Stripburger 66

Stripburger66-naslovnica-promo
NASLOVNICA: Brecht Vandenbroucke(Belgija)
STRIPI: Arkadi, Max Baitinger (Nemčija), Martin Kellerman (Švedska), Brecht Vandenbroucke, Nina Van der Denbempt, Alexander Robyn, Jana Vasiljević, Valentine Gallardo, Nina Vandeweghe, Mathilde Vangheluwe, Jelle Kindt (Belgija), Olaf Ladousse (Francija, Španija), Nicolas Presl (Francija), Andrej Štular (Slovenija)
INTERVJUJA: Olaf Ladousse (Francija, Španija), Nicolas Presl (Francija)
RECENZIJE: Ana Bogataj (Inga Sætre: Umetnost padanja), Jakob Klemenčič (Zoran Smiljanič & Blaž Vurnik: Spomini in sanje Katarine B.: Ljubljana 1941 – 1945), Bojan Albahari (Marcel Ruijters: All Saints), Gašper Rus (Ralf König: Prototip), Davorin Dernovšek (Scott McCloud: The Sculptor)


december 2015, 96 strani

3,00 

RAZPRODANO

December šteje zadnje dneve, ampak še preden se leto obrne naokoli, naj vas pogostimo s svežo bero stripovskega čtiva, s katerim si boste lahko prijetno krajšali prihajajoče praznične dni, preganjali mačka po novoletni zabavi ali namesto Dedka Mraza kar sami obdarovali svoje najbližje.

V tokratni številki Stripburgerja, že 66. po vrsti, boste lahko spoznali kar nekaj predstavnikov mlade generacije striparjev in stripark, katerih delo priča o tem, da je strip izredno vitalna forma, ki ponuja neverjetno izobilje izraznih možnosti in ustvarjalne svobode.

Iz Meke evropskega stripa, Belgije, prihaja nadvse živahen in eksperimentalno naravnan 6-članski kolektiv Tieten met haar, ob imenu katerega se boste zagotovo vsaj namuznili. Na barvnih straneh se jim pridružuje še en predstavnik ‘novega vala’ belgijskega avtorskega stripa – Brecht Vandenbroucke, ki se je pozabaval tudi z živopisano naslovnico, iz tamkajšnjih logov pa prihaja še Jelle Kindt.

Zaslišali smo v Madridu baziranega striparskega linorezaša ter quesuertaša Olafa Ladoussa, ki je jeseni razstavljal in muziciral v Ljubljani, v drugem intervjuju pa gostimo Nicolasa Presla, pri nas bolj ali manj še povsem neznanega francoskega mojstra nemega stripa.

Za vse vedoželjne bralce je tu drugi del stripa Maxa Baitingerja, v katerem s pomočjo izjemnega fizika in nobelovca Richarda Feynmana razkriva, kako (in zakaj) delujejo magneti, Martin Kellerman pa je znova prispeval dva gostobesedna enostranca o antropomorfnem junaku Rockyju, ki nima dlake na jeziku.

Upe in upor v ‘suženjstvo zakletih’, ki se podajo na nevarno pot v osrčje Trdnjave Evrope, nam v danes nadvse aktualnem stripu slika Stripburgerjev stari znanec Arkadi, Andrej Štular pa za konec zgovorno pridaja le še “Hellcome!”.

Seveda brez svežih recenzij tudi tokrat ne gre. Spisali so jih Ana Bogataj, Jakob Klemenčič, Bojan Albahari, Gašper Rus in Davorin Dernovšek.

Dovolj besedičenja, naj spregovorijo stripi! Pa srečno!


Izdajatelj: Forum Ljubljana.
Revijalna izdaja / december 2015, A4-, 96 strani (12 barvnih strani), natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 3 € (v Sloveniji).
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v vseh stripu prijaznih knjigarnah, vabimo pa vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Revijo Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).

Save