ANDREJ ŠTULAR: Iz kota

VEČMEDIJSKA RAZSTAVA
galerija Salsaverde, Izola
ODPRTJE: sobota, 4. julij, ob 20.00

andrej_stular_vinko02-www-večja

Osrednji del pregledne razstave bo posvečen avtorjevi nastajajoči knjižni izdaji – stripalbumu z naslovom Kronike, ki predstavlja svojevrsten družbeni časosled, osnovan na izrezkih iz različnih tiskanih medijev. Album, zbirka kratkih stripov, izide septembra v okviru založniškega programa revije Stripburger.
Pisan kompendij vsakovrstnih novic in vesti minulih dvajsetih let je Štular uporabil kot temelj hudomušnih, a tudi pretresljivih pripovedi, ki s svobodno interpretacijo raznoterih dogodkov ustvarjajo nekakšno paralelno kroniko zgodovine, ironični in bizarni koktejl resničnih dogodkov in povsem fiktivnih razpletov. Postavitev nadgrajuje dialoška umestitev niza značilnih ready-made objektov, materializiranih ubeseditev posamičnih zgodb.
Ob tem bo avtor predstavil še serijo printov oziroma objektov iz knjižice Bežimo, svet se podira!, s katero je Štular poustvaril eno izmed pripovedi iz znamenite zbirke pravljic Zverinice iz Rezije. Začinjena z manjšim izborom starejših stripovskih del razstava tako izzveneva v značilni avtorjevi maniri, zaznamovani z igrivim premeščanjem najdenega in ustvarjenega, vrednega in efemernega, s čimer Andrej Štular izziva ustaljene predstave o umetnosti, ob tem pa ponuja tudi zanimivo interpretacijo dogajanja v družbi.

Andrej Štular deluje na področjih ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, stripa, slikarstva, fotografije in filma. Je član ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Poleg izvedbe mnogih odrskih in razstavnih projektov je v preteklih letih nastopil tudi na številnih mednarodnih festivalih stripa in neodvisnega filma. Izdal je štiri samostojne stripovske albume: Lustri, Kompost, Živa sem! in Bežimo, svet se podira! Značilno za njegovo delo je povezovanje različnih likovnih tehnik in reciklaža; na vsebinski ravni pa se pogosto loteva tem, ki prevprašujejo človekovo bit, njegovo identiteto oziroma položaj v ustroju sodobnega sveta.

Odpiralni čas galerije: pon.-pet.: 16.00-20.00, sobota: 10.30-12.30, 16.00-20.00.
Razstava bo na ogled do 9. sept. 2015.

 

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, koprodukcija: KUD Salsaverde,
Dejavnost Foruma Ljubljana sofinancirajo MOL-Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 Dodaj odgovor