Andrej Štular: Kronike

stular_kronike_naslovka_Layout 1

Običajne in banalne, bizarne in nadrealistične, zabavne ali žalostne, predvsem pa resnične – Štularjeve strip kronike!


Republika Strip #23, oktober 2015, A4, 96 str.

7,00 Dodaj v košarico

Stripovski album Kronike so svojevrsten družbeni časosled, osnovan na izrezkih iz različnih tiskanih medijev, ki jih je Andrej Štular vztrajno kopičil zadnjih dvajset let. Bizarni, šaljivi, nemalokrat pa tudi pretresljivi zapisi iz časopisov in revij so avtorju služili kot predloge za serijo krajših stripovskih pripovedi, v katerih se s prepletanjem resnice in fikcije razkriva barvita panorama človeškega življenja.

Nekatere zgodbe so povsem običajne in banalne, spet druge so bizarne, nadrealistične, zabavne ali žalostne, predvsem pa so vse resnične – vsaki je namreč priložen tudi dejanski porumeneli izrezek iz časopisa. Štularjev izbor člankov pogosto na ironičen in zgovoren, vsakič pa pristen in nepotvorjen način odraža človeka in njegov boj s svetom okrog sebe. Knjiga je tako melanholičen memento človeški aroganci kot opomin, da se živemu človeku lahko vse zgodi, a tudi optimističen prikaz slehernika, ki se bolj ali manj pogumno spopada z resničnostjo kljub vsem njenim nepredvidljivostim.

Andrej Štular je že dlje časa znan kot eden drznejših stripovskih in siceršnjih ustvarjalcev, ki zna iz najbolj vsakdanjega ‘gnoja’ v naboru predmetov za vsakdanjo rabo narediti ready-made ‘zlato’ umetniškega izraza, ki odseva duha časa in bralca nagovarja na izredno sodoben način. Štular je pač modernistični avtor, ki se poslužuje postmodernističnih prijemov, in njegov novi stripovski album točno tako tudi bere.


Izdajatelj: Forum Ljubljana / posebna izdaja revije Stripburger /zbirka Republika Strip #23, oktober 2015, cena: 7 €.
Besedilo in risba: Andrej Štular.
Spremna beseda: Matjaž Brulc.

Uredili: Katerina Mirović in Tanja Skale.
Tisk: Medium, d. o. o., Žirovnica.
Izdajo te publikacije je sofinancirala Javna agencija za Knjigo RS.
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za informacije in recenzijske izvode pišite na: burger@mail.ljudmila.org
Save