Helena Klakočar: Nemirno morje

Helena Kakocar: Nemirno morje

zbirka Ambasada Strip #9, 200 str., april 2011, 12 eur
prevod: Tea Hvala

podrobnosti / details
Cena(EUR): €12.00

NEMIRNO MORJE je avtobiografska pripoved. Začne se leta 1991, ko pride na družinskem jadranju po Jadranu do nepredvidenega zasuka. Počitnice se iztečejo drugače, kot so pričakovali, saj jih sredi morja zaloti vojna v domači državi, bivši Jugoslaviji, zato nadaljujejo jadranje proti jugu. Da je morje bolj ali manj nemirno tudi v daljnih pristanih, spoznamo v drugem delu knjige med spremljanjem življenja družine na Nizozemskem, kjer se na koncu znajdejo. Ne vedoč, kaj jih čaka, dajo prednost svobodi pred varnostjo, ki jo daje status begunca. Odločitev jim zaznamuje prihodnost: nemirno morje morda res nemirno, brezveterje pa sploh ne pelje nikamor.

Gre za dnevniški zapis, nadgrajen v roman v stripu, v katerem avtorica tankočutno opazuje in opisuje svet okoli sebe. S preprosto, skicozno risbo s tušem in čopičem brez olepševanja in patetike pripoveduje zgodbo o vsakdanu izseljencev, ki jih je od doma pregnala vojna. Nemirno morje je pristni »slice of life« stripovski album in predstavlja enega od biserov stripovskega ustvarjanja v širši soseščini.

HELENA KLAKOČAR-VUKŠIĆ je diplomirala na Oddelku za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, iz slikarstva in animiranega filma pa na Nizozemskem. Deluje na različnih področjih umetnosti in je (bila) aktivna v mnogih umetniških skupinah: Zzot, Divlje oko in Kolektivom Migrative Art. Njene stripe smo brali tudi v reviji Mladina. Med letoma 1990 in 1991 je vodila program Galerije SC u Zagrebu. Sodelovala je na več mednarodnih razstavah, trenutno pa pripravlja projekt F.W.P. / Prvi svjetski mir.

Prvotno je strip izšel v dveh knjigah: prvi del leta 1999 pri belgijski založbi Freon pod naslovom Passage en Douce in drugi del Nemirno more2 leta 2009 pri beograjski založbi Fabrika knjiga. Za prvi del Nemirnega morja, ki je leta 1999 pod naslovom Passage en Douce izšel pri belgijski založbi Freon, je leta 2000 na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu, Franciji, prejela nagrado Alph-Art za najboljšo knjigo tujega avtorja in posebno nagrado radia France Info.

01_nemirno_morje_028s 01_nemirno_morje_045s 01_nemirno_morje_046s 01_nemirno_morje_103s 01_nemirno_morje_104s 01_nemirno_morje_118s

SaveDodaj odgovor