Živel strip! Živela animacija! 21

ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 21
mladinski natečaj za strip in animacijo
www.zivelstrip.net


NATEČAJ
ROK ZA PRIJAVE: 24. marec 2021
Prijavnica (pdf)

RAZSTAVE
Gabriella Giandelli in Gašper Rus: Tihi dialogi, Galerija Meduza, Koper, 25. feb.—26. marec 2021
Gabiella Giandelli, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, Ljubljana, 24. feb.—23. april 2021
Udeleženci natečaja, Trubarjeva hiša literature, Ljubljana, 16.—30. april 2021

DELAVNICA
Stripovska majica, Rog Lab, Ljubljana, 24. april 2021


Združenje Viva Comix in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 21 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo. Natečaj podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Društvo 2 koluta, Društvo SLON, RogLab, Klub Marindolus Kranj in Trubarjeva hiša literature.

PRAVILNIK

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.
Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
−  strip,
−  animacija.

V navdih ponujamo lika Peste iz kratkega stripa slovenskega stripavtorja, animatorja in kritika Gašperja Rusa ter Belega zajca italijanske stripavtorice in ilustratorke Gabrielle Giandelli.

1) TEMA RAZPISA:
a) Pričevanja o Pesti, tej neugledni smrdeči starki z metlo in grabljami, zasledimo v pripovedkah, ovekovečena so na slikah … Kakšna se vam zdi ta stara gospa? Je samo iznakažena in namrgodena starka? Je opozorilo? Kaj mislite, da v sodobnem času najbolj ogroža človeško preživetje? Vesoljci, palčki, dinozavri, virusi, druge pošasti? Pohlep, vojne? Kdo ali kaj lahko to prepreči?
b) Beli zajec opazuje, kaj se dogaja po domovih ljudi. Vidijo ga lahko samo otroci. Beli zajec vse, kar je videl, nato pripoveduje Velikemu Mraku, ki živi v kleteh. Le kaj mu pripoveduje?
c) prosta tema

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:
− stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
− animacije, v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

4) ODDAJA DEL: Dela morajo biti oddana po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (slovenski šolarji) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

5) URNIK: Dela morajo biti poslana po pošti do srede, 24. marca 2021.

6) ŽIRIJA v sestavi: Gašper Rus (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (Društvo Slon) in Paola Bristot (predsednica Združenja Viva Comix) bo izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:

STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 evrov. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 24. aprila 2021, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2021. Več o taborih na: www.taborjenje.info. Nagrada je vredna 169 eur, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar. Vsi udeleženci natečaja bodo za sodelovanje prejeli knjižno nagrado, mini strip. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 4 nagrade. Prva nagrada je knjižni kupon v vrednosti 100 €. Druga nagrada je udeležba na delavnici animacije Slon in akreditacija za program Slon festivala Animateka. Tretja in četrta nagrada sta DVD z animacijami Slon in akreditacija za program Slon (dec. 2021, Ljubljana). Zmagovalna animacija bo na ogled na Mednarodnem dnevu animiranega filma (28. 10. 2021) v Kinoteki in v programu Animakids festivala Piccolo Festival dell’Animazione (december, Italija).

8) RAZSTAVA del avtorjev likov natečaja, ki bo prikazala stripe, risbe in ilustracije Gašperja Rusa in Gabrielle Giandelli, bo na ogled v Galeriji Meduza v Kopru (25. feb.—26. marec 2021). Na Italijanskem inštitutu za kulturo v Sloveniji bo na ogled še dodaten izbor del Gabrielle Giandelli (24. feb.—23. april 2021).

9) Odprtje RAZSTAVE stripov udeležencev natečaja in podelitev nagrad bo v Ljubljani v petek, 16. aprila 2021, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7. Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov Slon. Stripi bodo na ogled do 30. aprila 2021. Ob sobotah ob 11. uri načrtujemo vodstva.

PRIJAVNICA (pdf)

Za dodatne informacije o natečaju se obrnite na:
core@mail.ljudmila.org, 031 401556 (Katerina)


O AVTORJIH:

GABRIELLA GIANDELLI (1963) je ilustratorka in striparka iz Milana. Diplomirala je iz stripa na milanskem Istituto d’Arte (Zavod za umetnost) oz. Scuoli di Fumetto (Šola stripa) in potem še iz režije na Centro Civico di Cinematografia (Center za kinematografijo) v Milanu. Svoje prve stripe je začela objavljati v 80-ih v italijanskih revijah Frigidaire, Alter Alter in Nova Express, nato pa je narisala številne stripovske albume, ki so bili prevedeni tudi drugod po Evropi in v ZDA. Kot ilustratorka je sodelovala z mnogimi publikacijami in založbami doma in po svetu. Poleg mnogih drugih del na tem področju je ustvarila tudi lik Mila, glavnega junaka daljše animirane serije, ki sta jo predvajala France 5 in Rai 3, sodelovala pa je tudi z dnevnikoma Il manifesto in Le Monde ter založniki, kot so Seuil, Actes-Sud, Einaudi, Minimum Fax in Mondadori. S tednikom Internazionale sodeluje že od prvih številk, za La Repubblico že dlje časa ilustrira kulturne strani. Svoja dela je razstavljala po številnih galerijah in muzejih doma in v tujini.

Lik BELI ZAJEC je ustvarila za svoj strip Interiorae. Beli zajec je služabnik Vélikega Mraka, bitja narejenega iz senc, ki živi v kleteh in se hrani s sanjami oseb, ki živijo v stavbi. Njegova naloga je, da opazuje vse, kar se do-gaja v življenju stanovalcev, in o tem poroča gospodarju. Ne posega v dogodke, samo opazuje jih. Nihče ga ne more videti (razen enega malega fantka) in lahko se giblje kamorkoli, tudi skozi stene. Navdihnil zanj je našla v Nanabozhu (Velikem zajcu), mitološkem liku ameriških staroselcev Očipva, ki lahko spreminja obliko telesa in je eden od soustvarjalcev sveta.


GAŠPER RUS (1983) je slovenski stripar, ilustrator, animator in stripovski kritik. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 2008 diplomiral iz slikarstva. Doslej je ustvaril večje število krajših avtorskih stripov, ki so zvečine izšli v stripovski reviji Stripburger. Med njimi velja izpostaviti tiste iz posebnih tematskih izdaj: Deveta soba, Greetings from Cartoonia in Slovenski klasiki v stripu. Izbor omenjenih stripov je izšel tudi v elektronski knjigi A Colourful Bunch, ki je izšla pri angleško-srbskem založniku Modesty Comics. Stripe je objavljal tudi v revijah Ciciban, Pil, Pil PLUS, Didakta in v časniku Delo. Po scenariju Žige Valetiča je izrisal stripov-ski album Gugalnica, ki obravnava zahtevno temo samomora. Gugalnica je doživela tudi prevod v francoski jezik. Najnovejše Rusovo stripovsko samostojno delo je pripovedka Štirje godci, ki ji je avtor nadel stripovsko preobleko. Izšla je 2020 v zbirki Ta ljudske v stripu (Stripburger/ Forum Ljubljana). Z ilustracijami je obogatil nekaj žanrsko zelo raznolikih literarnih del, v zadnjih letih pa je svoji razvejani ustvarjalnosti pridružil tudi animiranje. Sodeloval je pri dveh projektih v produkciji zavoda OZOR oziroma v režiji Grege Mastnaka: animiranem kratkometražcu Gospod Filodendron in Jablana ter animirani seriji Princ Kikido. Med letoma 2005 in 2010 je sodeloval tudi v Stripburgerjevem uredništvu in vsebinsko sooblikoval revijo. V njej bolj ali manj redno še vedno objavlja recenzije stripov in občasno tudi kakšen strip.

PESTA je lik, ki ga je Gašper Rus upodobil v stripovski zgodbi za zbirko Greetings from Cartoonia. The Essential Guide of the Land of Comics (Stripburger/ Forum Ljubljana, 2009). Svojo zgodbo je zasnoval na treh elementih, ki so značilni za Norveško. Eden od njih je Pesta, grda, neugledna stara gospa, ki smrdi kot kup starih neopranih študentskih nogavic. V norveški mitologiji simbolizira kugo. Kot v večini evropskih držav v 14. stoletju je tudi na Norveškem izbruhnila huda epidemija kuge, podobno kot danes izbruh korona-virusa. Črna smrt, kot se je reklo kugi, je pokosila preko 60% norveškega prebivalstva. Očitno norveška zima ni bila ovira za Pesto.


Več na: www.zivelstrip.net