Zaključek natečaja Živel strip! Živela animacija! 2023

Zaključil se je natečaj Živel strip! Živela animacija! 2023
www.zivelstrip.net

razstava del z natečaja, projekcije animiranih filmov in podelitev nagrad
Vodnikova domačija Center (bivša Trubarjeva hiša literature), Stritarjeva ul. 7, Ljubljana
ODPRTJE: petek, 7. april 2023, ob 17.00

Razstava bo na ogled do 26. 4. 2023.
Za brezplačna vodstva za skupine nam pišite na core@mail.ljudmila.org.

 

Živel strip! Živela animacija! je izviren in večplasten mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki smo ga zasnovali skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona. Pri organizaciji se nam je lansko leto pridružil še mednarodni festival animiranega filma Animateka. Partnerji projekta so revije Ciciban, Cicido in Društvo Slon, Divja misel, Center Rog in Klub Marindolus Kranj.

Namen projekta je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in animacije, branja ter splošnega vizualnega izobraževanja, predvsem pa popularizacija stripa in animiranega filma med mlajšo publiko. Ob predstavitvi dvojice avtorjev iz Slovenije in Italije (letos sta to bila slovenski animator in pedagog Timon Leder ter prekaljeni risar znanstveno-fantastičnih stripov Romeo Toffanetti, katerih razstavo smo si lahko ogledali v novem mariborskem Obratu – prostoru umetnosti in participacij, ki jo vodi Pekarna Magdalenske mreže), predstavlja osrednji sklop projekta natečaj za mlade striparje in animatorje iz Slovenije ter italijanske pokrajine Furlanija – Julijska krajina.

Na natečaj je letos prispelo 418 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 35 osnovnih in 9 srednjih šol ter 11 posameznikov. Preko 150 osnovnošolcev in 31 srednješolcev je ustvarilo 31 kratkih animiranih filmov.

Tudi letos smo med avtorji stripov in animacij zasledili nekaj naših znancev iz prejšnjih let, ki so s svojimi novimi stripi pokazali, da je to medij, v katerem še vedno navdušeno izražajo svoje ideje, poglede na svet, orisujejo različne dogodivščine ter sočasno raziskujejo njegove izrazne možnosti in te tudi samostojno ali pod vodstvom mentorjev vsako leto nadgrajujejo.

Žirija  v sestavi Timon Leder (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz in Jelena Dragutinović (društvo Slon, mednarodni festival animiranega filma Animateka) ter Paola Bristot in Alessandro De Adeioannon (združenje Vivacomix) je izbrala glavne nagrajence in podelila (posebna) priznanja.

Pri izboru nagrajencev je žirija upoštevala tako likovno izvedbo kot zgodbo in njuno součinkovanje. Pri prebiranju stripov je naletela na številne talente, za katere upa, da se bo z njimi srečevala tudi naslednja leta. Posebnost letošnjega natečaja je, da smo opazili, da se je stripovski virus intenzivno razpasel med dekleti, ki so letos tudi prejemnice večine nagrad in priznanj.

Poleg vseh prispelih del na natečaj bomo na razstavi v Vodnikovi domačiji Center, ki gostuje pri Trubarju oz. v Trubarjevi hiši literature, spoznali nagrajence natečaja in jim predali zaslužene nagrade. Ob odprtju bodo poleg nagrajenih animiranih filmov na ogled tudi animirani filmi Timona Ledra.

Vsi udeleženci prejmejo čisto svež mini strip Zmaj v brezvetrju, ki ga je prav v ta namen ustvaril dijak Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Ažbe Polšak, eden od lanskoletnih prejemnikov priznanj.

SEZNAM NAGRAJENCEV 2023 →

 

UTRINKI Z PODELITVE NAGRAD IN ODPRTJA RAZSTAVE (foto: DK):

 

Odpiralni čas Vodnikove domačije Center: tor.–pet.: 10.00–16.00, nedelja: 10.00–14.00.
VIZUALIJE ZA NOVINARJE: www.zivelstrip.net/press

Nagrade prispevajo: Klub Marindolus Kranj, revije Ciciban, Cicido, Pil, revija Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta in RogLab.
Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta./ Koprodukcija: Center Rog, Divja misel. / V sodelovanju z revijami: Ciciban, Cicido in PIL./ Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo. /Donator: Klub Marindolus Kranj, www.taborjenje.info