Blaž Vurnik & Zoran Smiljanić: Ivan Cankar: podobe iz življenja

cankar_02_izrez

MGML in Forum Ljubljana, zbirka O #23, 120 čb str., 15 eur
IZID: 2. oktober 2018!

V letu, ki ga zaznamuje stota obletnica smrti največjega literata slovenske moderne, se Ivanu Cankarju priklanjamo tudi pri reviji Stripburger.

Od otroštva, ko je bil podoben korejskemu vojščaku, in enajste šole pod mostom, kjer so s prijatelji lovili kapeljne, pa do šolskih dni in pisateljevanja. Od Vrhnike do Ljubljane in Dunaja ter še kam. Ivan Cankar ni le brezmadežna in lepo počesana podoba z metuljčkom in mogočnimi brki, ki na nas zre iz šolskih učbenikov, niti samo podoba ponosnega umetnika v pižami in s kahlo na glavi namesto klobuka kot na eni od karikatur Hinka Smrekarja, ampak tudi vse tisto vmes. Ivan Cankar ima nešteto podob.

Stripovska pripoved, ki jo je upodobil prekaljeni stripar Zoran Smiljanić, je tako črno-bela le na vizualni ravni, sicer pa polna barvitih zanimivosti ne samo o Cankarju, ampak tudi o njegovih sodobnikih in njihovem času. Zgodovinar Blaž Vurnik je namreč scenarij za strip zapisal prav z mislijo na večplastnost pisateljeve osebnosti in njegov življenjepis prepletel s skrbno izbranimi citati, ki tudi več kot sto let kasneje še vedno ostajajo zelo aktualni.

Od konca junija  lahko strip že pred uradnim izidom tedensko spremljate v reviji Mladina.

Strip bo izšel v sozaložništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane ter Stripburgerja/Foruma Ljubljana in bo v torek,  2. oktobra, ob 18. uri prvič predstavljen širši javnosti na posebnem dogodku v Mestnem muzeju Ljubljana. Pogovor z avtorjema stripa bo vodil Bojan Albahari, član uredniškega kolektiva stripovske revije Stripburger.

Avtorja bosta strip predstavljala in podpisovala tudi na več dogodkih v sklopu festivala stripa Tinta:
v sredo, 3. oktobra, ob 19. uri na Striparskem večeru v Mestni knjižnici Kranj ter v soboto, 13. oktobra na stripovskem sejmu v Kinu Šiška. Originali iz stripa pa bodo razstavljeni tudi na večmedijski razstavi IC 2.0, ki se bo odprla v petek, 12. oktobra, ob 20. uri v Galeriji Alkatraz na Metelkovi.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………
Stripovski album: september 2018 / 120 čb str. / barvna naslovnica  / cena: 15 eur
Izdajatelja: Muzej in galerije mesta Ljubljane in Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka O #23 / gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović / spremna beseda: Ana Bogataj
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Knjiga bo kmalu na voljo v vseh stripu prijaznih knjigarnah. Vabimo vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org
Knjiga je izšla s finančno podporo Javne agencije za knjigo RS.Dodaj odgovor