Živel strip! Živela Animacija! 16

Natečaj za strip in animacijo za osnovnošolce in srednješolce iz Furlanije – Julijske Krajine in Slovenije
Rok oddaje: 22. marec 2016
zivel_strip_16_nasl

Združenje Vivacomix in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! Živela animacija! 16 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo.

Natečaj v Sloveniji podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil ter Mednarodni festival animiranega filma Animateka iz Ljubljane, RogLab, Klub Marindolus Kranj, Vodnikova domačija, Trubarjeva hiša literature.

 

PRAVILNIK

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
‒ strip,
‒ animacija.

V navdih ponujamo dela slovenske avtorice Saše Kerkoš in italijanskega stripavtorja Davida Toffola.


1) TEMA RAZPISA:

STRIP:
1. a) Starodavni Kurent je iz dežele odganjal zimo in zlo, v njo pa klical pomlad in otoplitev. Današnji Kurent pa je bistroumen opazovalec sodobne družbe. Njegovo ostro oko ne prezre nobene težave v tej družbi. Težav se je nabralo toliko, da danes sploh več ne zapusti dežele.
Kdo ali kaj je Kurent, od kod prihaja? Kaj Kurent počne danes? Kako se loteva problemov v naši družbi? Zakaj vse to počne? Mar mu ne uspe dokončno   odgnati problemov in zime? S katerimi problemi se največkrat srečuje in kako jih rešuje?

1. b) Homerjeve izmišljije. Homer je brezdomec, ki v zameno za sendvič s salamo pripoveduje izmišljene zgodbe iz svojega življenja, ki pa imajo neko resnično podlago. Gre za izmišljije oziroma laži, ki se skozi njegovo pripovedovanje spremenijo v fantastične domišljijske zgodbe, kljub temu pa temeljijo na resničnih krajih in dogodkih. Katera bo naslednja Homerjeva zgodba? Kaj si bo še izmislil? Ustvari svojo zgodbo!

1. c) prosta tema

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:
1.
a) stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
2. b) animacije, izvedene v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini.

4) ODDAJA DEL: Dela morajo biti oddana po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (za sloven-ske šolarje) na naslov: Stripburger, Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

5) URNIK: Dela morajo biti poslana po pošti do torka, 22. marca 2016.

6) ŽIRIJA v sestavi: Davide Toffolo (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Igor Prassel (Animateka), Paola Bristot (predsednica združenja Vivacomix) se bo sestala 28. marca 2016 in izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:

STRIP: Podelili bomo 5 glavnih nagrad – 5 knjižnih bonov v vrednosti 200 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 3 avtorje, ki se bodo v soboto, 23. Aprila 2016, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še eno nagrado, 6 dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo). Termini bodo v juliju in avgustu, točno določeni pa bodo objavljeni spomladi 2016. Več o taborih je na: www.taborjenje.info. Nagrada je vredna 169€, če bo nagrajenec/nagrajenka želel iti v daljši termin (14 dnevni ali 10 dnevni), se ta vrednost upošteva kot popust pri daljših terminih. Nagrade pa se ne da zamenjati za denar.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 3 nagrade. Prva nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za celoten program mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Druga in tretja nagrada sta DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki bo potekal decembra 2016 v Ljubljani.

Vsi udeleženci natečaja bodo prejeli knjižno nagrado za sodelovanje. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili. Natečajniki v stripovski sekciji s prijavo dovoljujejo morebitno objavo svojih del. Avtorji vseh animacij dovoljujejo reprodukcijo svojih del na DVD-ju.

8) RAZSTAVA del avtorjev likov natečaja:

LJUBLJANA−TRST

Razstava ŽIVEL STRIP! Živela animacija! 16, ki bo prikazala originalne risbe Davida Toffola, grafike in animacije Saše Kerkoš, bo na ogled v Ljubljani v galeriji Vodnikove domačije Šiška med 18. februarjem in 20. marcem 2016, v Studiu Tommaseo v Trstu pa med 12. in 23. marcem 2016.

9) Odprtje RAZSTAVE stripov udeležencev natečaja in podelitev nagrad bo:

LJUBLJANA

petek, 15. aprila 2016, ob 17. uri,Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ul. 7.
Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov Slon. Stripi bodo na ogled do 6. maja 2016.

10) PRIJAVNICA:
http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/zivel_strip_16_slo_web.pdf

Za informacije se obrnite na:
Stripburger / Forum Ljubljana
core@mail.ljudmila.org,
01 2319662, 031 401556
www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

 

zs_www

O AVTORJIH LIKOV NATEČAJA:

DAVIDE TOFFOLO je leta 1996 ustvaril poučno delo z naslovom Homerjeve izmišljije (Le bugie di Omero). Gre za igrivo zbirko stripov, v kateri se Toffolov Homer prvič pojavlja v nekem mladinskem delu. Homerjeve značilnosti so bile že znane: “Na robu predmestja, kjer se asfalt srečuje s travniki, živi v kovinskem sodu brezdomec z imenom Homer. In ta Homer ima malega prijatelja po imenu Marko. Marko ima rad svojega brezdomnega prijatelja in dobro ve, da mu bo Homer povedal fantastično zgodbo, če mu prinese nekaj za jesti.” Homerjeve izmišljije so izšle v osmih nadaljevanjih v Atinù, satirični prilogi dnevnika L’Unità.

Davide Toffolo je študiral anatomsko risanje in zaključil študij na bolonjski univerzi na šoli stripa Zia Feiningerja. Je glasbenik, ilustrator in stripovski umetnik. Skupaj z Enricom Moltenijem in Lucom Masseronijem je ustanovil glasbeno skupino Tre Allegri Ragazzi Morti. V devetdesetih je objavil svoje stripovske zgodbe Piera degli Spiriti (1996), Animali (1998) in Fregoli (1998). Zatem je kot scenarist ali risar soustvaril stripe Carnera, La montagna che cammina (2000), Intervista a Pasolini (2002), Il re bianco (2005), Très! Fumetti per il teatro (2008) in L’Inverno d’Italia (2010). Slednje delo je bilo leta 2011 prevedeno tudi v slovenščino. Njegova zadnja knjiga, Graphic Novel is Dead, je izšla leta 2014. Davide Toffolo poleg omenjenega ustvarja tudi animirane glasbene spote. Sodeloval je s pomembnejšimi italijanskimi dnevniki in stripovskimi revijami ter objavljal tudi v tujini. Iz svojega stripa Pasolini  je ustvaril tudi dramsko delo, ki ga je predstavil na mnogih kulturnih in gledališčnih lokacijah v Italiji in tujini.

davide_toffolo_homer02-www

SAŠA KERKOŠ je diplomirala iz vizualnih komunikacij na ljubljanski ALUO in se izobraževala na Academy of Industrial design and Arts v Helsinkih ter na Akademiji likovnih umjetnosti v Zagrebu. Je oblikovalka, ilustratorka, grafičarka, stripovska avtorica in mentorica različnih delavnic. Za svoje delo je prejela več domačih in mednarodnih nagrad, samostojno in skupinsko pa je razstavljala doma in v tujini.

Njen strip Aja je izhajal v otroški reviji Ciciban, pri Stripburgerju pa je leta 2006 izšla njena stripovska slikanica Fimipidipi in pot do srca, ki je križanec med stripom in ilustracijo. Za njeno stripovsko, risarsko in ilustratorsko delo je značilna drzna eksperimentalna drža, ki se posveča mejnim področjem med sekvenčno umetnostjo in ilustracijo. V tem duhu je v sodelovanju z Mino Fino nastal tudi skupni interaktivni in eksperimentalni projekt Enoletnica/YearBook. Saša je tudi iniciator in idejna vodja Bienala neodvisne ilustracije, ki podpira mlade avtorje.

Kurentove dnevne refleksije so vizualni dnevniški zapisi, ki s stiliziranim in minimalističnim likovnim besednjakom razkrivajo razmišljanja sodobnega Kurenta o aktualnem stanju slovenske družbe. Avtorica je obudila tradicionalni lik iz slovenske ljudske kulture in ga prestavila v sodobno okolje, v katerem Kurent s humorno noto in nemalo ironije razkriva lokalne kulturno-politične specifike. Kurent glasno in energično razmišlja o svobodi, nacionalnih simbolih in umetnosti kot tudi o splošnih vrednotah in spodrsljajih sodobne slovenske družbe.

zlozenka_zlozenka3_rez.qxd