STRIPUDARNIK

stripovski razstavi in striptribuna v Kinu Udarnik v Mariboru
Kino Udarnik in uredništvo revije Stripburger združeno predstavljata projekt Stripudarnik, s katerim želita prikazati različne pristope v sodobnem avtorskem stripu in razkrivati aktualno problematiko.

DAVID KRANČAN: RAZ DVA STRIP
“Če sem se kje uštel, me, prosim, popravite.”

Odprtje razstave: četrtek, 14. november 2013, ob 20.00


David Krančan bo v sklopu razstave predstavil 9 stripovskih projektov, ki obravnavajo stripovski medij, njegove značilnosti in zakonitosti. Gre za serijo raziskovalnih kratkih stripov, pospremljenimi z analitičnimi besedili. Razstava sloni na avtorjevi diplomski nalogi Na prvem tiru in kratke zgodbe (mentor: prof. Milan Erič, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana, 2012).

DAVID KRANČAN (1984, Ljubljana) je zaključil študij vizualnih komunikacij na oddelku za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Več kot desetletje član uredništva revije Stripburger. Z Andražem Poličem sta ustvarila knjigo Na prvem tiru, ki je izšla leta 2008 pri Stripburger/Forum Ljubljana. Zadnja leta lahko spremljate njegovo ilustratorsko delo na naslovnicah Dnevnikovega Objektiva. Pri stripu je pri Krančanu v prvem planu vizualnost. Krančan je tako v teoriji kot v praksi raziskovalec razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Njegove pripovedi so velikokrat brez besed in v likovni podobi skrivajo pripovedne ključe. Krančan tudi redno vodi stripovske delavnice. Živi in dela v bližini Kranja.

ANDREJ ŠTULAR:ŽIVA SEM!
odprtje razstave: sobota, 7. december 2013, ob 18.00 
Na razstavi Andreja Štularja bodo na ogled originalna dela iz Živa sem!, stripovskega albuma za otroke, ki jo je v zbirki Minimundus leta 2011 izdal Stripburger/Forum Ljubljana. Živa sem! je zbirka kratkih klasično zasnovanih črno-belih stripov z ekspresivno risbo, ki je značilna za Štularjevo stripovsko ustvarjanje. Glavni lik stripa, Živa Pesek, je vesela, radovedna, hitra in junaška deklica. Živi blizu kraja Votlo. Navdušena je, kadar srečuje nove ljudi in komunicira z neznanimi bitji. Modro odgovarja na zapletena vprašanja. Rada ima živali, risanke, gledališče in ne more brez knjig. Njena največja nasprotnica je Bajsa Hinavska. A Žive to nič ne skrbi, ker dobro ve, kako opraviti z lakomneži, pokvarjenci, lažnivci in drugimi barabami.

ANDREJ ŠTULAR (1967, Kranj) vse od sredine osemdesetih let ustvarja na področju ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, stripa, slikarstva, fotografije in filma. Je član  ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Leta 2000 je izdal samostojni stripovski album Lustri (Strip Core/Forum Ljubljana), 2005 je sledil njegov katalog Smeti: izbor (Strip Core/Forum Ljubljana & Mestna galerija Ljubljana), 2008 zbirka kratkih stripov Kompost (Stripburger/Forum Ljubljana in Muzeji radovljiške občine) in leta 2011 Živa sem!. Stripe pogosto objavlja tudi v reviji Stripburger. Poleg izvedbe mnogih odrskih in razstavnih projektov je v preteklih letih nastopil tudi na številnih mednarodnih festivalih stripa in neodvisnega filma. Najbolj domač je v povezovanju različnih likovnih tehnik s sferami domačijske psihopatologije kot tudi univerzalnejšimi temami, ki prevprašujejo človekovo bit, njegovo identiteto oziroma položaj v ustroju sodobnega (turbokapitalističnega) sveta. Redno vodi stripovske in druge likovne delavnice.

STRIPTRIBUNA
Pogovor z Davidom Krančanom in Andrejem Štularjem o njunem ustvarjanju in sodobnem stripu vodi Bojan Albahari, član uredništva revije Stripburger.
sobota, 7. december 2013, ob 18.00


BOJAN ALBAHARI je kulturolog, prevajalec, publicist in od leta 2008 član uredništva revije Stripburger. V slovenščino je prevedel več knjižnih del, med njimi tudi stripovski album Moj newyorški dnevnik kanadske avtorice Julie Doucet. Zaključuje študij kulturologije na FDV v Ljubljani, kjer je oddal diplomo o postmodernizmu romana v stripu.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Produkcija: Zavod Udarnik. Koprodukcija: Stripburger/Forum Ljubljana. V sodelovanju z ENIMATION DAYS 2013 (Dnevi izobraževanja v Animiranem filmu). Finančna podpora: Mestna Občina Maribor MOM


Dodaj odgovor