Živel strip! Živela animacija!: počitniški delavnici v MSUM

STRIPBURGERJEVA STRIPDELAVNICA (8+)
Mentorja: Andrej Štular in David Krančan
Delavnica: sobota, 2. marec 2019, 10.00−16.00
Odprtje razstave: sobota, 2. marec 2019, ob 16.00
Kje? MSUM (Muzej sodobne umetnosti), Maistrova 3, Ljubljana

David Krančan: Zimske urice

Na drugo letošnjo delavnico zopet vabimo stripovske začetnike, starejše od 8 let, ki se bodo v družbi priznanih in uveljavljenih mentorjev spoznali z osnovami stripovskega ustvarjanja. Delavnica je namenjena vsestranski kreativni spodbudi mladim pri ustvarjanju stripov, predvsem pa tudi popularizaciji stripovske kulture. Na delavnici ustvarjeni stripi bodo tudi javno predstavljeni. Udeleženci se bodo spoznali tudi z načini koncipiranja in postavljanja razstav.

Delavnica je brezplačna. Število udeležencev je omejeno. Prijave obvezne.
Prijave in dodatne informacije: core@mail.ljudmila.org ali 031 401 556.

O MENTORJIH:

Andrej Štular vse od sredine osemdesetih let ustvarja na področju ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, stripa, slikarstva, fotografije in filma. Je član ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Leta 2000 je izdal prvi samostojni stripovski album Lustri, kateremu so sledili še Kompost, Živa sem!, Bežimo, svet se podira!, Kronike, stripe pogosto objavlja tudi v reviji Stripburger. Poleg izvedbe mnogih odrskih in razstavnih projektov je v preteklih letih nastopil tudi na številnih mednarodnih festivalih stripa in neodvisnega filma. Za svoje delo je prejel več nagrad, v zadnjih letih 2 nagradi za likovno podobo in sicer v Kazahstanu za predstavo Zrcalce (LG Nebo) ter na Bienalu slovenskih lutkovnih ustvarjalec v Mariboru za Bežimo, svet se podira iz Zverinice v stripu! (Stripburger/Forum Ljubljana in Pripovedovalski Variete).

David Krančan je diplomiral iz stripa pri prof. Milanu Eriču na ALUO v Ljubljani. Zadnjih petnajst let je član uredništva revije Stripburger. Od leta 2011 ilustrira naslovnice Dnevnikovega Objektiva. Krančan je tako v teoriji kot v praksi raziskovalec razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Njegove pripovedi so velikokrat brez besed in v likovni podobi skrivajo pripovedne ključe. Izdal je več samostojnih stripovskih publikacij, med njimi večkrat nagrajeni Grdina (2014) in Pijani zajec (2015). Oba stripa je navdihnilo ljudsko slovstvo, natančneje pripovedke iz znamenite zbirke Zverinice iz Rezije, ki jih je zbral in zapisal Milko Matičetov.

Razstava del nastalih na delavnici bo na ogled do konca meseca, v odpiralnem času muzeja: torek−nedelja: 10.00−18.00.


SLON V MUZEJU: PRODUKCIJSKA DELAVNICA ANIMIRANEGA FILMA (10+)
Delavnica: od torka 26. 2. do petka 1. 3 .2019, 10.00−16.00
Kje? MSUM (Muzej sodobne umetnosti), Maistrova 3, Ljubljana

V času zimskih počitnic naši prijatelji iz Društva za izvajanje filmske vzgoje SLON organizirajo tedensko produkcijsko delavnico animiranega filma. Na njej bodo udeleženci s pomočjo profesionalne opreme in ob pomoči strokovno usposobljenih Slonovih mentorjev ustvarili kratek animirani film.

Potek srečanj:
– torek: zasnova zgodbe, skice likov in scenografije, izdelava zgodborisa (zgodba v risbi);
– sreda: izdelava likov in scenografije v tehniki kolaž in plastelin;
– četrtek: animiranje v tehniki stop animacije (snemanje sliko po sliko);
– petek: animiranje in snemanje zvoka.

Končni animirani film bodo udeleženci prejeli po elektronski pošti nekaj dni po končani delavnici. Objavili pa ga bomo tudi na Slonovi spletni in FB strani.

Delavnica je brezplačna. Število udeležencev je omejeno. Prijave obvezne.
Potrebne so prijave preko elektronskega obrazca.


Delavnici organizirata Stripburger in  Društvo SLON v sklopu projekta Živel strip! Živela animacija!
Koprodukcija: MSUM.