Živel strip! Živela animacija! 17

12. mladinski natečaj za strip in animacijo za osnovnošolce in srednješolce iz Furlanije – Julijske Krajine in Slovenije
Rok oddaje: 22. marec 2017

zivel_strip_17

Združenje Vivacomix in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! Živela animacija! 17 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo.

Natečaj v Sloveniji podpira Ministrstvo za kulturo RS, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Društva 2 koluta omeniš ter Društvo za izvajanje filmske vzgoje SLON, RogLab, Klub Marindolus Kranj, Vodnikova domačija in Trubarjeva hiša literature.

 

PRAVILNIK

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.
Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
‒ strip,
‒ animacija.

V navdih ponujamo dela slovenske avtorice Tanje Komadine in italijanskega poštnega umetnika Piermaria Cianija.

 

1) TEMA RAZPISA:

  1. a) Mile si je močno želel kolo, ki ga je vsak dan gledal v izložbi trgovine na poti v šolo. Ali imaš kolo? Kako pomembno je zate? Opiši kakšno dogodivščino s svojim kolesom. Katero darilo je zate najdragocenejše? Kaj predstavlja zate? Kaj z njim počneš?
  2. b) Mile se je v Slovenijo preselil iz Mostarja, kjer je takrat vihrala vojna. Ali imaš tudi ti kakšnega prijatelja, ki se je priselil iz tujine? Ali si na počitnicah spoznal kakšnega prijatelja ali prijateljico iz druge države? Povej kaj o njem. Opiši kakšno vajino dogodivščino. Kaj ti je pri njemu ali njej najbolj všeč?
  3. c) Stickerman je igra kombinacij grafičnih elementov, ki jih preoblikujte in uporabite kot snov za zgodbe. To naj bo miroljubna invazija Stickermana, lepljivega možička, v najbolj neobičajne ali nepredstavljive dele tvojega mesta in kraja.
  4. d) prosta tema

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:

  1. a) stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
  2. b) animacije, izvedene v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini.

4) oddaja del: Dela morajo biti oddana po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (za sloven-ske šolarje) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

5) ROK ODDAJE: Dela morajo biti poslana po pošti do srede, 22. marca 2017.

6) ŽIRIJA v sestavi: Alice Ciani, Tanja Komadina (avtorica), Katerina Mirović (Stripburger), Igor Prassel (Animateka), Paola Bristot (predsednica Združenja Vivacomix) se bo sestala 31. marca 2017 in izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:
STRIP: Podelili bomo 4 glavne nagrade – 4 knjižne bone v vrednosti 100 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 3 avtorje, ki se bodo lahko v soboto, 22. aprila 2017, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6 dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2017. Več o taborih je na: www.taborjenje.info. Nagrada je vredna 169€, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 4 nagrade. Prva nagrada je kupon v vrednosti 100 eur. Druga nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za celoten program mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Tretja in četrta nagrada sta DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki bo potekal decembra 2017 v Ljubljani.

Vsi udeleženci natečaja bodo prejeli knjižno nagrado za sodelovanje. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili. Natečajniki v stripovski sekciji s prijavo dovoljujejo morebitno objavo svojih del. Avtorji vseh animacij dovoljujejo reprodukcijo svojih del na DVD-ju.

8) RAZSTAVA del avtorjev likov natečaja:

LJUBLJANA−TRST

Razstava ŽIVEL STRIP! Živela animacija! 17, ki bo prikazala originalne stripe in risbe Tanje Komadine ter mednarodni projekt Posta Benandante, posvečen Piermariu Cianiju, bo v Ljubljani med 12. januarjem in 9. februarjem 2017 na ogled v galeriji Vodnikove domačije Šiška.

Razstava in posebni dogodki:
Razstava, ki bo predstavila dela avtorjev, bo postavljena na ogled v Studio Tommaseo v Trstu med 18. in 24. marcem 2017. 10. in 11. marca 2017 bo potekala konvencija z naslovom »Strange Correspondences«, posvečena Piermariju Cianiju, na katero bodo vabljeni avtorji in drugi ustvarjalci, ki se idejno posvečajo projektom s področja umetniške komunikacije. Konvencija bo potekala v Casa Cavazzini v ulici Cavour 14 v Vidmu ter 10. marca v Visionario v ulici Asquini 33 v Vidmu.

9) Odprtje RAZSTAVE stripov udeležencev natečaja in podelitev nagrad bo:

LJUBLJANA
petek, 14. aprila 2017, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7.
Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov Slon. Stripi bodo na ogled do 6. maja 2017.

Za informacije se obrnite na:
Stripburger / Forum Ljubljana
core@mail.ljudmila.org,
01 2319662, 031 401556
www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/
www.facebook.com/stripburger

 

O AVTORJIH:

PIERMARIO CIANI (1951–2006) je svojo umetniško kariero začel kot fotograf in ustvaril več serij eksperimentalnih fotografij ter na začetku osemdesetih let dokumentiral fenomen ‘Great Complotto’, krovni pojem za pojav pordenonskih punk in new wave skupin. Že od začetka se je zanimal za komunikacijske sisteme in se vključeval v situacionistične akcije. Sodeloval je z Vittorejem Baronijem pri več projektih, ki vključujejo komunikacijske mreže, izkušnje s področja poštne umetnosti, znamk in umetniških žigov/pečatov … Iz teh zanimanj izhaja tudi kolektivna izkušnja Stickermana, ki jo Piermario interpretira na svojstven način z grafično natančno linijo.
Piermario je organiziral tudi umetniške dogodke kot kulturni delavec in zaganjalec iniciativ, kot so Strane Corrispondenze (1 in 2), Ap-posta per te, Mind Invaders … V devetdesetih je dal pobudo za enega od bolj znanih projektov izumljanja multiple identitete z naslovom »Luther Blisset«, ki ga je kolektiv piscev Wu Ming kasneje predstavil tudi v literarni obliki. Svoj interes za komunikacijske sisteme je združeval z interesom za subkulture in bil radoveden opazovalec vse produkcije in avtoprodukcije, ki se giblje neodvisno od uradnih umetniških smernic.
Piermario Ciani je z Vittorejem Baronijem ustanovil tudi založbo AAA Edizioni, ki objavlja besedila s področja avtorjevih zanimanj in tematik, ki bi bile del njegove »idealne knjižnice«.

stickerman02

Stickerman
„Junak z imenom, ki zveni, kot da pripada nekemu junaku iz stripa, nima svojega obraza, ker jih ima preveč, enega drugačnega od drugega. O teh obrazih se nič ne ve, kajti zgodbe o Stickermanu so različne in protislovne. Stickerman v resnici ni nikogaršnji psevdonim, temveč zgolj izgovor, izmišljena referenčna točka za tiste, ki sodelujejo pri projektu, ki sem ga zasnoval na začetku 1991 in ki temelji na širjenju in razširjanju sporočil na lepljivih medijih. (…) Nalepka, zalepljena v javnem prostoru, ne stane nič, vidi pa jo na tisoče ljudi. Tako sem si zamislil, da bi tiskal in širil nalepke, običajno v angleščini, z ironičnimi, nespoštljivimi in norimi mislimi … “ – Piermario Ciani, La rete di Stickerman (Stickermanova mreža)


stickerman

 

 

TANJA KOMADINA je predstavnica mlajše generacije slovenskih stripovskih avtoric. Študij vizualnih komunikacij je zaključila na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je prejela tudi nagrado Akademije za umetniške dosežke. Živi in dela v Ljubljani.
Zadnjih šest let deluje na področju ilustracije in stripa. Kot ilustratorka sodeluje z Mladinsko knjigo in Založbo Miš. Pri njih je za otroke in mladino ilustrirala že več knjig in učbenikov. Ilustracije in stripe prispeva za vzgojno-izobraževalne rubrike in leposlovna besedila tudi za revije Ciciban, Cicido in tržaško revijo Galeb. Če ji besedilo to dopušča, v svoje risbe pogosto vključi tudi elemente stripa. Vse pogosteje pa v revijah objavlja tudi stripe.
kolo04
Album Fino kolo je stripovski prvenec Tanje Komadine, ki ga je avtorica ustvarila po literarni predlogi Manke Kremenšek Križman iz zbirke kratkih zgodb Dvoriščna okna (MK, 2009). Za Fino kolo je prejela zlato hruško, album pa je bil tudi uvrščen v letno zbirko knjig s področja otroške in mladinske literature z vsega sveta Bele vrane.

 Mile je deček, ki se iz Mostarja (BIH) pred vojno vihro preseli k sorodnici v Slovenijo. Pred selitvijo mu je mati obljubila, da mu bo ob uspešnem zaključku šolskega leta kupila kolo, ki ga je redno občudoval v izložbi na poti v šolo. Vojna je preprečila izpolnitev obljube, Mile se preseli v Slovenijo, kjer se spoprijatelji z Lano, s katero preživlja vse popoldneve. Ta za svoj rojstni dan prejme prav takšno kolo, o katerem je sanjal doma. V njem se prebudijo močna čustva.
kolo kolo02 kolo03

Prijavnica: http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/zivel_strip_17_slo_web.pdf
Vizualni material za novinarje je na http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/press/

Save