Živel strip! Živela animacija! 19

zs_19

Združenje Vivacomix in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 19 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo za osnovnošolce in srednješolce iz Furlanije – Julijske Krajine in Slovenije.
ROK ODDAJE DEL: 20. marec 2019PRAVILNIK
Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.
Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
‒ strip,
‒ animacija
.

V navdih ponujamo like iz animirane serije Ki-Ki-Do slovenskega animatorja in stripavtorja Grege Mastnaka ter Fredda italijanskega stripavtorja Giorgija Carpinterija.

1) TEMA RAZPISA:
a) Narišite kakšno dogodivščino kraljevega piščančka Ki-Ki-Do-ja ter tigrastih komarjev Tineta in Bineta. Kakšen problem rešujejo tokrat? Kdo je tokrat vzbudil njihovo pozornost? S katerimi orodji in prijemi so se lotili nepridiprava?

b) Tigrasta komarja Tine in Bine na videz sicer delujeta precej nemočno, vendar se za tem videzom skriva veliki pogum in obvladovanje različnih disciplin. S čim se komarja ukvarjata v prostem času? Kako vzdržujeta svojo pripravljenost na zahtevne podvige?

c) Fredd je muhast in prebrisan otroški detektiv, ki se ukvarja z iskanjem predmetov, izgubljenih v »kockastem« svetu, v katerem živi. Poskusi narisati zgodbo, v kateri se bo skrival en izgubljeni predmet, in ga dobro skrij v risbo. Ga bo Fredd uspel najti?

d) prosta tema


2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:
a) stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
b) animacije, izvedene v klasični ali računalniški tehniki.

3)
Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

4) ODDAJA DEL:  Dela morajo biti oddana po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (za slovenske šolarje) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

5) ROK ODDAJE: Dela morajo biti poslana po pošti do srede, 20. marca 2019.

6) ŽIRIJA v sestavi: Grega Mastnak (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Igor Prassel (Animateka) in Paola Bristot (predsednica Združenja Vivacomix) se bo sestala 30. marca 2019 in izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:
STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 20. aprila 2019, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6 dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2019. Več o taborih je na: www.taborjenje.info. Nagrada je vredna 169 €, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 2 glavni nagradi. Prva nagrada je kupon v vrednosti 100 eur. Druga nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za program Slon mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Tretja in četrta nagrada sta DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki bo potekal decembra 2019 v Ljubljani. Zmagovalna animacija bo na ogled tudi na Mednarodnem dnevu animiranega filma (28. 10. 2019) v Kinoteki in v programu Animakids festivala Piccolo Festival dell’Animazione, ki poteka drugi teden v decembru v Pordenonu, Vidmu, Gorici in Trstu.

Vsi udeleženci natečaja bodo prejeli knjižno nagrado za sodelovanje. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili. Natečajniki v stripovski sekciji s prijavo dovoljujejo morebitno objavo svojih del. Avtorji vseh animacij dovoljujejo reprodukcijo svojih del na DVD-ju.

8) RAZSTAVA DEL AVTORJEV  likov natečaja: LJUBLJANA in TRST

Razstava ŽIVEL STRIP! Živela animacija! 19, ki bo prikazala animirane filme, stripe in risbe Grege Mastnaka in Giorgia Carpinterija, bo v Ljubljani na ogled med 30. januarjem in 17. februarjem 2019 v Galeriji DLUL na Bregu 22.

9) ODPRTJE RAZSTAVE STRIPOV UDELEŽENCEV natečaja in podelitev nagrad bo v petek, 12. aprila 2019, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7, Ljubljana.

Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov Slon. Stripi bodo na ogled do 26. aprila 2019.

Za informacije se obrnite na:
Stripburger / Forum Ljubljana
e: core@mail.ljudmila.org
t: 01 2319662, 031 401556
w: www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

PRIJAVNICA
VIZUALNI MATERIALO AVTORJIH:
GREGA MASTNAK (1969, Ljubljana) je leta 1995 končal redni študij slikarstva na ALUO, leta 1998 pa še slikarsko specialko. V študijskem letu 1994/1995 je bil na študijskem izpopolnjevanju na Filmski akademiji FAMU v Pragi na oddelku za animirani film. V času študija je izdelal prve kratke animacije, objavil prve stripe in bil nekaj let redni zunanji sodelavec tednika Mladina. Med letoma 1997 in 2001 je zrisal in spisal tri daljše stripe (Lov za izgubljenimi rolerji, Eksperiment Dr. Jekla, Sledi v snegu) za reviji PIL in PIL+. Lov za izgubljenimi rolerji je izšel tudi v albumu oz. kot samostojna stripovska izdaja. V tem času je bil tudi aktiven kot slikar in imel nekaj samostojnih razstav. Od leta 2002 se intenzivno ukvarja z animiranim filmom. Med letoma 2002 in 2009 je v vlogi režiserja, scenarista in vodje animacije ustvarjal risano serijo Bizgeci, 2010 pa ustanovil produkcijsko hišo OZOR, zavod za gibljive slike, v okviru katere nastaja nova risana serija Princ Ki-Ki-Do. Do sedaj je s sodelavci, animatorji in glasbenikom, ustvaril 11 kratkih animiranih filmov s Princem Ki-ki-Do-jem v glavni vlogi. V delih Grege Mastnaka se humor prepleta z obilico akcije. Njegovi animirani filmi so bili na ogled v različnih evropskih državah, Kanadi, Singapurju, na Kitajskem, v Južni Koreji, Avstraliji, na Novi Zelandiji, Japonskem …

Ki-Ki-Do, kraljevi piščanček, mojster kung fuja in zena, s svojima najboljšima prijateljema tigrastima komarjema Tinetom in Binetom živi v starodavnem kamnitem stolpu, obdanem z gozdom in močvirjem. Včasih meglica seže do roba terase. Uživajo v brezdelju, na terasi stolpa pijejo čaj, na ognju sveče pečejo klobasice, igrajo šah, rešujejo križanke. Za ohranjanje fizične kondicije pa plešejo sambo, se sabljajo, vadijo različne borilne veščine, komarja pa tudi rada plavata v limonadi, drsata na bajerju … Njihovo uživanje v vsakdanjih radostih pogosto zmoti kakšen neljub zaplet, ki ogroža življenje v gozdu. Pogosto so povzročitelji ljubke, a nerodne ali nevedne živali, kot je npr. navihana in energična prašička Rozi. Ki-Ki-Do, Tine in Bine hitro ukrepajo in z različnimi spretnostmi povrnejo mir in veselje med prebivalce gozda. Animirana serija brez besed je namenjena predvsem otrokom in skozi zgodbe, polne nepričakovanih preobratov, predstavlja tako heroje kot neheroje in antiheroje.

GIORGIO CARPINTERI, eno od najostrejših peres svetovnega in italijanskega stripa, se je rodil v Bologni (1958), živi in dela pa v Rimu. Skupaj z Igortom, Lorenzom Mattottijem, Danielem Brollijem, Marcello Jori in Jerryjem Kramskyjem je leta 1985 ustanovil skupino Valvoline, umetniški kolektiv, ki je revolucionarno vplival na stripovsko umetnost. Leta 1986 začne kot avtor in umetniški vodja sodelovati z državno radiotelevizijo RAI in mnogimi drugimi TV postajami (med njimi Disney Channel, NatGeo, Discovery Real Time itd.). Leta 1999 je na festivalu Lucca Comics prejel nagrado za najboljšega ilustratorja. Na univerzi v Sieni je komunikologe poučeval grafiko. Med njegove najpomembnejše razstave štejejo: Registrazione di frequenze (kuratorica Francesca Alinovi, Galleria d’Arte Moderna, Bologna, 1982) in Valvoline Story (Fondazione del Monte, Bologna, 2014). Najnovejši njegovi stripovski albumi so Polsi Sottili (Coconino/Fandango, 2013), PopEye (Oblomov Edizioni, 2017) in Aquatlantic (Oblomov Edizioni, 2018).

Otroški detektiv Fredd živi v ironičnem in »kockastem« svetu, v katerem išče sledi in dokaze ter rešuje skrivnostne primere. Fredd je muhast in sebičen otrok, tako kot mnogi drugi, a premore otroško intuicijo, ki mu pomaga pri reševanju teh primerov. Zgodbe o Freddu, ki so v 90ih letih izhajale v legendarni reviji Frigidaire, je založniška hiša Oblomov nedavno ponatisnila v klasičnem pasičnem formatu v knjigi z naslovom Pop Eye (2018). Caprintierijeve strani se ponašajo z glamuroznim slogom klasičnih slikanic in eksplozivnim nabojem umetnostnih avantgard.


Natečaj ŽIVEL STRIP! Živela animacija! v Sloveniji podpirata Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Društvo 2 koluta ter Društvo za izvajanje filmske vzgoje SLON, RogLab, Klub Marindolus Kranj in Trubarjeva hiša literature.