Tomaž Lavrič: Rdeči alarm

Rdeci alarm

SVEŽ PONATIS! Kultni strip o punkovskih časih v prestolnici izpod peresa mojstra Lavriča!


Zbirka Republika Strip #14, druga, dopolnjena izdaja, nov. 2010 / 4. ponatis: dec. 2023, 96 str., mehka vezava

15,00 Dodaj v košarico

Jure alias Krt, nekdanji bobnar benda Rdeči alarm, zdaj pa že dolgo vzoren državljan, mož in oče, se z nostalgijo spominja zlatih časov ljubljanske scene z začetka osemdesetih let, ko je uporna generacija »otrok socializma« prekrokala mladost ob hladnih ženskah, mlačnem pivu in vročih ritmih panka. Oi! Oi! Oi!

RDEČI ALARM
 je med domačimi poznavalci stripa najbolj cenjeni album TOMAŽA LAVRIČA, tako rekoč kultno čtivo. V prvi vrsti je to Lavričev hommage ljubljanski punkovski sceni zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Prav tako pa lahko v tem stripu uživajo bralci, ki znajo ceniti preprosto, nepretenciozno, vendar zelo življenjsko zgodbo o odraščanju, uporništvu in nostalgiji, ali pa jih navdušujeta Lavričeva realistično-karikirana risba ter dinamična stripovska pripoved.

Kratka zgodba Rdeči alarm je bila prvič objavljena leta 1996 v tedniku Mladina kot samostojno delo; z nekaj zamika sta ji kot nadaljevanji sledili še White riot in Črni dnevi. Vse tri so v integralni albumski obliki  pod skupnim naslovom Rdeči alarm – črni dnevi izšle leta 1996 v samozaložbi, skromno poimenovani Cult Comics, v nakladi 700 izvodov. Album je bil kmalu razprodan. Istega leta je nadobudni ljubljanski neopunk bend Racija uglasbil besedilo pesmi iz stripa Rdeči alarm in ga izdal na istoimenski CD plošči.

Strip je bil objavljen tudi v dveh stripovskih revijah: španski El Vibora (Alerta roha; El Vibora, 2003) in v hrvaški Q (Crveni alarm; Q, 2003). Petnajst let po prvi izdaji je bil čas zrel za ponatis. V letu 2010 je kot logično nadaljevanje in zaključek prejšnjih zgodb nastala nova zgodba P.S. (tudi ta je bila najprej objavljena v reviji Mladina). Novembra 2010 je bila v zbirki Republika Strip revije Stripburger izšla druga, dopolnjena izdaja, ki vključuje vse zgodbe, skupaj z nekaj dodatnimi materiali na skupaj 96 straneh.

Konec leta 2023 je album doživel že četrti ponatis, vmes pa ga je spoznal tudi širni svet – francoski prevod  albuma je pod naslovom Alerte Rouge izšel leta 2019 pri založbi Éditions çà et là ter bil nominiran za nagrado Prix du patrimoine na najprestižnejšem stripovskem festivalu v Angoulêmu! Oi! Oi! Oi!
»Mojstrovina o odraščanju v pankovskih časih. Čeprav Lavrič tega pankovstva nikoli ni prerastel, še danes se skriva v njem mali anarhist.«
– Zoran Smiljanić

»Rdeči alarm ima neverjetno moč preživetega … Vsrka me vase, me ne izpusti in na koncu me gane. Malo remek delo, ni kaj, preteklost, izoblikovana, da traja.«
Darko Macan, Q

»Po Magni purgi prva klasika naše moderne stripovske literature. Zrelo za Kresnika. Zrelo za obvezno čtivo.«
Igor Vidmar

O AVTORJU

Tomaž Lavrič (1964) je obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje, nato pa Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1987 je stalni sodelavec revije Mladina. Bavi se z ilustracijo, s stripom in politično karikaturo. Njegovi stripi so doslej doživeli preko 40 različnih izdaj doma in v tujini, predvsem v Franciji in frankofonskih deželah.  Rdeči alarm je njegov album prvenec. Kot avtor stripov je sodeloval na številnih evropskih festivalih in prejel nekaj odmevnih mednarodnih nagrad. Njegovi dosežki na področju stripa pa v zadnji letih niso ostali neopaženi niti pri domačih kulturno-političnih “avtoritetah”:  leta 2015 mu je predsednik Borut Pahor podelil medaljo za zasluge Republike Slovenije za izjemen prispevek na področju slovenske ilustracije, karikature in stripa, leta 2017 pa je prejel Nagrado Prešernovega sklada.

Doslej objavljeni stripovski albumi Tomaža Lavriča:
RDEČI ALARM*
BOSANSKE BASNI *
GLISTA NA BEGU *
NOVI ČASI *
DEKALOG IV. – ZAOBLJUBA *
LOMM 1–3 *
EVROPA 1–3 *
SLEPO SONCE
SOKOL IN GOLOBICA
SLOVENSKI KLASIKI V STRIPU (skupinski)
APPOLINE*
TOLPA MLADEGA JEŠUE 1-3 *
RATMAN
EKSTREMNI ŠPORTI 1*–4
SLOVENSKI KLASIKI V STRIPU 2 
*  izdani tudi v tujini

Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Republika Strip #14, november 2010, 4. ponatis: december 2023, cena: 15 €.
Gl. in odg. urednica zbirke: Katerina Mirović.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.