ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 20

Združenje Vivacomix in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 20 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo.
Rok oddaje del: 18. marec 2020.

OBVESTILO:

Vsled koronične invazije smo podaljšali rok za oddajo del na natečaj Živel strip! Živela animacija! 20 na četrtek, 14. maja 2020.

Stripovska dela pošljite na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, animacije pa na core@mail.ljudmila.org

Drznemo si tudi napovedati podelitev nagrad in razstavo del udeležencev: petek, 29. maj 2020, ob 17.00, Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

Delavnica izdelave stripovske majice bo izvedena jeseni. Pridržujemo si vse pravice do vseh morebitnih sprememb.


PRAVILNIK

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
‒ strip,
‒ animacija.

V navdih ponujamo ilustracije slovenske ilustratorke Maje Kastelic ter lik Jingle Robota italijanske stripavtorice, ilustratorke in oblikovalke Rosanne Murello.

1) TEMA RAZPISA: 
a) Maja Kastelic pri svojem ustvarjanju za osnovo pogosto izbere že obstoječe literarno delo. Izberite kratko pesem ali zgodbo slovenskega ali tujega avtorja in jo poustvarite v stripu!
b) V pesmi Milene Batič zajček sanja o zelnati glavi, mucek o pečeni piški, Tinček pa raziskuje zanimivosti vesolja. Kaj pa se je pripetilo v vaših najbolj nenavadnih sanjah? Kam ste odpotovali? Koga ste srečali? In kakšna je bila vrnitev nazaj v resničnost?
c) Jingle Robot obožuje naravo in rad raziskuje njene skrite kotičke. Njegov izvenzemeljski prijatelj ga pogosto spremlja pri odkrivanju še neodkritih kotičkov narave. Kakšni so kraji, ki jih obiskujeta? So drugačni od resničnih? V čem se razlikujejo?
d) Prosta tema.

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:
a) stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
b) animacije, izvedene v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

4) ODDAJA DEL: Dela morajo biti oddana po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (za slovenske šolarje) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

5) ROK ODDAJE: Dela morajo biti poslana po pošti do srede, 18. marca 2020.

6) ŽIRIJA v sestavi: Maja Kastelic (avtorica), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (društvo Slon) in Paola Bristot (predsednica Združenja Vivacomix) se bo sestala 29. marca 2020 in izbrala nagrajence.

7) NAGRADE: 
STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 18. aprila 2020, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6 dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2020. Več o taborih je na: www.taborjenje.info. Nagrada je vredna 169 €, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 4 nagrade. Prva nagrada je kupon v vrednosti 100 eur. Druga nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za program Slon mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Tretja in četrta nagrada sta DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, ki bo potekal decembra 2020 v Ljubljani. Zmagovalna animacija bo na ogled tudi na Mednarodnem dnevu animiranega filma (27. 10. 2020) v Kinoteki in v programu Animakids festivala Piccolo Festival dell’Animazione, ki poteka drugi teden decembra v Pordenonu, Vidmu, Gorici in Trstu.

Vsi udeleženci natečaja bodo za sodelovanje prejeli knjižno nagrado, mini strip. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili. Natečajniki v stripovski sekciji s prijavo dovoljujejo morebitno objavo svojih del. Avtorji vseh animacij dovoljujejo reprodukcijo svojih del na DVD-ju.

8) RAZSTAVA DEL AVTORJEV likov natečaja: LJUBLJANA in PORDENONE
Razstava ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 20, ki bo prikazala stripe, ilustracije, risbe, grafike Maje Kastelic in Rosanne Murello, bo v Ljubljani na ogled med 29. januarjem in 16. februarjem 2020 v Galeriji DLUL na Bregu 22, in od 7. do 31 marca 2020 v studiovivacomix v Pordenonu.

9) ODPRTJE RAZSTAVE STRIPOV UDELEŽENCEV natečaja in podelitev nagrad bo:
LJUBLJANA
petek, 10. aprila 2019, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7.
Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov Slon.
Stripi bodo na ogled do 24. aprila 2020.

Za informacije se obrnite na:
Stripburger / Forum Ljubljana
core@mail.ljudmila.org,
01 2319662, 031 401556
www.zivelstrip.net


AVTORICI:

MAJA KASTELIC
Maja Kastelic (1981) je ilustratorka in avtorica nagrajene slikanice Deček in hiša. Z odliko je zaključila študij slikarstva pri prof. Metki Krašovec na ALUO Ljubljana ter zatem vpisala znanstveni magisterij Filozofije in teorije vizualne kulture (FHŠ Koper). Za svoje delo na področju ilustracije je prejela številna priznanja in nagrade (priznanje Hinka Smrekarja 2012, plaketa Hinka Smrekarja 2014, Levstikova nagrada 2015, nagrada Kristine Brenkove 2015, častna lista IBBY 2016), uvrščena je bila na  leta 2015 je bila uvrščena na razstavo ilustratorjev na sejmu otroških knjig v Bolgni ter med Bele vrane (2015 Deček in hiša, 2016 Prva ljubezen). Njene ilustracije so bile razstavljene na številnih izborih in so izšle v knjižnih prevodih po vsem svetu, po njeni slikanici pa je bila narejena tudi lutkovna predstava (LGM, 2017). Sodeluje z najuglednejšimi slovenskimi in tujimi založbami, posebej pa se izkazuje z otroškimi knjigami brez besed, kot je denimo En dan, v kateri se je preizkusila v digitalni ilustraciji in ki je izšla pri Oxford University Press ter govori o tem, kaj različni ljudje počnejo ob različnih delih dneva. Njena prva avtorska slikanica Deček in hiša, ki o dečkovem raziskovanju skrivnostne hiše prav tako pripoveduje brez besed, ji je leta 2012 prinesla nagrado Hinka Smrekarja.

V reviji Cicido redno objavlja in likovno pretvarja kratke pesmi slovenskih avtorjev v protostripe. Upodobila je denimo pesmi Nika Grafenauerja, Ferija Lainščka, Vide Jeraj, Anje Štefan, Toneta Pavčka, Neže Maurer ter drugih. Ilustrirala je tudi znano pravljico Svetlane Makarovič Korenčkov palček. Njene ilustracije v Cicidoju se stripu približujejo s kadriranjem in pripovedovanjem zgodbe z več sopostavljenimi sličicami. V predelavah literarnih besedil se pogosto v stripu ohrani le govor, s čimer se besedilo skrči na minimum, risba pa pripoveduje, kar so v prozi ali poeziji opisovale črke. S tem medij stripa nadgradi predlogo, saj podobe in besede z medsebojnim sodelovanjem pripovedujejo na način, kot posamično ne bi mogle. Stripi ne potrebujejo nujno govornih oblačkov, tudi Maja Kastelic jih ne uporablja, so pa ti prepoznaven del stripovske forme. Obenem je besedilo, ki ga vključi v strip, vizualno obdelano in je del podobe − ni nujno, da je umeščeno zgolj v rob okvirčka ali pod njega, kar je bilo značilno za prve stripe nasploh.

 

ROSANNA MURELLO
Rosanna Murello (1977−2017) je diplomirala leta 1996 iz umetnosti na Istituto Statale d’Arte Giovanni Sello v italijanskem Vidmu, nato pa je svoje ustvarjalne veščine izpopolnjevala na več različnih mestih: na tečaju stripa pri Davidu Toffolu, na tečaju mladinske ilustracije pri Stanislavu Stanu Dusiku in na tečaju fotografije na poklicni šoli IAL v Pordenonu. Udeležila se je številnih natečajev in neodvisnih ter skupinskih razstav na regionalni ter državni ravni. Leta 2001 je ustanovila znamko FRESH*LAB, pod katero je predstavljala svoja stripovska dela, ilustracije, oblikovanje in mini knjige. Ustvarila je več različnih likov, med njimi Mr. Jokerja in Jingle Robota, poleg teh pa tudi številne mini knjige, izvirne publikacije v samozaložbi, v katerih je posvetila izredno pozornost podrobnostim. Spletna stran: http://freshlab.altervista.org

Jingle Robot
Jingle Robot je robot, ki ima rad naravo, dobre življenjske navade in mirno življenje v svoji lepi hiški. Njegov prijatelj je vesoljski pujs s krili, ki mu je ime Angel in ki se pogosto pojavi v absurdnih situacijah: medtem ko se spušča iz NLP-ja ali pa ko je zamrznjen kot sneženi mož. Pujs Angel mu dela družbo in mu z nepričakovanimi dogodki dela življenje še bolj razburkano in zanimivo. Jingle Robot se tako ob vijoličnih sončnih zahodih, modrem nebu in zelenih gorah, polnih cvetočih dreves, uči ceniti življenje. Morda pa pri tem ne gre za naš planet Zemljo, morda tukaj gre za nek drug planet … tisti, za katerega si vsi želimo, da bi lahko šli tja živet!

 

Prijavnica

Vizualni material za novinarje 


Natečaj v Sloveniji podpirata Ministrstvo za kulturo, MOL − Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Društvo 2 koluta ter Društvo za izvajanje filmske vzgoje SLON, RogLab, Klub Marindolus Kranj in Trubarjeva hiša literature.