Živel strip 13! – razstava udeležencev natečaja

Živel strip 13!
razstava del udeležencev natečaja, podelitev nagrad in projekcija animiranih filmov

Odprtje: Trubarjeva hiša literature, Ljubljana, petek, 29. marec ob 17.00
17.00 projekcija animiranih filmov
17.30 podelitev nagrad
18.00 odprtje razstave del udeležencev natečaja

Živel strip! je letni nagradni natečaj za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine, ki ga organizirata italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana. V natečaju vsako leto predstavimo enega slovenskega in enega italijanskega stripovskega avtorja tako, da njune like iz stripov ponudimo udeležencem v navdih. Letos v glavnih vlogah nastopata Radovan s planeta Beta, ki ga je ustvaril Matjaž Schmidt, in Mimmo Balocco italijanskega risarja Roberta La Forgie. Slednji je ta lik ustvaril posebej za ta natečaj. Zaključni del projekta je razstava del udeležencev in podelitev nagrad. Nagrade prispevajo revije Ciciban, Cicido, Pil, Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 in Rog Lab.

Rog Lab bo sedmim udeležencem natečaja omogočil izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo potekala v soboto, 13. aprila 2013.

Na natečaju je 366 stripovskih del ustvarilo 380 učencev in dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 36 šol. Na 9 šolah so ustvarjali animacije in rezultat je 23 kratkih animiranih filmov, ki jih je ustvarjalo preko 50 slovenskih učencev in dijakov.

Žirija, ki jo sestavljajo: Paola Bristot (profesorica in predsednica združenja Viva Comix), Igor Prassel (direktor festivala Animateka), Katerina Mirović (članica uredništva revije Stripburger) bo nagrajence izbrala 24. marca.

Na prireditvi v Trubarjevi hiši literature bomo predstavili tudi mini strip Izginiti, prvenec italijanskega študenta likovne umetnosti z umetniškim imenom Il Kittie.

Program bo zaokrožila projekcija otroškega in mladinskega programa animiranih filmov Slon 2012. Vzgojno izobraževalni program animiranega filma Slon in Mednarodni festival animiranega filma Animateka pripravlja Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta.
 

Razstava bo na ogled do 30. aprila. Trubarjeva hiša literature sprejema obiskovalce od torka do petka med 10. In 18. Uro ter ob večernih prireditvah.