Živel strip! Živela animacija! 15

Letni mladinski natečaj za strip in animacijo za osnovnošolce in srednješolce Furlanije – Julijske Krajine in Slovenije
Rok oddaje del: 17. marec 2015
Prijavnica:
http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/zivel_strip_15_slo_web.pdf
zivel_strip_nasl

Združenje Vivacomix in Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA!15 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo. Ob jubilejni izdaji (v Sloveniji natečaj pod naslovom Živel strip! poteka že desetič) v navdih ponujamo dela kar 4 avtorjev: Renata Calligara, Davida Krančana, Magde Guidi in Špele Čadež.

zivel_strip_15_mail

Natečaj podpirajo Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS in regija Furlanija – Julijska krajina, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil ter Mednarodni festival animiranega filma Animateka iz Ljubljane, RogLab, Galerija Plevnik-Kronkowska, Trubarjeva hiša literature, Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani, Likovna akademija v Bologni, Visionario – – center za vizualne umetnosti, Kinematografska palača iz Gorice, Kinematografska hiša iz Trsta, Združenje OTTOmani, Združenje Piccolo Principe in festival Comicon. Pri projektu sodelujejo tudi mestna občina Pordenone, Trieste Contemporanea in Dobialab.


PRAVILNIK

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.
Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
‒ strip,
‒ animacija.


1) TEMA RAZPISA:

STRIP:
a) Grdina je nenavadna in nehvaležna gozdna pošast iz rezijanske pripovedke z naslovom Grdina pod kamnom. Predstavljaj si, da je pošast Grdina tvoj sošolec ali sošolka, ki sedi s tabo v šolski klopi, ali pa stric tvojega soseda. Kako se Grdina znajde v vsakdanjih situacijah in v družbi običajnih ljudi; na kakšne načine lahko pošast izkoristi prednosti dejstva, da je pač – pošast?
b) Pilotka in njeno letalo–preoblikovalo. Pilotka in njeno letalo lahko spreminjata svojo podobo in obliko glede na to, kako se počutita in v kakšni situaciji se znajdeta. V kaj bi se lahko spremenila, če bi letela nad tabo, kaj bi videla?

ANIMACIJA:

a) Rumeni pes. Rumeni pes je en hecen kuža in rad pleše skupaj z drugimi hecnimi liki. Poskusi si izmisliti svoj lik, ki bo plesal z Rumenim psom.
b) Animacija lutk. Preizkusi se v ustvarjanju zgodbe, v kateri bo nastopala tudi kakšna tvoja igrača skupaj z lutkami iz plastelina.

STRIP IN ANIMACIJA:
c) prosta tema


2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:

‒ stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
‒ animacije, izvedene v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini.

4) ODDAJA DEL:
Dela morajo biti oddana po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (za sloven-ske šolarje) na naslov: Stripburger, Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

5) URNIK: Dela morajo biti poslana po pošti do torka, 17. marca 2015.

6) ŽIRIJA v sestavi: Renato Calligaro (avtor), David Krančan (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Igor Prassel (Animateka), Paola Bristot (predsednica združenja Vivacomix) se bo sestala 28. marca 2015 in izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:
STRIP: Podelili bomo 5 glavnih nagrad – 5 knjižnih bonov v vrednosti 200 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 3 avtorje, ki se bodo udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 3 nagrade. Prva nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za celoten program mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Druga in tretja nagrada sta DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki bo potekal decembra 2015 v Ljubljani.

Vsi udeleženci natečaja bodo prejeli knjižno nagrado za sodelovanje. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili. Natečajniki v stripovski sekciji s prijavo dovoljujejo morebitno objavo svojih del. Avtorji vseh animacij dovoljujejo reprodukcijo svojih del na DVD-ju.

8) RAZSTAVA del avtorjev likov natečaja:

VIDEM
Predstavitev animiranih filmov Magde Guidi in Špele Čadež bo 11. decembra 2014 v centru za vizualne umetnosti Visionario v Udinah (Videm) v programu prej omenjenega Malega festivala animacije. Do 1. februarja 2015 bosta na ogled kratka animirana filma obeh avtoric, ki sta ju ustvarili za animirani omnibus z naslovom Re-Cycling.

PORDENONE, CELJE, LJUBLJANA
Razstava ŽIVEL STRIP! Živela animacija! 15, ki bo prikazala originalne risbe, makete, video Renata Calligara in dela Davida Krančana, Magde Guidi ter Špele Čadež, bo na ogled v Mestni knjižnici v Pordenonu med 17. januarjem in 28. februarjem 2015, in v Celju v Galeriji Plevnik-Kronkowska med 6. in 27. februarjem 2015. Predstavitev projekta Živel strip! Živela animacija! 15, katere se bosta udeležila avtor Renato Calligaro in kritičarka Giuliana Carbi, bo 5. februarja 2015 ob 18.00 na Italijanskem inštitutu za kulturo v Ljubljani.

9) Odprtje RAZSTAVE stripov udeležencev natečaja in podelitev nagrad bo:

LJUBLJANA
petek, 24. aprila 2015, ob 17. uri,Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ul. 7.
Odprtju se bo pridružil Pripovedovalski Variete. Stripi bodo na ogled do 15. maja 2015.

PORDENONE
ponedeljek, 30. marec 2015, ob 11.00, Mestna knjižnica, Pordenone. Ob podelitvi nagrad bomo prikazali animirane filme iz sekcije AnimaKIDS z Malega festivala animacije (Piccolo Festival dell’Animazione). Nagrajena dela bodo na ogled do 9. aprila 2015.


O AVTORJIH:

Renato Calligaro
(1928, Buja) je italijanski slikar, grafik, ilustrator, vinjetist in risar politične satire. Leta 1929 se z družino preseli v Buenos Aires, večkrat potuje v Italijo in se leta 1937 preseli v Furlanijo. Med vojno začne slikati in se pridruži odporniškemu gibanju. Leta 1946 se vrne v Buenos Aires, kjer se vpiše na študij arhitekture. Nato se preseli v São Paulo v Braziliji, da bi se lahko posvečal slikanju in ustvarjanju grafik in ilustracij za periodični tisk. Sledi daljše bivanje v Rimu in Buenos Airesu ter vrnitev v Brazilijo, zdaj drugo domovino, vendar ga vojaški državni udar leta 1964 prisili, da zopet zapusti državo. Od takrat naprej živi in dela v rojstni Buji pri Vidmu (Udine).
Renato Calligaro je eden od italijanskih mojstrov stripa, ki so opravili pionirsko delo na področju vizualnega pripovedovanja in avtorskega stripa. Objavljal je v revijah Linus in Alterlinus in s svojimi vinjetami ter ilustracijami sodeloval tudi pri revijah Il Manifesto, Lotta Continua, Reporter, L’Espresso, Satiricon (La Repubblica), Tango, Cuore (L’Unità) in Le Monde. Poleg slikarske in druge umetniške dejavnosti je dejaven tudi kot pisec in umetnostni teoretik, ustanovil in vodil je Tempofermo, revijo za fenomeno-logijo in antropologijo umetnosti. Med njegova najpomembnejša stripovska dela sodijo t.i. pesmi v stripu: Montagne (1978), La favola di Orfeo (1978), Casanova/Henriette (1978/79), Oltreporto (1980), Deserto (1980), Lirica 4 (1980), Zeppelin (1984), Poema Barocco (1988).
Iz pripovedke Lis striis di Gjermanie, ki jo je zapisala Caterina Percoto, izvirajo ilustracije za Pilotko, enega od glavnih likov tega natečaja. Zgodba o Pilotki, ki je v bistvu svobodna interpretacija furlanske pripovedke, Calligaru daje priložnost združevati različne umetnostne načine izražanja: grafični, slikarski, video in fotografski jezik. V ilustracijah in stripih se posveča pripovedni funkciji podobe, kar se potem izraža z nenehnim eksperimentiranjem z izrazno formo in tehniko. Podobe v stripu tako sledijo temu iznajdljivemu postopku, ki risbi omogoča spregovoriti tudi brez besed. Po knjigi je posnet tudi film, objavljen tudi na DVD-ju (Kappavu, 1992).


David Krančan
(1984, Ljubljana) je zaključil študij vizualnih komunikacij na oddelku za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Že več kot desetletje je član uredništva revije Stripburger. Z Andražem Poličem sta ustvarila knjigo Na prvem tiru, ki jo je leta 2008 izdal Stripburger/Forum Ljubljana. Njegove ilustratcije lahko zadnja leta spremljate tudi na naslovnicah Dnevnikovega Objektiva. Letos je v strip z naslovom Grdina prelevil ljudsko pripovedko Grdina pod kamnom iz zbirke Zverinice iz Rezije.
Pri stripih Davida Krančana je vizualnost vedno zelo pomembna. Tako v teoriji kot v praksi raziskuje predvsem razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Njegove pripovedi so velikokrat brez besed in v likovni podobi skrivajo pripovedne ključe. Krančan tudi redno vodi stripovske delavnice. Živi in dela v bližini Kranja.
Kultno zbirko pravljic z naslovom Zverinice iz Rezije je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja zbral etnolog Milko Matičetov. Na svojih številnih obiskih po odročni Reziji se je seznanil z bogastvom tamkajšnjega ustnega izročila in ga tudi zapisal, pri čemer je ohranil nenavadno ritmičnost in sočnost tamkajšnje govorice, rezijanščine. Zverinice iz Rezije so zbirka pravljic, v katerih se pojavljajo raznoteri liki iz živalskega in domišljijskega sveta, ki pa se ponašajo z značilnimi človeškimi lastnostmi. Tako je tudi pošast Grdina prav svojeglavo bitje. Med lovom na zajčke se ujame v nenavadno past, iz katere jo po dolgotrajnem moledovanju in stokanju reši mimoidoči kmet. Med vrsticami zgodbe se skriva pomemben moralni nauk, ki ga je ljudsko izročilo preoblikovalo v preprosto in prikupno pravljico. Iznajdljiva pošast Grdina pooseblja manj svetlo plat človeškega značaja, medtem ko lahko pravljico o njej razumemo tudi kot univerzalno resnico o prevladi dobrega nad zlim, o zmagi razuma nad grobo silo.


Magda Guidi
(1979, Pesaro) je na Držav-nem umetniškem inštitutu Scuola del Libro v Urbinu diplomirala iz animacije in tam končala tudi podiplomski študij animacije. Zatem je ustvarila nekaj krajših animacij, ki so bile prikazane na številnih italijan-skih in mednarodnih festivalih: Sì, però … (2000), videospot za italijansko skupino Tre allegri ragazzi morti, Nuova identità (2003), Ecco, è ora (2004), Via Curiel 8 (2011, v sodelovanju z Maro Cerri) in San Laszlo contro Santa Maria Egiziaca (2013). Sodelovala je tudi pri animiranem omnibusu Re-Cycling (2014). Samostojno je razstavljala je v galerijah Tricromia v Rimu, Hde v Neaplju, Centru likovnih umetosti v Pesaru, gledališču Comandini v Ceseni, sodelovala pa je tudi na skupinski razstavi A nera, lezioni di tenebra v Bagnacavallu, ki jo je kuriral Massimiliano Fabbri.
Rumeni pes je nastal v okviru kolektivnega filmskega projekta Re-Cycling. Gre za film pod umetniškim vodstvom Paole Bristot, v katerem sodeluje deset animatorjev iz desetih evropskih držav. Posebnost tega filma je ta, da je risan naravnost na filmski trak, kar je zahtevna tehnika, pri kateri je treba natančno porisati vse sličice na traku. To omogoča ustvarjanje zabavnih posegov v zgodbo, kot lahko vidimo v tem, pa tudi v prejšnjem filmu z naslovom San Laszlo contro Santa Maria Egiziaca, kjer Rumeni pes kot senca spremlja san Laszla oz. svetega Ladislava skozi njegove dogodivščine. Vse kaže, da bo iz tega nastala daljša serija.


Špela Čadež
je leta 2002 zaključila študij animacije na kölnski Akademiji medijskih umetnosti. Že na začetku svoje poti je pokazala posebno senzibil-nost in izviren pristop, s čimer izstopa med ustvarjalci kratkih animiranih filmov. Njeni filmi so prejeli številna priznanja in nagrade. Leta 2004 je ustvarila Zasukanec, leta 2007 Liebes-krank in Marathone, slednjega v sode-lovanju z Izabelo Plucinsko, leta 2009 napovednik za festival Far East Film, leta 2011 Last Minute, leta 2013 Boles, letos pa sodeluje pri animiranem omnibusu Re-Cycling. Od leta 2008 živi v Sloveniji, kjer deluje kot neodvisna animatorica, režiserka in producentka.
Animirane risbe, fotografije predmetov v gibanju, volna, tekstil, ves ta material, iz katerega se ustvarja animacije, je zelo pomemben … Lahko je osnova in temelj navdiha za najrazličnejše like in oblike, saj se navezuje na neko svojo konkretno materialnost. Izhodišče za izmišljanje zgodb so lutke iz plastelina ali drugih materialov, raziskovanje gibanja animiranih likov pa se začne že z opazovanjem našega lastnega gibanja. Lutke potem služijo kot ogledalo, v katerem lahko gledamo sebe in svet z njihovega, pogosto fantastičnega zornega kota. A to je le ena od skrivnosti sveta animacije. Razišči ga!

 

Za informacije se obrnite na:
Stripburger / Forum Ljubljana
core@mail.ljudmila.org,
01 2319662, 031 401556
www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

Prijavnica: http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/zivel_strip_15_slo_web.pdf
Vizualni material za novinarje je na http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/press/