Stripburger #82

NASLOVNICA: L.L. de Mars (FR)
UVODNIK: Domen Finžgar (SI)
PROFIL:
 L.L. de Mars (FR)
INTERVJU: Mikael Ross (DE)
STRIPI: L.L. de Mars (FR), Đorđe Kamenarović (ME), Bohdana Zaiats (UA), Lucie Lučanská (CZ), Malcy Duff (SCT), Lars Sjunnesson (SE), Nuka Horvat (SI), Klara Kracina (SI), Lena Uranjek (SI), Bernarda Lavrač (SI), Hana Černivec (SI), Neža Štular (SI), Andrej Štular (SI)
ZADNJICA: Andrej Štular (SI)

ČITANKA #9:
NASLOVNICA: Malcy Duff
REFLEKSIJA: Malcy Duff (Rožnate drobtine. Odkrivanje kaosa v urejenosti stripov)
RECENZIJE: Matevž Rems (Jurij Devetak: Nekropola), Katja Štesl (Ivan Mitrevski: Nevidna življenja), Gašper Rus (Katarina Šeme: Sumatra), Lea Sande (Nino Bulling: Firebugs)
OBLIKOVALSKI ZAPISEK: Anja Delbello & Aljaž Vesel


december 2023, A4-, 120 str.: 96 revija + 24 priloga

6,00 Dodaj v košarico


 

Stripburger #82: Svež pogled na svet!

»Morda bi bil čas, da bi si dovolili narisati svet tak, kot ga zares vidimo in občutimo,« se v 82. številki Stripburgerja sprašuje Domen Finžgar, ki nas v uvodniku provokativno zapelje na pot razmisleka, ali lahko v stripih (oz. umetnosti nasploh) ubežimo stereotipnim predstavam in pričakovanjem pri upodabljanju resničnega sveta.

O iskanju ravnovesja med resničnimi zgodbami in fikcijo smo se pogovarjali tudi z odličnim nemškim striparjem Mikaelom Rossom, ki nas je obiskal ob izidu slovenskega prevoda stripa Šola padanja, prisrčne in večplastne pripovedi o življenju oseb z motnjami v duševnem razvoju, v profilu pa podrobneje predstavljamo izjemno plodnega francoskega striparja, nebrzdanega eksperimentatorja in »upornega« umetniškega erudita L.L. de Marsa, ki je zakrivil tudi tokratno naslovnico.

Pričujoče številke seveda ne bi bilo brez kopice svežih kot že preverjeno vznemirljivih imen iz vse bolj brstečih domačih stripovskih logov (pozor, slovenska zasedba tokrat zaseda več kot pol kazala!) in še marsikod drugje, ki s svojimi kratkimi stripi izrisujejo mnogoterost možnih svetov znotraj stripovskih okvirjev.

Rožnate drobtine radirke so škotskega striparja Malcyja Duffa pripeljale do razmisleka o odkrivanju kaosa v urejenosti stripov, ki ga lahko preberete v tokratni prilogi Čitanka, kjer najdete tudi svežo dozo recenzij, ki so jih napisali Matevž Rems (o stripovski priredbi Nekropole Jurija Devetaka), Katja Štesl (o Nevidnih življenjih Ivana Mitrevskega), Gašper Rus (o prvencu Katarine Šeme z naslovom Sumatra) in Lea Sande (o stripu Figebugs Nina Bullinga).

Kot zapiše Malcy Duff: »Stripovski okvirček vsebuje ves svet.« Zato le vzemite v roke Stripburger – vaše risano okno v svet!

 


Izdajatelj: Forum Ljubljana
Revijalna izdaja / december 2023, A4-, 120 str.: 96 revija + 24 priloga, jezik: slovenščina in angleščina, natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 6 € (v Sloveniji)
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org
Revijo Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).