Helena Klakočar: Nemirno morje

Helena Kakocar: Nemirno morje

Avtobiografski strip o vsakdanu izseljencev, ki jih je od doma pregnala vojna.


Prevod: Tea Hvala
Zbirka Ambasada Strip #9, april 2011, 200 str.

12,00 Dodaj v košarico

NEMIRNO MORJE je avtobiografska pripoved. Začne se leta 1991, ko pride na družinskem jadranju po Jadranu do nepredvidenega zasuka. Počitnice se iztečejo drugače, kot so pričakovali, saj jih sredi morja zaloti vojna v domači državi, bivši Jugoslaviji, zato nadaljujejo jadranje proti jugu. Da je morje bolj ali manj nemirno tudi v daljnih pristanih, spoznamo v drugem delu knjige med spremljanjem življenja družine na Nizozemskem, kjer se na koncu znajdejo. Ne vedoč, kaj jih čaka, dajo prednost svobodi pred varnostjo, ki jo daje status begunca. Odločitev jim zaznamuje prihodnost: nemirno morje morda res nemirno, brezveterje pa sploh ne pelje nikamor.

Gre za dnevniški zapis, nadgrajen v roman v stripu, v katerem avtorica tankočutno opazuje in opisuje svet okoli sebe. S preprosto, skicozno risbo s tušem in čopičem brez olepševanja in patetike pripoveduje zgodbo o vsakdanu izseljencev, ki jih je od doma pregnala vojna. Nemirno morje je pristni »slice of life« stripovski album in predstavlja enega od biserov stripovskega ustvarjanja v širši soseščini.

O AVTORICI:
HELENA KLAKOČAR-VUKŠIĆ 
je diplomirala na Oddelku za grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu, iz slikarstva in animiranega filma pa na Nizozemskem. Deluje na različnih področjih umetnosti in je (bila) aktivna v mnogih umetniških skupinah: Zzot, Divlje oko in Kolektivom Migrative Art. Njene stripe smo brali tudi v reviji Mladina. Med letoma 1990 in 1991 je vodila program Galerije SC u Zagrebu. Sodelovala je na več mednarodnih razstavah, trenutno pa pripravlja projekt F.W.P. / Prvi svjetski mir.

Prvotno je strip izšel v dveh knjigah: prvi del leta 1999 pri belgijski založbi Freon pod naslovom Passage en Douce in drugi del Nemirno more2 leta 2009 pri beograjski založbi Fabrika knjiga. Za prvi del Nemirnega morja, ki je leta 1999 pod naslovom Passage en Douce izšel pri belgijski založbi Freon, je leta 2000 na mednarodnem stripovskem festivalu v Angoulêmu, Franciji, prejela nagrado Alph-Art za najboljšo knjigo tujega avtorja in posebno nagrado radia France Info.


SaveAvtorica stripa: Helena Klakočar-Vukšić / prevod iz srbske izdaje: Tea Hvala / jezikovni pregled: Inge Pangos / grafična oprema, oblikovanje črkovnih vrst, črkopis: Katja Kastelic / posebna izdaja revije Stripburger / zbirka Ambasada strip / izdajatelj: Forum Ljubljana / v sodelovanju z revijo Mladina / tisk: Medium d.o.o., Žirovnica / obseg: 200 str. / marec 2011.
Prvotno je strip izšel v dveh knjigah: prvi del leta 1999 pri belgijski založbi Freon pod naslovom Passage en Douce in drugi del Nemirno more 2 leta 2009 pri beograjski založbi Fabrika knjiga.
Izdajo je sofinancirala Javna agencija za knjigo RS. Drugi del Nemirnega morja je nastal s podporo The Netherlands Foundation for Visual Arts, Design and Architecture.