečaja je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in branja ter ustvarjanja na področju animiranega filma in popularizacija tega medija. Skozi natečaj vsako leto predstavimo slovenskega in italijanskega avtorja s področja stripa in/ali animacije.

Za letošnjo edicijo smo v inspiracijo ponudili glavni lik iz stripa Intervju italijanskega avtorja Manuella Fiorja Doro, enaindvajsetletno dekle, ki tudi bere misli. V navdih udeležencem pa je bila lahko tudi ljudska pripoved Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš, ki jo je ustripil slovenski stripavtor miha ha, v kateri kot eden osrednjih likov nastopa osel. Udeleženci natečaja so lahko ustvarjali tudi po prosti temi.

Na natečaj je letos prispelo 517 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 512 učencev in 33 dijakov iz Slovenije in Trsta, sodelovalo pa je 38 osnovnih in 4 srednje šole ter 13 posameznikov. 59 osnovnošolcev je ustvarilo 14 kratkih animiranih filmov.

Žirija v sestavi: miha ha (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (Animateka) in Paola Bristot (predsednica združenja Vivacomix) se je sestala 3. aprila 2018 in izbrala nagrajence ter se zopet odločila, da bo podelila tudi (posebna) priznanja.

Zaključni dogodek, odprtje razstave del udeležencev in podelitev nagrad, bo v petek, 13. aprila 2018, ob 17. uri v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Ob odprtju razstave si bomo poleg nagrajenih animacij ogledali tudi program animiranih filmov Lisička in druge zgodbe, ki ga pripravlja mednarodni festival animiranega filma Animateka oz. Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. Razstava bo na ogled do 26. aprila 2018.

Vsi udeleženci prejmejo mini strip Jezen, jezen škrat, prvenec Sanje Pocrnjić (1990), diplomantke likovne pedagogike, ki rada čečka in prekomerno uživa fiktivne vizualne medije.


NAGRADE:

STRIP

GLAVNE NAGRADE: KNJIŽNI KUPONI V VREDNOSTI 100 eur in udeležba na izdelavi stripovske majice

  1. Matevž Bervar: Trmast kot osel, 16 let, Celje
  2. Neža Štular: Mislica, 7 let, Kranj, mentor: Andrej Štular
  3. Vanja Abraham: Dora, 14 let, Maribor

POSEBNA NAGRADA: POČITNICE – 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi (www.taborjenje.info)

  1. Dan Kariž Meško: Ogenj VS Led, 10 let, Ljubljana

PRIZNANJA in udeležba na delavnici izdelave stripovske majice + Stripburgerjeve publikacije

  1. Lovro Smrekar: Spektakel pri Silver Rocku, Gimnazija Poljane, 1. f, Ljubljana
  2. Ruj Kocjan: Bober na motorju, OŠ Srečka Kosovela, 7. a, Sežana, mentorica: Mateja Melan
  3. Ožbej Šilc: Najboljša prijatelja, Gimnazija Kranj, 1. l., Kranj
  4. Sebastjan Jeretina: Tanker, OŠ Mengeš, 7. r., Mengeš, mentor: Lojze Kalinšek
  5. Marcel Jereb: Anže najde zlato, OŠ Ivana Tavčarja, 3. r., Gorenja vas, mentorica: Marjeta Kavčič

RogLab zgoraj navedenim nagrajencem natečaja omogoča izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo potekala v soboto, 21. aprila 2018, med 10. in 15. uro.


ANIMACIJE

1.  Kazimir Plesničar: Brain Food, 13 let, nagrada: 100 eur

2.  Neža Nanut in Philos Sofia Ferle Kneževič: Čuknjeni galebi, OŠ Vojke Šmuc, Izola, mentor: Vasja Nanut, nagrada: udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za celoten program festivala Animateka

3.  Ambrož Gaber: Gaberček, OŠ Ig pri Ljubljani, 13 let, Ig, mentor: Jožefa Antolič, nagrada: DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na Animateki

4.  Jan Levstek, Tian Berdavs: North Pole Expedition, OŠ Zbora odposlancev, 4. in 5. r., Kočevje, mentorica: Nina Zver, nagrada: DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na Animateki

—————————————————————————————————

Nagrade prispevajo: Klub Marindolus Kranj, revije Ciciban, Cicido, Pil, Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, v sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL, Trubarjeva hiša literature, RogLab / Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL-Oddelek za kulturo. / Donator: Klub Marindolus Kranj, www.taborjenje.info

photoDK_ZS_2018_02 photoDK_ZS_2018_18 photoDK_ZS_2018_29_nagrajenci-

foto: DK