Živel strip! Živela animacija! 22

ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 22
mladinski natečaj za strip in animacijo
www.zivelstrip.net

 


NATEČAJ
ROK ZA PRIJAVE: 17. marec 2022
Prijavnica

RAZSTAVI
UPATA in Igor Šinkovec, Galerija Alkatraz, AKC Metelkova, Ljubljana, 20. 1. —18. 2.  2022
Udeleženci natečaja, Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana, 8.–26. 4 2022

DELAVNICI
Stripburgerjeva stripdelavnica, MGLC, Ljubljana, februar 2022
Stripovska majica, RogLab, Ljubljana, 16. 4. 2022, 10.00–13.00


 

Združenje Viva Comix iz Pordenona in revija Stripburger iz Ljubljane v okviru projekta ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA! 22 razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo. Natečaj podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo, partnerji projekta pa so revije Ciciban, Cicido in Pil, Društvo 2 koluta, Društvo SLON, RogLab, Klub Marindolus Kranj, KUD Mreža in Trubarjeva hiša literature.

PRAVILNIK

Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz Furlanije – Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
—  strip,
—  animacija.

V navdih ponujamo lika Zajca Klemna iz stripa Lovska sreča slovenskega stripavtorja, animatorja in ilustratorja Igorja Šinkovca ter Mloma italijanske stripavtorice, ilustratorke in filmske ustvarjalke UPATA.

1) TEMA RAZPISA:
1. Narišite običajni dan Zajca Klemna. Kaj počne, s kom se sreča, kaj odkrije?
2. Zajec Klemen v gozdu najde skrivni prehod do fantazijskega sveta, v katerem živi Mlom. Kaj se zgodi, ko se srečata?
3. Klemen hodi v zajčjo šolo. Kaj se tam učijo?
4. Mlom je malo bitje, ki živi v magičnem svetu. Obkrožajo ga vse vrste fantazijskih bitij. V tem okolju se vsaka situacija, celo najbolj enostavna, lahko hitro spremeni v pravo pustolovščino. Mlom, s prijateljico Pido ob strani, je vedno v pripravljenosti! Katere dogodivščine ga čakajo? Koga bo srečal na svoji poti? Se bo izkazal kot pogumni heroj ali bodo zapleti bolj komični?
5. prosta tema

2) PRIJAVLJENA DELA SO LAHKO:
stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
animacije, v klasični ali računalniški tehniki.

3) Učenci in dijaki se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini, z mentorjem ali brez.

4) ODDAJA DEL: Stripi morajo biti oddani po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (slovenski šolarji) na naslov: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana.
Animacije pošljite preko spleta na core@mail.ljudmila.org

5) ROK ODDAJE: sreda, 17. marec 2022.

6) ŽIRIJA: Igor Šinkovec in Upata (avtorja), Katerina Mirović (Stripburger), Alessandro De Ioannon in Paola Bristot (Viva Comix) ter Andreja Goetz (Društvo Slon) bo izbrala nagrajence.

7) NAGRADE:

STRIP: Podelili bomo 3 glavne nagrade – 3 knjižne bone v vrednosti 100 €. Poleg glavnih nagrajencev bo žirija izbrala še 5 avtorjev, ki se bodo lahko v soboto, 16. aprila 2022, udeležili enodnevne delavnice izdelave stripovske majice v RogLabu v Ljubljani. Žirija bo podelila še posebno nagrado, 6-dnevno taborjenje Mini Gorindol na Kolpi v Gorenjcih pri Adlešičih (za eno osebo) julija ali avgusta. Točni termini bodo objavljeni spomladi 2022. Več o taborih na: www.taborjenje.info. Nagrada je vredna 169 €, to vrednost pa je možno upoštevati tudi kot popust pri daljših terminih (14 ali 10 dni). Nagrade se ne da zamenjati za denar. Vsi udeleženci natečaja bodo za sodelovanje prejeli knjižno nagrado, mini strip. Vsa stripovska dela bomo tudi razstavili.

ANIMACIJA: Zmagovalcem v kategoriji animacije bomo podelili 4 nagrade. Vsi nagrajenci prejmejo akreditacijo za festival Animateka (dec. 2022, Ljubljana). Prva nagrada vključuje še knjižni kupon v vrednosti 100 €, druga pa udeležbo na delavnici animacije Slon. Zmagovalna animacija bo na ogled na Mednarodnem dnevu animiranega filma (28. 10. 2022)  in v programu Animakids festivala Piccolo Festival dell’Animazione (december, Italija).

8) RAZSTAVA del avtorjev likov natečaja, ki bo prikazala stripe, risbe in ilustracije Igorja Šinkovca in Upate, bo v Ljubljani na ogled v Galeriji Alkatraz (20. 1.—18. 2. 2022).

9) ODPRTJE RAZSTAVE stripov udeležencev natečaja in podelitev nagrad bo v Ljubljani v petek, 8. aprila 2022, ob 17. uri, v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ul. 7. Ob odprtju si boste lahko ogledali tudi Animatekin program animiranih filmov Slon. Stripi bodo na ogled do 26. aprila 2022. Ob sobotah ob 11. uri načrtujemo vodstva.

 

Prijavnica

INFORMACIJE IN DRUGA PODPORA:
Stripburger/Forum Ljubljana, core@mail.ljudmila.org, 031 401556 (Katerina)
www.zivelstrip.net

 


O AVTORJIH:

Elisa Turrin, z umetniškim imenom UPATA, se je rodila v Pordenonu leta 1996 in se, čeprav bi jo verjetno imeli za človeka, uvršča med gozdne živali, ki jih riše v svojih slikanicah, stripih in animacijah. Diplomirala je na likovni akademiji v Bologni in nadaljevala študij na visoki šoli za grafično oblikovanje in vizualne komunikacije ISIA v italijanskem Urbinu, kjer pod mentorstvom Magde Guidi trenutno ustvarja svoje filmsko diplomsko delo z naslovom Zaguate. UPATA je ena od najmlajših stripovskih avtoric v Italiji, ki aktivno soustvarja tamkajšnjo stripovsko sceno. Od leta 2015 sodeluje s satirično revijo Mataran, ki je na 49. mednarodnem festivalu Forte dei Marmi prejela nagrado za politično satiro, bila pa je tudi med avtorji projekta Pangolino, ki je prejel nagrado za najboljši projekt, posvečen pandemiji koronavirusa, na stripovskem festivalu TCBF v Trevisu leta 2020. Takrat je v samozaložbi izdala tudi svojo prvo delo Untamed (Neukročena). Letos je ustvarila strip za antologijo Materia Degenere 2 (Degenerirana snov 2), ki jo je izdala založba Diabolo Edizioni. Šiva lutke, boža živali in si nenehno izmišlja nove zamisli.

Mlom je majhno domišljijsko bitje, nekaj med zajcem in psom, naivnega in prijaznega značaja, živi pa v domišljijskem svetu, v katerem živijo tudi skrivnostna čarobna bitja. Rad ima pustolovščine, ampak je tudi bojazljiv in se nikoli ne počuti dovolj pogumnega, da bi se odpravil nanje. V takšnih trenutkih mu je njegova zvesta pernata prijateljica Pida pripravljena pomagati in se soočiti z vsemi izzivi na njunih poteh. Nekoč se odpravita iskat Čarobni meč, ki daje ogromno moč in pogum tistemu, ki ga vihti. Mlomov lik je nastal po naključju leta 2019, navdihnila sta ga dva kužka, ki sta se preganjala okrog Upatine mize, medtem ko je risala. Kmalu zatem je Mlom postal glavni junak pustolovskega stripa.


IGOR ŠINKOVEC (1978) živi in ustvarja v Ljubljani. Je ilustrator, animator in avtor stripov. Čeprav se zadnja leta posveča predvsem knjižni ilustraciji in stripu, se občasno še vedno ukvarja tudi z animacijo. Med drugim je pred leti ustvaril kratki animirani film Egon Klobuk in poskrbel za likovno podobo serije poučnih iger Profesor Florijan Umek v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani. Ilustrira predvsem za otroke in mladino. Njegove s humorjem obarvane ilustracije bogatijo več knjig in učbenikov ter reviji Ciciban in Cicido. V zadnjem obdobju sta ustvarjalni tandem z Boštjanom Gorencem Pižamo, s katerim sta ustvarila slikanici Kaj se skriva očku v bradi? (2017, nominacija za nagrado Kristine Brenkove 2020) in Si že kdaj pokusil Luno? (2019, nominacija za Levstikovo nagrado za ilustracijo). Pri Stripburgerju oz. Forumu Ljubljana je 2020 v zbirki Ta ljudske v stripu izšla njegova avtorska predelava ljudske pravljice Lovska sreča (v originalu Speči zajec), kjer je izkazal inovativen pristop k stripu. Za slikanico Timbuktu, Timbuktu Petra Svetine je prejel nagrado Kristine Brenkove 2020 za izvirno slovensko slikanico.

Igor Šinkovec je upodobil pravljico o lovcu in zajcu, ki nam duhovito pokaže, da je lovska sreča, kot je stripu naslov, še kako opoteča ter da skoraj še nihče ni zajca ujel. Glavna lika stripa Lovska sreča sta lovec in zajec. Lovec se odpravi v gozd na lov, kjer opazi dremajočega zajca. V pogledu na tako lahek ulov se v njem prebudijo podjetniške fantazije. Iz navdušenja nad lastnimi fantazijami glasno zakriči, prebudi zajca, ki v trenutku izgine iz dosega njegove puške.
Zajec Klemen ni običajni gozdni zajec. Je sicer živahen, poskočen, a hkrati vnet raziskovalec sodobne umetnosti. Navdušuje se nad slikarstvom in interaktivnimi instalacijami. Nadvse rad posluša glasbo, ko teče po gozdu, ko drema naslonjen na drevo, a rad posluša tudi zvoke gozda, jim sledi in tako odkriva nove prijatelje, a tudi nadležne zveri. Radovednost ga nemalokrat pripelje v različne ‘nemogoče’ situacije.

 


Več na: www.zivelstrip.net

Producenti, partnerji, sofinancerji: