Tomaž Lavrič: Rdeči alarm

Rdeci alarm

druga, dopolnjena izdaja
zbirka Republika Strip #14, nov. 2010 / 2. ponatis: 2017, / 3. ponatis: 2019,  96 str., mehka vezava
podrobnosti / details
Cena(EUR): €14.00Kultni strip o pankovskih časih v prestolnici izpod peresa mojstra Lavriča!

Ljubljanska scena na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta leta. Šminkerji v korenčkastih kavbojkah in belih nogavicah, ostareli hipiji, izgubljeni v času in prostoru, in novorojeni pankerji, ki se še niso čisto privadili na nov slog življenja. Na tej sceni se znajde Jure Krt, ki je še pred kratkim hotel biti hipi, po poslušanju Clashov pa se ostriže in postane panker. Sicer pa se v stripu prepletata dve zgodbi v različnih časovnih obdobjih. Izhodišče pripovedi je srečanje petintridesetletnega Krta s sošolcem Majkom, s katerim obujata spomine na dijaške pankerske dni, kar je glavna zgodba albuma. V drugi zgodbi Črni dnevi (1995) se Krt zaljubi, strip pa se zaključi z njegovim odhodom v vojsko, kar pomeni konec pankerskih dni za našega junaka (povzeto po: Iztok Sitar, Zgodovina Slovenskega stripa 1927-2007, Umco, Ljubljana, 2007).
 
RDEČI ALARM
 je med domačimi poznavalci stripa najbolj cenjeni album TOMAŽA LAVRIČA, tako rekoč kultno čtivo. V prvi vrsti je to Lavričev hommage ljubljanski pankovski sceni zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Prav tako pa lahko v tem stripu uživajo bralci, ki znajo ceniti preprosto, nepretenciozno, vendar zelo življenjsko zgodbo o odraščanju, uporništvu in nostalgiji, ali pa jih navdušujeta Lavričeva realistično-karikirana risba ter dinamična stripovska pripoved.
Jure alias Krt, nekdanji bobnar benda Rdeči alarm, zdaj pa že dolgo vzoren državljan, mož in oče, se z nostalgijo spominja zlatih časov ljubljanske scene z začetka osemdesetih let, ko je uporna generacija »otrok socializma« prekrokala mladost ob hladnih ženskah, mlačnem pivu in vročih ritmih panka. Oi! Oi! Oi!
Kratka zgodba Rdeči alarm je bila prvič objavljena leta 1996 v tedniku Mladina kot samostojno delo; z nekaj zamika sta ji kot nadaljevanji sledili še White riot in Črni dnevi. Vse tri so v integralni albumski obliki  pod skupnim naslovom Rdeči alarm – črni dnevi izšle leta 1996 v samozaložbi, skromno poimenovani Cult Comics, v nakladi 700 izvodov. Album je bil kmalu razprodan. Istega leta je nadobudni ljubljanski neopunk bend Racija uglasbil besedilo pesmi iz stripa Rdeči alarm in ga izdal na istoimenski CD plošči.
Strip je bil objavljen tudi v dveh stripovskih revijah: španski El Vibora (Alerta roha; El Vibora, 2003) in v hrvaški Q (Crveni alarm; Q, 2003). Petnajst let po prvi izdaji je bil čas zrel za ponatis. V letu 2010 je kot logično nadaljevanje in zaključek prejšnjih zgodb nastala nova (tudi ta je bila najprej objavljena v reviji Mladina). Novembra 2010 je bila v zbirki Republika Strip revije Stripburger izšla druga, dopolnjena izdaja, ki vključuje vse zgodbe, skupaj z nekaj dodatnimi materiali na skupaj 96 straneh.
V letu 2019 je album doživel že tretji ponatis, končno pa ga bo spoznal tudi širni svet – francoski prevod  albuma je pod naslovom Alerte Rouge letos izšel pri založbi Éditions çà et là.

 

Ali je to mogoče? Kaj je res že skoraj 40 let, odkar smo Krt, Majk, Kviht in jaz prvič slišali White riot na bleščeči vinilni LP plošči, prešvercani iz Anglije, in se nam je naš mali svet prekopicnil na glavo? Mislim fuck!
– avtor

Mojstrovina o odraščanju v pankovskih časih. Čeprav Lavrič tega pankovstva nikoli ni prerastel, še danes se skriva v njem mali anarhist.
– Zoran Smiljanić
Rdeči alarm ima neverjetno moč preživetega … Vsrka me vase, me ne izpusti in na koncu me gane. Malo remek delo, ni kaj, preteklost, izoblikovana, da traja.
– Darko Macan, Q

Po Magni purgi prva klasika naše moderne stripovske literature. Zrelo za kresnika. Zrelo za obvezno čtivo.
– Igor Vidmar

  novi_casi_11 rdeci_alarm_09 rdeci_alarm_17 rdeci_alarm_61 rdeci_alarm_62 rdeci_alarm_63 rdeci_alarm_90
O AVTORJU

Tomaž Lavrič (1964) je obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje, nato pa Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1987 je stalni sodelavec revije Mladina. Bavi se z ilustracijo, s stripom in politično karikaturo. Njegovi stripi so doslej doživeli preko 40 različnih izdaj doma in v tujini, predvsem v Franciji in frankofonskih deželah.  Rdeči alarm je njegov album prvenec. Kot avtor stripov je sodeloval na številnih evropskih festivalih in prejel nekaj odmevnih mednarodnih nagrad. Njegovi dosežki na področju stripa pa v zadnji letih niso ostali neopaženi niti pri domačih kulturno-političnih “avtoritetah”:  leta 2015 mu je predsednik Borut Pahor podelil medaljo za zasluge Republike Slovenije za izjemen prispevek na področju slovenske ilustracije, karikature in stripa, leta 2017 pa je prejel Nagrado Prešernovega sklada.

Doslej objavljeni stripovski albumi Tomaža Lavriča:
RDEČI ALARM*
RATMAN
BOSANSKE BASNI *
GLISTA NA BEGU *
NOVI ČASI *
DEKALOG IV. – ZAOBLJUBA *
LOMM 1–3 *
EVROPA 1–3 *
EKSTREMNI ŠPORTI 1*–3
DIAREJA  1988–2003
SLEPO SONCE
SOKOL IN GOLOBICA
SLOVENSKI KLASIKI V STRIPU (skupinski)
APPOLINE*
TOLPA MLADEGA JEŠUE 1-3 *
RATMAN (dopolnjena izdaja)
  
*  izdani tudi v tujini 
** izdani le v tujini

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveDodaj odgovor